Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΣΜΟ


Μετά τις τελευταίες παλινωδίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία 3ης Μητρόπολης στην Αιτωλοακαρνανία με έδρα το Αγρίνιο, η πικρία των Αγρινιωτών αλλά και των όμορων δήμων Αμφιλοχίας και Ακτίου-Βονίτσης έχει γεμίσει τις καρδιές τους και αισθάνονται απογοήτευση και οργή......

Χρόνια τώρα ταλαιπωρούνται με την άβολη πρωτεύουσα του νομού, που έχει συσσωρεύσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στο Μεσολόγγι και με σφιχτό εναγκαλισμό θανάτου, δεν αφήνει να της ξεφύγει καμία, στο όνομα της Ιεράς Πόλης, που κανείς Αιτωλοακαρνάνας αλλά και Έλληνας δεν αμφισβητεί αλλά τα θέλει όλα δικά της.

Σας ευχαριστούμε και πάλι για τη συνεργασία



Όμως ο λαός που ζει δυτικά του νομού, βλέπει πως ταλαιπωρείται και να τρέχει από μια άκρη στην άλλη χιλιόμετρα να κάνει τη δουλειά του.

Στα πλαίσια αυτά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για τη δημιουργία 3ης Μητρόπολης. Όμως ένα μικρό κονκλάβιο στην Ιερά Πόλη, πιέζει ‘‘με νύχια και με δόντια’’ βουλευτές και κυβέρνηση… μην χάσει τα ιερά κεκτημένα και λέει ΟΧΙ στην ανάπτυξη του νομού.

Σήμερα ο νομός είναι 1ος σε έκταση με 5423 χλμ2 και 12ος σε πληθυσμό με 191727 κατοίκους (απογραφή 2021) και 35.3 κατοίκους ανά χλμ2. Αυτό σημαίνει πως είναι ακατόρθωτο να διοικηθεί από ένα μικρό κέντρο (Μεσολόγγι) και αυτό έχει αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση και μαρασμό που ζούμε.

Εμείς ως Κίνημα Αιτωλοακαρνάνων ανοίγουμε τον δημόσιο διάλογο με δημοψήφισμα και θέλουμε ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, με τη δημιουργία δύο νομών σε αυτόν της Αιτωλίας με έδρα το Μεσολόγγι και σε αυτόν της Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο.

Τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και σε αυτά στηρίζεται και η ρεαλιστική μας πρόταση. Μια πρόταση που καλούμε να τη στηρίξουν οι κάτοικοι των δήμων Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Ακτίου-Βονίτσης που όλοι μαζί απαριθμούν έκταση 3001,4 χλμ2 με πληθυσμό 128.706 (απογραφή 2011) και αναλογία 42,8 κάτοικοι ανά χλμ2 και να δημιουργήσουν το δικό τους νομό της Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο.

Απεναντίας, ο προτεινόμενος νομός Αιτωλίας, περιλαμβάνει τους δήμους Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Θέρμου και Ξηρομέρου, σε έκταση 2372,41 χλμ2 με πληθυσμό 82195 κατοίκους (απογραφή 2011) και αναλογία 34,6 κάτοικοι ανά χλμ2 με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Να σημειωθεί πως οι όμοροι νομοί έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Νομός Ευρυτανίας 1870 χλμ2 έκταση, 20081 κατοίκους με 10,74 κάτοικοι ανά χλμ2, Φωκίδας 2124 χλμ2 έκταση, 40343 κατοίκους με 19,02 κάτοικοι ανά χλμ2 και νομός Λευκάδος με 355 χλμ2 έκταση, 23693 κατοίκους και 63,2 κάτοικοι ανά χλμ2. Συνολικά και οι τρεις μαζί νομοί έχουν 84117 πληθυσμό, όσο ακριβώς και η πρότασής για τον νομό Αιτωλίας (82195).

Είναι μια δίκαιη και ρεαλιστική πρόταση που θα βοηθήσει να αναπτυχθούν παράλληλα και δύο νομοί προς όφελος των αδικημένων για χρόνια κατοίκων.

Μπείτε στην ιστοσελίδα του κινήματος www.kinetol.gr για περισσότερες λεπτομέρειες και να πάρετε μέρος στο σχετικό δημοψήφισμα που τρέχει.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

10 σχόλια:

  1. Γίνεται Νομός Ακαρνανίας χωρίς Ξηρόμερο και Βόνιτσα μέσα;
    Εντελώς απαράδεκτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε δε πάνε στο διάολο όλοι τους.Να πάρουμε τα πολιτικά μας δικαιώματα και να πάμε Λευκάδα η Πρέβεζα.Αλλοι γλώσσα δε καταλαβαίνουν.Ας κοιτάξουμε επιτέλους τον εαυτό μας.Αν περιμένουμε από πολιτικούς και παπάδες σωθηκαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το καλύτερο να ενοποιηθει η Βόνιτσα με το δήμο Λευκάδας,πολυ πιο κοντα με την πόλη της Λευκάδας από οτι το Νιδρι ή η Βασιλική. Μόνο όφελος θα έχει ο δήμος μας απ'αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωσταααα.
    Αλλά πρωτεύουσα η Αμφιλοχία και το μισά παραλία στον νέο νόμο.
    Και το Αγρίνιο να παραμείνη μαζί με το Μεσολόγγι. Ούτως η άλλως την ίδια νοοτροπία εχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο που δεν γνωρίζεται ότι η αιτωλια και η Ακαρνανία χωρίζονται από τον Αχελώο ποταμό οπότε το Αγρίνιο ανοίκει στην αιτωλια γεωγραφικά και όχι στην Ακαρνανία αν θέλετε διαχωρισμό να γίνει σωστα όχι επειδή ντε και κακα θέλει το Αγρίνιο μητρόπολη και ο Άγιος ναυπακτου το θερμό ας σοβαρευτούμε καμία φορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό να λέγεστε κίνημα Αιτωλών. Στην Αιτωλία συγκεντρώσατε όλο τον αυταρχισμό. Την Ακαρνανία την θέλετε μόνο για να συμπληρώνετε όρια και πληθυσμούς. Θέλετε τρεις μητροπόλεις στην Αιτωλία και καμιά στην Ακαρνανία. Έχετε τέσσερα μουσεία στην Αιτωλία και προσπαθείτε να κλέψετε ότι έχει απομείνει στο μοναδικό μουσείο της Ακαρνανίας, από το Θύρρειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΒΟΝΙΤΣΑ ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΙΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ . ΕΜΕΙΣ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΕΚΕΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 300 ΑΤΟΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΣΤΙΑΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ . ΤΡΑΒΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αν δεν κανω λαθος τα ακαρνανικα ορη ειναι και στο δημο ξηρομερου .κατι λαθος εχετε κανει ρε λεβεντες με τους χαρτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τετραγωνισμός στο κύκλο δέν γίνεται, μακάρι να γινόταν αλλά δέν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάλι η παπάδες την τσέπη τους σκέφτονται , αλλά ο μανδύας του Χριστού δεν είχε τσέπες.... Κατά τα άλλα να κρατάνε το Τιμιο Σταυρό ξέρουν και από πίσω πόσα θα πάρουμε , βρε όλοι για την καρέκλα και το χρήμα.
    Η.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο