ΧΥΤΑ Στράτου: Άγονος ο διαγωνισμός όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε επαναδημοπράτηση τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων....
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Ανεκμετάλλευτη θα περάσει και αυτή η περίοδος του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου (προϋπολογισμού 51,2 εκατ. ευρώ μαζί με τη δεκαετή λειτουργία της) είχε τελικά την ίδια τύχη με το αντίστοιχο έργο του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άγονο το διαγωνισμό, που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια. Μετά από αλλεπάλληλες προδικαστικές προσφυγές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό και προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ, η προσπάθεια δημοπράτησης του έργου έληξε άδοξα -πριν καν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών- και έτσι προχθές η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου αναγκάστηκε να κηρύξει τη ματαίωση του διαγωνισμού και το έργο επίκειται να επαναδημοπρατηθεί. Σημειωτέον ότι για το αντίστοιχο έργο στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου ο διαγωνισμός έχει κριθεί ήδη δύο φορές (!) άγονος.
poster
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» η Επιτροπή Διαγωνισμού του έργου, αρχικά στο στάδιο της εξέτασης των δικαιολογητικών των τεσσάρων συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, απέρριψε τους δύο από αυτούς, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι προδικαστικές προσφυγές. Από την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών προέκυψε ότι στο διαγωνισμό θα έπρεπε να συνεχίσουν η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» και η «Ηλέκτωρ» (η οποία από την Επιτροπή Διαγωνισμού αρχικά είχε αποκλειστεί). Μόνο ένας εκ των συμμετεχόντων, η κοινοπραξία «WATT AE – INTRAKAT» δεν προσέφυγε ενώπιον του ΣτΕ, οι υπόλοιποι τρεις, δηλαδή η «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» (που αρχικά είχε προκριθεί από την Επιτροπή Διαγωνισμού, αλλά αποκλείστηκε από την απόφαση της ΑΕΠΠ) η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» και η «Ηλέκτωρ» προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΑΕΠΠ και έτσι όπως έγινε και στο στάδιο των προδικαστικών προσφυγών, ενώπιον του ΣτΕ όλοι στράφηκαν εναντίον όλων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας τελικά ακύρωσε την συμμετοχή όλων των σχημάτων στο διαγωνισμό και έτσι αυτός κρίθηκε άγονος.
Στον αέρα… ο σχεδιασμός για τα σκουπίδια και οι στόχοι για την ανακύκλωση
Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε αυτού του τύπου τα έργα σε όλη την Ελλάδα είναι έχουν ως αποτέλεσμα να χαθεί η τρέχουσα προγραμματική περίοδος για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Και αυτό θα έχει συνέπειες… που θα φτάσουν και στην τσέπη των πολιτών. Γιατί, η χώρα συνολικά υστερεί κατά πολύ από τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακύκλωση, ενώ αναμένεται να γίνει και ο πρώτος καταλογισμός του τέλους ταφής απορριμμάτων, που δεν είναι τίποτε άλλο από το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, επειδή στην Ελλάδα συνεχίζουμε ακόμη να θάβουμε τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ.
Εργοστάσια απορριμμάτων, όπως αυτό στο Αγρίνιο και στη Ναύπακτο, που βεβαίως δεν είναι τα μόνα στη χώρα που έχει καθυστερήσει, είναι το βασικό κομμάτι του σχεδιασμού για τη νέα διαχείριση των απορριμμάτων που πρέπει να γίνει, προκειμένου ως χώρα να πιάσουμε τους στόχους που τίθενται από την Ε.Ε. Μπορεί ο καταλογισμός του τέλους ταφής να απεφεύχθη προς ώρας, όμως σύμφωνα με τις τελευταίες τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΣ για το θέμα, θα βρεθεί τρόπος με κλιμακωτή λύση και ο απολογιστικός υπολογισμός του θα γίνει το 2023. Οι Δήμοι πάντως, μέσω της ΚΕΔΕ, σκέπτονται ακόμη και την προσφυγή στο ΣτΕ για την επιβολή του τέλους ταφής, που θα εκτοξεύει ακόμη περισσότερο το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Και αυτό γιατί υποστηρίζουν πως δεν φταίνε οι πολίτες που οι διαγωνισμοί «κολλάνε στο ΣτΕ», ούτε για το γεγονός ότι το σχέδιο για τα σκουπίδια, με την κατασκευή εργοστασίων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, που υπήρχε στην προηγούμενη περίοδο (μέχρι το 2016 δηλαδή) του ΕΣΠΑ, ακυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τι περιλαμβάνει το Εργοστάσιο στο Στράτο
Αναλυτικά η «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων εντός του ΧΥΤΑ Στράτου» περιλαμβάνει:
(α) Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), αποτελούμενη από Μονάδα Προδιαλογής, Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ, η οποία θα δέχεται 23.914 τόνους /έτος σύμμεικτα αστικά απόβλητα (απορρίμματα γκρι / πράσινου κάδου) καθώς και υπολείμματα της ΜΕΒ και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
(β) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοποβλήτων (ΜΕΒ) αποτελούμενη από Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των προδιαλεγμένων στην πηγή Βιοαποβλήτων η οποία θα δέχεται 9.482 τόνους /έτος προδιαλεγμένα στην πηγή βιοαπόβλητα (υλικά καφέ κάδου) και 2.375 τόνους/έτος πράσινα απόβλητα.Η Μονάδα Ραφιναρίας θα είναι κοινή για την ΜΕΑ και ΜΕΒ.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο