Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Πάνος Παπαδόπουλος Το ΥΠΕΣ “νεκροθάφτης” της Τ.Α. και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση το μακρύ της χέρι επιβολής!


Με αφορμή το νέο τρόπο εκλογής των Συλλογικών Οργάνων των δήμων (άρθρο 10 του Ν. 5043/2023 Α΄ 91) και την εκλογή προέδρου Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων για την δημοτική περίοδο έως 31/12/2023, γίναμε μάρτυρες μιας νέας ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗΣ παρέμβασης του ΥΠΕΣ – λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές – στις δημοτικές κοινότητες που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψήφησε με ποσοστό 50% + 1 ψήφο επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.........
Στο Δήμο μας αυτό έγινε στις δημοτικές κοινότητες Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Κατοχής και Μάστρου.


Ως αποτέλεσμα αυτής της νέας διαδικασίας ήδη έχουν “εκπαραθυρωθεί” οι πρόεδροι των Δ.Κ. Μεσολογγίου και Αιτωλικού, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Κατοχής επανεξελέγη και ο πρόεδρος της Δ.Κ. Μάστρου παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του και από τοπικός σύμβουλος.


Η ως άνω πρακτική συνιστά, κατά την άποψή μας, μια απαράδεκτη και απολυταρχικού τύπου μεθόδευση, πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ τη λειτουργική αυτονομία αφ’ ενός των δημοτικών κοινοτήτων και αφ’
ετέρου υποδηλώνει μια ισοπεδωτική αντίληψη των όρων δημοκρατικής εκλογής και αναλογικότητας στην εκπροσώπηση των οργάνων και ειδικότερα των τοπικών κοινοτήτων. Και φυσικά είναι τέτοιο το μένος των κρατούντων απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση που με ύστατη νομοθέτηση (άρθρο 46 του Ν. 5043/2023)
ουσιαστικά καταργεί και τα δημοτικά συμβούλια στην περίπτωση που δεν λαμβάνεται απόφαση σε δύο (2) συνεχείς συνεδριάσεις επί οποιουδήποτε θέματος και αυτό το παραπέμπει στην παντοκρατορία της Οικονομικής Επιτροπής!


Τέτοια αντιμετώπιση και απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς στοιχειώδη αντίδραση των συλλογικών της οργάνων δεν έχει υπάρξει ποτέ από το κεντρικό κράτος.


Στις δημοτικές κοινότητες θα “κώλωναν”; Και βέβαια οι κάθε είδους συναλλαγές και προσωπικές αντιθέσεις εκφράστηκαν στον τρόπο εκλογής που έγινε,
ειδικότερα δε στη δημοτική κοινότητα Μεσολογγίου.


Πάμε παρακάτω…


Η αποκεντρωμένη διοίκηση – πιστή στην κεντρική εξουσία – με την υπ’ αριθ. 29132/5-4-2023 απόφασή της, ακύρωσε την υπ’ αριθ. 33/2023 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου – μετά από προσφυγή του Δημάρχου – που δεν έπρεπε να γίνει παραδεκτή, η οποία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετέφερε σημαντικές προς λήψη αποφάσεις στο ίδιο, από την Οικονομική Επιτροπή, με το αστείο δικαιολογητικό ότι καταργείται η εκ του νόμου διάκριση αρμοδιοτήτων (μήπως είναι καλύτερο να την ασκήσει ο Δήμαρχος ή η ίδια;) και ότι δεν υπάρχει ειδική αιτιολογία στην πρόταση, για την οποία η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μνημονεύει οκτώ (8) εξιδεικευμένες αιτιολογήσεις!
Και δεν έφτανε μόνο αυτό, με νεότερη απάντησή της την 21/4/2023 (αρ. πρωτ. 34498) επί αιτήματός μου για τον έλεγχο παράνομης καταβολής εξόδων παράστασης στην πρώην Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, δηλώνει αναρμόδια(!) και κοινοποιεί το εν λόγω αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, θεωρώντας ότι ο εν λόγω έλεγχος αποτελεί αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με το έωλο αιτιολογικό ότι το συγκεκριμένο θέμα αφορά οικονομική δραστηριότητα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και διοικητικού του στελέχους!


Για γέλια και για κλάματα μαζί.


Η απόπειρα συγκάλυψης είναι εμφανής και δεν θα γίνει αποδεκτή.


Η συνέχεια θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Τέλος καλόν είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να λάβουν θέση σε όλα όσα συμβαίνουν σε θεσμικό επίπεδο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην ρεμβάζουν «ανά τας οδούς και τας ρήμας».


Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο