Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο Καθηγουμένης Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Μέγα Δένδρου


Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Μέγα Δένδρο Θέρμου, το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγούμενης Ευθυμίας Γκελτής.....

Της Θείας Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο, τον αρχιμ. Ζαχαρία Σπυρόπουλο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Θέρμου πρωτοπρ. Βασίλειο Λάμπο, τον π. Αλέξανδρο

Παπανικολάου, τον Αρχιδιάκονο Στέφανο Καππέ και τον Διάκονο Αμβρόσιο Καλλιάφα.

Εκκλησιάστηκαν Γερόντισσες και Αδελφότητες από άλλες Γυναικείες Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Αντιδήμαρχοι, ο πρώην Δήμαρχος Θέρμου κ. Θεόδωρος Πορφύρης και ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις δύο εμφανίσεις του Χριστού, που διασώζει η Ευαγγελική περικοπή της Θείας Λειτουργίας και η Απόδοση της εορτής της Ψηλαφήσεως του Αποστόλου Θωμά. Στην πρώτη, ο Χριστός περιπατώντας επί της θαλάσσης της Τιβεριάδος ενθάρρυνε τους Μαθητές Του, λέγοντας «ἐγώ εἰμί· μὴ φοβεῖσθε». Στην δεύτερη εμφάνιση του Αναστάντος Χριστού, ενώπιον του Αποστόλου Θωμά και των άλλων Μαθητών, ο Θωμάς ομολογεί το «ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου».

Η διαβεβαίωση του Χριστού «μὴ φοβεῖσθε» επιθυμεί να μεταβάλλει το φόβο που βίωναν οι Μαθητές, επιβιβασμένοι σε ένα ακυβέρνητο πλοιάριο, που το θαλασσόδερνε η τρικυμία της θαλάσσης. Τους διαβεβαιώνει ο Χριστός, ότι εγώ είμαι ο Σωτήρας σας, ο Λυτρωτής σας, ο Μεσσίας σας.

Πόσες φορές δεν αισθανθήκαμε όλοι μας την παρουσία του Χριστού σε ώρες πού κλυδωνιζόταν η ζωή μας, τα όνειρά μας, τα οράματά μας, οι ανθρώπινες σχέσεις και ζούσαμε στιγμές απόλυτου μοναξιάς; Όταν ο Χριστός είναι μαζί μας δεν υπάρχει περιθώριο φόβου. Τίποτα δεν μπορεί να μας τρομάξει. Από αυτή την παρουσία Του παίρνουμε θάρρος, για να συνεχίσουμε, μαζί με Εκείνον, τον δύσβατο και ανηφορικό δρόμο της ζωής μας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. Ερμηνεύοντας την συγκλονιστική ομολογία του  Αποστόλου Θωμά, τόνισε, ότι στα μάτια των συμμαθητών του και ίσως και στα δικά μας μάτια, μπορεί να φαντάζει ως ο άπιστος μαθητής. Και όντως βίωσε την απιστία, αλλά η Εκκλησία μας την χαρακτηρίζει «καλή απιστία», γιατί ο Θωμάς δεν αρκέστηκε στη διαβεβαίωση των συμμαθητών του, περί του γεγονότος της Αναστάσεως. Δεν ήθελε να περιορίσει αυτήν την εμπειρία στα στενά όρια μιας πληροφόρησης, αλλά επιθυμούσε να τη βιώσει ο ίδιος, γιατί η Ανάσταση είναι μία συνάντηση, μία βιωματική εμπειρία κοινωνίας του ανθρώπου με τον Αναστάντα Χριστό.

Αναφερόμενος στην μακαριστή Γερόντισσα, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός είπε ότι: «έχω την βεβαιότητα, πως στο διάβα της ζωής της και η μακαριστή Καθηγουμένη της Ιεράς αυτής Μονής, Ευθυμία Μοναχή, πολλές φορές θα αισθάνθηκε την παρουσία του Χριστού να της λέει: «εγώ ειμί, μη φοβάσαι», γιατί και ο δρόμος της αφιερώσεως στον Χριστό, ο δρόμος της απαρνήσεως των εγκοσμίων είναι όντως μία στενή και τεθλιμμένη οδός. Ο μοναχός όμως, μέσα από την εμπειρία της αδιάλειπτης προσευχής, πολλές φορές, βιώνει αυτήν την παρουσία του Χριστού, που έρχεται για να δώσει την δύναμη, τον φωτισμό, την ενίσχυση, την χάρη του Παναγίου Πνεύματος, έτσι ώστε ο πνευματικός του αγώνας να μην παύση, ο μοναχικός του κανόνας να μην ατονήσει, οι υποσχέσεις που έδωσε να μην προδοθούν και ο προορισμός του, πουδεν είναι άλλος από τη βασιλεία των ουρανών, να μην χαθεί.

Και είμαι ακόμη σίγουρος, ότι η μακαριστή Καθηγουμένη είχε σε ολόκληρη τη ζωή της την ομολογιακή διάθεση του Αποστόλου Θωμά. «Ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου» ήταν και το δικό της σύνθημα στη ζωή της. Άλλωστε στον Θεό είχε αφιερωθεί, τον δρόμο του Ευαγγελίου είχε ακολουθήσει, στην δική Του πρόσκληση ανταποκρίθηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής της και αφιερώθηκε σε Εκείνον.

Υπηρέτησε την Εκκλησία, δημιούργησε μοναστική Αδελφότητα, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της μοναχικής της διακονίας και εδώ και στη Μαγνησία, ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους και είχε την αγωνία για το μέλλον της Εκκλησίας και για το μήνυμα που μπορεί να προσφέρει μέσα στο σύγχρονο κόσμο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της και να φωτίζει όλους μας να στηρίζουμε την μοναστική Αδελφότητα, η όποια, ήδη έχει δείξει σημάδια ελπίδος και αφορμές πνευματικής χαράς και με τις πρεσβείες του Αγίου Κοσμά του Ισαποστόλου και Εθνοϊερομάρτυρος και με την ευχή της Γερόντισσας, να συνεχίσει και να επαυξήσει το έργο που παρέλαβε προς δόξαν Θεού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Τρισάγιο επί του τάφου της αείμνηστης Γερόντισσας, και εν συνεχεία προσφέρθηκε προς όλους τους παρευρισκομένους μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής για την ανάπαυση της μακαρίας ψυχής της.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://photos.app.goo.gl/cQ9t1QytwZrrG3xb6

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο