Σβήνει το Αγρίνιο από τον Ακαδημαϊκό χάρτη
Οι ευθύνες Παπαναστασίου
Δυστυχώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και ως Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) πλέον δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).....
Από τα τέσσερα (4) Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Αγρίνιο παραμένει τελικά μόνο ένα (1)= ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΟΤΙ τι Ακαδημαϊκή Κοινότητα να δημιουργηθεί στο Αγρίνιο με ένα Τμήμα;;
Το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας στη πόλη του Αγρινίου, μεταφέρεται στην Πάτρα. Χάνεται δηλαδή ένα Τμήμα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην έρευνα και ανάδειξη ενός τεράστιου αριθμού αρχαιοτήτων, μνημείων και παραδόσεων που διαθέτει η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος συγχωνεύεται με το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που θα λειτουργήσει στο αβέβαιο μέλλον και μάλιστα χωρίς σχεδιασμό και με ξεκάθαρη αδυναμία να προσφέρει εξειδίκευση και εργασιακή κάλυψη στους μελλοντικούς φοιτητές. Χάνεται λοιπόν και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος από μια περιοχή με σημαντικότατους οικοτόπους και οικοσυστήματα και με έναν απαράμιλλο πλούτο βιοποικιλότητας, σε μια εποχή μάλιστα τεράστιας περιβαλλοντικής κρίσης.
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, που ήδη από πέρυσι είχε μηδενικό αριθμό εισακτέων, συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και έτσι είναι το μοναδικό που παραμένει προς το παρόν στο Αγρίνιο. Η πορεία λοιπόν της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία βαίνει φθίνουσα και το Αγρίνιο που συνεχώς αποδυναμώνεται φαίνεται σιγά – σιγά να σβήνει δυστυχώς από τον Ακαδημαϊκό χάρτη.
Για την οδυνηρή αυτή εξέλιξη η ευθύνη ανήκει και στο Δήμαρχο, κ. Παπαναστασίου, ο οποίος ακολούθησε το δρόμο της καταστροφικής αδράνειας για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε από πολιτική σκοπιμότητα, είτε από έλλειψη ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο μάλιστα ουδέποτε στην περίοδο 2014-2019 έθεσε ως ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο επικαλούμενος μυστική συμφωνία με τον κ. Γαβρόγλου. Η σημερινή Δημοτική Αρχή δυστυχώς κινήθηκε πάντοτε εκ των υστέρων κάθε φορά που πρόκυπτε αρνητική εξέλιξη σε σχέση με το Παν/μιο.
Με την παρούσα υπενθυμίζω, προς γνώση των πολιτών του Δήμου Αγρινίου, συνοπτικά τις ευθύνες του Δημάρχου που έχουν αναλυτικά εκτεθεί σε προγενέστερο κείμενο που δημοσιεύτηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο πριν από δύο μήνες περίπου υπογεγραμμένο από εμένα και άλλους 20 ενεργούς πολίτες με τίτλο «Παρέμβαση 16 – Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας – ο μεγάλος στόχος και 8 χρόνια μετά η μεγάλη ήττα».
Ο Δήμαρχος λοιπόν ευθύνεται διότι:
· Όταν στις 11/02/2013 σε έκτακτη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας συζητήθηκε το Σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας, με βάση το οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων και η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε καθαρά να ζητήσει την απόσυρση του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» ο νυν Δήμαρχος Αγρινίου, με την ιδιότητα του Περιφερειακού Συμβούλου τότε, ψήφισε λευκό προκειμένου να μην ψηφίσει κατά του Σχεδίου που υποστήριζε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. της οποίας ήταν υποψήφιος βουλευτής λίγους μήνες πριν.
· ΟΥΔΕΠΟΤΕ μερίμνησε για την εκπόνηση της «Ειδικής Αναπτυξιακής Μελέτης» για τη δημιουργία του Πανεπιστημιακού Συγκροτήματος και του Τεχνολογικού Πάρκου (campus) όπως είχε υποχρέωση από το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΓΠΣ) της Δ.Ε. Αγρινίου.
· Ουδέν έπραξε μέχρι σήμερα για την υλοποίηση της υπ’ αριθμ. 86/2015 Αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου που έθεσε ως κεντρικό στόχο την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
· Ουδέν έπραξε μέχρι σήμερα για τη δημιουργία φοιτητικής εστίας ως είχε υποχρέωση από την ως άνω απόφαση του Δ.Σ.
· Ουδέποτε αξιοποιήθηκαν οι χώροι του παλαιού νοσοκομείου για την λειτουργία των αναγκαίων υποδομών παραμονής και διαβίωσης των φοιτητών με βάση και την προαναφερόμενη απόφαση του ΔΣ. .
· Ουδόλως προωθήθηκε και θεσμοθετήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο στο παλαιό αεροδρόμιο του Αγρινίου προκειμένου να υλοποιηθούν εκεί οι μόνιμες εγκαταστάσεις και αναγκαίες υποδομές του Παν/μιου. Αντιθέτως επί θητείας του σημερινού Δημάρχου ανακλήθηκε, χάθηκε η παραχωρηθείσα έκταση των 178 στρεμμάτων με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών στο Παν/μιο Δυτικής Ελλάδας για την δημιουργία Πανεπιστημιούπολης.
· Ουδέν έπραξε μέχρι σήμερα για να αποτρέψει την κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου με αποτέλεσμα, κατά τα προαναφερόμενα, από τα τέσσερα τμήματα να μείνει μόνο ένα, δηλαδή κανένα. …..
Έτσι λοιπόν το Αγρίνιο επί Παπαναστασίου ΕΜΕΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Εύλογη είναι η διαπίστωση και κοινός τόπος ότι η Δημοτική Αρχή δεν στάθηκε στο ύψος της, δεν μπόρεσε δηλαδή να υπερασπισθεί τα κεκτημένα και να σηκώσει το βάρος των μεγάλων διεκδικήσεων με αποτέλεσμα ο τόπος μας να χάνει συνεχώς δυνάμεις και να οδηγείται από ήττα σε ήττα.
Εξίσου εύλογη θα είναι και η πολιτική χρέωση των πολιτών σε βάρος του Παπαναστασίου για την οδυνηρή αυτή εξέλιξη στον τόπο μας.. …
Δημήτρης Τραπεζιώτης Δικηγόρος,
π. Δήμαρχος Θεστιέων
Προφανώς και οι απόψεις του κυρίου Τραπεζιώτη είναι όχι μόνο σωστές αλλά και αφυπνιστικές γιά το λαό της Αιτωλοακαρνανίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα προσπαθήσω να τις επαυξήσω ρίχνοντας βάρος σε δύο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά την παρελκυστική πολιτική του κυρίου πρύτανη ο οποίος έχει ακέραιη την ευθύνη της κατάργησης των περισσότερων επαρχιακών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Αυτός, γιά να μη χάσει τις εγκαταστάσεις, κορόιδεψε τους φορείς(και τους τοπικούς)της Ηλείας με την ίδρυση γεωργικών σχολών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αμαλιάδα και μάλλον στον Πύργο, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε η Γεωργική Σχολή της Πάτρας έχει κλείσει ήδη από το 1981 και το κτίριό της έχει αφεθεί στη δύναμη του χρόνου. Το ίδιο ακριβώς έκανε και στο Αίγιο, αλλά εκεί ο δήμαρχος δε "μασάει". Κάτι που μάλλον το κάνει ο δήμαρχος του Αγρινίου, αφού εκτός από το τμήμα Αειφορικής Ανάπτυξης που ως μοναδικό στην Ελλάδα θα ιδρυθεί από το Σεπτέμβρη, χωρίς καμία επαγγελματική προοπτική των φοιτητών γιά τους οποίους κόπτεται δήθεν ο πρύτανης, του υποσχέθηκε αν κι εκείνος προσπαθήσει, να συναινέσει! στην ίδρυση τμήματος Κτηνιατρικής.
Το τελευταίο είναι μία μεγάλη απάτη γιά τον καταπροδομένο λαό της Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος όπως ωραία γράφει ο κύριος δικηγόρος ανέχτηκε την κατάργηση και τη μετακίνηση τόσων τμημάτων. Διότι το 3ο τμήμα Κτηνιατρικής στη χώρα το ζητούν ήδη 3 πανεπιστήμια: α)το ΓΠΑ ήδη από την ίδρυσή του εδώ και 100 έτη, β)το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και κυρίως γ)το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όσοι παρακολούθησαν την υπόθεση της ίδρυσης της Νομικής στην Πάτρα με το νομοσχέδιο του Γαβρόγλου, θα θυμούνται ότι το ΔΠΘ εκμεταλλεύτηκε αποτελεσματικά τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και πολιτικούς φορείς της περιοχής τους οποίους και κινητοποίησε γι' αυτό το σκοπό και ουσιαστικά απαγόρευσε την ίδρυση 4ης Νομικής στην Πάτρα. Και τώρα με την Κτηνιατρική το ίδιο θα κάνει. Να μην αυταπατούνται οι Αιτωλοακαρνάνες και προπαντός ο δήμαρχος Αγρινίου ότι θα δημιουργηθεί τέτοιο τμήμα στην Αιτωλοακαρνανία.
Η δεύτερη αφορά την παθητική στάση και των δύο δημάρχων Αγρινίου και Μεσολογγίου όπως και των βουλευτών του νομού σε όλη την προσπάθεια του πρύτανη και της Συγκλήτου προετοιμασίας γιά την εφαρμογή των όποιων σχεδίων τους τα οποία έφτασαν και στην έκδοση προεδρικού διατάγματος. Και θα μου πείτε τί έπρεπε να κάνουν τη χρονιά που διέρρευσε; Σας απαντώ ευθέως. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ συνεδρίασε την άνοιξη που μας πέρασε κι αποφάσισε έστω και με μικρή πλειονοψηφία ανάλογες μετακινήσεις και καταργήσεις τμημάτων στο ΔΙΠΑΕ όπως ακριβώς έκανε και το Πανεπιστήμιο Πατρών το 2020. Δεν είναι της ώρας να τις απαριθμήσω γιατί ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας σε λίγο δε θα θυμάται ούτε πόσα τμήματα λειτουργούσαν στην Αιτωλοακαρνανία πριν από το 2019. Αμέσως λοιπόν όλοι οι αντιδρώντες στις αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ: καθηγητές, φοιτητές, δήμαρχοι, πολιτιστικοί φορείς μέσα στους οποίους και η τοπική Εκκλησία, βουλευτές συνεδρίασαν και κατέθεσαν ψηφίσματα με τις δικές τους αποφάσεις. Στο μεταξύ ακόμα και οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έγιναν χωρίς πολλά παρατράγουδα και θύματα. Η κυβέρνηση πήρε αμέσως το μήνυμά της και η Κεραμέως δεν τόλμησε να καταργήσει ή να μετακινήσει ούτε ένα τμήμα του ΔΙΠΑΕ στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.
Επιπλέον κι εκεί υπήρχαν αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ των παραγόντων των Σερρών και της Καβάλας από τη μία και της Θεσσαλονίκης από την άλλη όπως κι εδώ υπήρχαν μεταξύ των παραγόντων της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας κι από την άλλη των Πατρών, αφού όπως γνωστό το Αίγιο βλάπτεται κι εκείνο. Όμως, τελικά πέτυχαν τους σκοπούς τους, ενώ εδώ πραγματοποιήθηκαν όλες οι αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών.
Άρα, να μη μας λένε ότι δε γινόταν τίποτα. Απλά, μία συνεννόηση μεταξύ των φορέων χρειαζόταν και η απόφαση της Συγκλήτου δε θα εφαρμοζόταν ποτέ. Φυσικά, τις περισσότερες ευθύνες τις επωμίζονται από κοινού και ο δήμαρχος Μεσολογγίου που νόμισε ότι θα πάρει τα περισσότερα τμήματα και πολέμησε κι αυτός τον κοινό αγώνα και ο δήμαρχος Αγρινίου.