Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ( 1-2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1824) Γράφει ο Γιάννης Γερογιάννης




πηγη facebook Giannis Gerogiannis

Ο Ράγκος ( ο γραμματικός του Βελή- γκέκα) ήταν άσπονδος εχθρός του Καραϊσκάκη καθώς ο Καραϊσκάκης ήταν αυτός που σκότωσε τον Τουρκαλβανό. Σε συνεργασία με τον Μαυροκορδάτο είδαν πως είχαν την ευκαιρία να τον βγάλουν απ' τη μέση και το προσπάθησαν στήνοντας μια δίκη παρωδία, με ψευδομάρτυρες(που αποκαλύφθηκαν) και δικαστές δικούς τους......

- Αν με δικάσετε παίρνοντας ως θεμέλιο τα λόγια μου. Εκατό ζωές να έχω δεν γλιτώνω, Αν όμως με δικάσετε για τα έργα μου τίποτα κακό δεν θα βρείτε. είπε εκείνος.

Γαλάνης Μεγαπάνου: -Βρε, ηξεύρομεν, Καραϊσκάκη, οπού λέγεις όλο λόγια, μα διατί να τα λέγης έτζι;

Καραϊσκάκης: -Το έχω χούι, Κύριε Πάνο.

Μεγα-Πάνος: -Μα, γιατί να το έχης αυτό το χούι ενώ είσαι 50 χρονών; (για την ακρίβεια ο Καραϊσκάκης ήταν τότε 42 χρονών).

Καραϊσκάκης: -Αμ’ δεν ημπορώ να το κόψω τώρα, Κυρ Πάνο. Κ’ εσύ, Κυρ Πάνο, είσαι ογδόντα χρόνων, μα το χούι δεν τ’ αφήνεις, να γαμής – και δεν με ακούς…

Τούτο λέγοντας ο Καραϊσκάκης, εκτύπησαν τα γέλοια όλοι, και κριταί και [ο] λαός, και πήγαν πολλοί να λιποθυμήσουν, καθώς κ’ εγώ ο ίδιος.

-Αφήσατέ το σήμερον, λέγει ο Στορνάρης· το καταντήσαμεν Τζιορτζίνα (δηλαδή μίαν σκηνήν γελοιώδη) το κριτήριον [δικαστήριον]. Και ούτως διελύθησαν.

Οι υπέρ τού Καραϊσκάκη άρχισαν πλέον αναφανδόν να φωνάζουν, άλλος ότι αθωώθη,

Αλλος ότι αποκρίθηκεν εξαίρετα και αποστόμωσεν τους κριτάς· άλλος εκθείαζεν το παρησιαστικόν του, άλλος την ετοιμολογίαν του, <ένας> και ταις αστειότηταίς του. Άλλος φώναζεν:

- ‘Μωρέ, πού μεταγίνεται άλλος τέτοιος πουτζιαράς;’» Διαπιστώνοντας ο Κίτσος Τζαβέλας και οι Σουλιώτες τις πανουργίες του Μαυροκορδάτου και την ψευδομαρτυρία του Βουλπιώτη είπε πως απεδείχθη περίτρανα η αθωότητα του Καραϊσκάκη και να σταματήσουν να το κατατρέχουν. Φοβούμενοι αιματοχυσία οι άνθρωποι του Μαυροκορδάτου δεν προχώρησαν σε έκδοση της απόφασης. Την άλλη όμως μέρα στέρησαν από τον στρατηγό τα αξιώματα και του έδωσαν διορία 48 ωρών να εγκαταλείψει την Ακαρνανία.

Εκείνος κατευθύνθηκε προς τον πόρο της Γουριάς και βλέποντας τον Τσόγκα του είπε πως θα ήταν μεγάλη ευκαιρία να τον ξεπαστρέψουν μέσα στη βάρκα καθώς θα διάβαινε τον Αχελώο. Διαμοίρασε τα γρόσια του στους πατριώτες που βρίσκονταν εκεί ν' ανάβουν ένα κερί στην Παναγία,

Σαν είδε τον Μαυροκορδάτο του φώναξε:

-Εσύ έγραψες την προδοσία σε χαρτί εγώ όμως θα σου τη γράψω στο μέτωπο.

Στη συνέχεια πήρε το δρόμο για το Λιγκοβίτσι όπου διέμεινε για δύο μέρες.

Σε συνεργασία με τα τούρκικα στρατεύματα, τα στρατεύματα του Μαυροκορδάτου προσπαθούν να τον εξοντώσουν (αδιαφορώντας για την δικαστική απόφαση). Όμως δυστυχώς για κείνους, ο Καραϊσκάκης γίνεται παντού αποδεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό και όλοι κατατάσσονται ομαδικά στο δικό του στρατόπεδο.

" Αν ο Καραϊσκάκης έκανε κάτι επιλήψιμο. Εμείς που συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους για να τον αφανίσουμε κάνουμε καλά ; Αναρωτιέται ο Κασομούλης που τότε ήταν αντίπαλος του Καραϊσκάκη. Κρίνοντας όμως στη συνέχεια τα έργα του Καραϊσκάκη και την δράση του, τον αποκαλεί "Μέγα" και καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη δράση του η οποία υπήρξε μοναδική καθώς έσωσε την ελληνική επανάσταση από βέβαιο αφανισμό!

Στις φωτογραφίες θα δείτε το Λιγκοβίτσι όπως είναι σήμερα και τις φωτογραφίες του Κασομούλη και του Καραϊσκάκη από τον Καρλ Κρατσάιζεν




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο