«Οι Σκάροι» για τη σύναξη των οπλαρχηγών το 1807.....
Χαιρετισμό στην έναρξη της διημερίδας εορτών Μνήμης και Τιμής για τον πρώτο όρκο των οπλαρχηγών ηρώων της παλιγγενεσίας το 1807 που διοργάνωσε στο λιμάνι της Νικιάνας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας «Οι Σκάροι» πραγματοποίησε το Σάββατο, 9 Ιουλίου, ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας και σύνδεσμος σε σχετικό βίντεο:
«Κυρίες και Κύριοι,
Το Μάρτιο του 2017, με μεγάλη συγκίνηση, σε μια σεμνή τελετή, φυτέψαμε στο Μαγεμένο της Νικιάνας, μια καρυδιά.
Ήταν μια συμβολική κίνηση για να μας θυμίζει ότι τον Ιούλιο του 1807, κάτω από τη σκιά μιας άλλης καρυδιάς που δεν υπάρχει πια, έλαβε χώρα το πιο μεγάλο γεγονός της ιστορίας του νησιού μας, η σύναξη των οπλαρχηγών υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια, που έβαλε τις βάσεις για την επανάσταση του 1821, 14 χρόνια πριν την κήρυξή της.
Πέρυσι, σε μια ξεχωριστή χρονιά για τον Ελληνισμό, στα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, η Λευκάδα γιόρτασε την επέτειο με εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Μαγεμένο, τον τόπο όπου φυτεύτηκε ο σπόρος της επανάστασης.
Σήμερα, γιορτάζουμε τα 215 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα του 1807.
Δυστυχώς, το μνημείο που εδώ και χρόνια, μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογος της Νικιάνας «Οι Σκάροι», αγωνιζόμαστε για να ανεγερθεί, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Είναι μια υποχρέωση που έχουμε απέναντι στη Λευκάδα και την ιστορία της.
Κάθε τόπος οφείλει να υπερασπίζεται, να αναδεικνύει και να προβάλει την ιστορία του.
Για εμάς, στη Λευκάδα, ο Μαγεμένος αποτελεί ένα ιστορικό τοπόσημο αλλά και ορόσημο.
Γιατί εδώ ξεκίνησε και ωρίμασε η ιδέα της Επανάστασης.
Η έννοια της ανάδειξης λοιπόν, συνδέεται με την ανέγερση ενός μνημείου και τη διαμόρφωση του χώρου.
Το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στον τόπο μας, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.
Και είμαι βέβαιος ότι και η Περιφέρεια και ο Δήμος που έχουν αναλάβει τα έργα, διακαώς επιθυμούν να αποκτήσει η Λευκάδα ένα μνημείο αντάξιο της σπουδαιότητας όσων συνέβησαν στο Μαγεμένο, 215 χρόνια πριν.
Φίλες και φίλοι,
έχουμε έρθει εδώ με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, θαυμασμού και τιμής.
Όχι μόνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια και τους μαχητές οπλαρχηγούς που ορκίστηκαν εδώ να ελευθερώσουν την πατρίδα.
Αλλά με συγκίνηση, θαυμασμό και τιμή για όλους τους Λευκαδίτες που θυσίασαν τη ζωή τους για τον αγώνα της ανεξαρτησίας.
Για να ζήσει το Έθνος ελεύθερο στον τόπο του.
Για να αποκτήσουμε οι Έλληνες ένα κυρίαρχο κράτος στην πατρίδα μας.
Ο μεγάλος μας εθνικός ποιητής, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης έλεγε ότι αυτή η σύναξη ήταν το πιο θαυμαστό, το πιο «ελληνικό» κατόρθωμα του Καποδίστρια.
Αυτό το γεγονός, που τραγούδησε ο Βαλαωρίτης και σημάδεψε τον Αγώνα του ’21, πρέπει να γίνει γνωστό παντού.
Λένε ότι λαός που δεν έχει μνήμη, δεν έχει μέλλον.
Αν οι μελλοντικές γενιές δεν μάθουν τις θυσίες που χρειάζεται η ελευθερία, δεν θα μάθουν να αγωνίζονται για τα υψηλά ιδανικά και τις μεγάλες αξίες.
Δεν θα μάθουν πώς είναι να υπερασπίζεσαι την πατρίδα, ούτε πώς να στέκεσαι στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους.
Όλα αυτά τα χρόνια, ο πολιτιστικός σύλλογος Νικιάνας «Οι Σκάροι» κρατά ζωντανή τη μνήμη αυτού του ιστορικού γεγονότος.
Με τις εκδηλώσεις «Μνήμης και Τιμής» που με συνέπεια διοργανώνει εδώ και χρόνια ο Σύλλογος, με τη στήριξη του Δήμου και φέτος και της Περιφέρειας, έχει καταφέρει να διασώσει και να διαδώσει την ιστορική μνήμη στους περισσότερους Λευκαδίτες, που πριν λίγα χρόνια αγνοούσαν αυτό το μεγάλο γεγονός.
Ότι δηλαδή εκείνη την ημέρα, στου Μαγεμένου, για πρώτη φορά οι κλέφτες και οι αρματολοί της Ρούμελης, που έως τότε δρούσαν μεμονωμένα, ενώθηκαν κάτω από έναν μοναδικό τελικό σκοπό: την Ελευθερία του Έθνους.
Θέλω λοιπόν να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικιάνας «Οι Σκάροι» για την προσπάθειά του όλα αυτά τα χρόνια να μας δείξει την ιστορία μας.
Πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να βρει συνέχεια, όχι βεβαίως μόνο από το Σύλλογο, αλλά και από άλλους θεσμικούς φορείς και την πολιτεία.
Και σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρώ ότι βοήθησε πολύ την ανάδειξη του Μαγεμένου η παρουσία εδώ του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και η κατάθεση στεφάνου, που με την κίνησή του αυτή αναγνώρισε την ιστορικότητα αλλά και τη σημασία της σύναξης που έγινε στο συγκεκριμένο σημείο.
Γιατί το ιστορικό αυτό γεγονός πρέπει να βρει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική ιστορία.
Πέρα από τις εκδηλώσεις και την ολοκλήρωση του μνημείου, είναι σημαντικό να μεταφέρουμε την ιστορική αυτή αλήθεια στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας.
Είτε μέσα από αφηγήσεις, όπως μάθαμε όλοι μας σημαντικά ιστορικά γεγονότα και μεγαλώνοντας τα ερευνήσαμε και τα μεταφέραμε και σε άλλους, είτε μέσα από την σχολική εκπαίδευση.
Πρέπει να συντονίσουμε τα σχολεία, όχι μόνο της Λευκάδας και των γύρω περιοχών, αλλά και άλλα που μπορεί να έρχονται εκδρομή το νησί μας, ώστε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να φέρνουν εδώ τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία μας.
Και θεωρώ επίσης σημαντικό να συμπεριληφθεί και ο Μαγεμένος, και άλλα σημαντικά ορόσημα του νησιού μας, όπως το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, η Παναγιά Βλαχέραινα, η Κόκκινη Εκκλησιά, η οικία του Βαλαωρίτη στη Μαδουρή, στους τουριστικούς και ταξιδιωτικούς οδηγούς ώστε και οι επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένοι, να καθοδηγηθούν ώστε να γνωρίσουν την ουσία του νησιού μας.
Ενός νησιού που συνδυάζει την ομορφιά της φύσης με την ομορφιά των ανθρώπων.
Στόχος μας ήταν και παραμένει να μπορέσουμε να διαδώσουμε σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται την ιστορική αλήθεια για τη σύναξη στο Μαγεμένο και αυτό να γίνει γνώση όχι μόνο στους Λευκαδίτες, αλλά και σε όλους τους Έλληνες και, γιατί όχι, και διεθνώς.
Εύχομαι του χρόνου να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε τη σύναξη των οπλαρχηγών του 1807 σε ένα νέο, επιβλητικό μνημείο, αντάξιο της ιστορίας του Μαγεμένου.»
Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο