ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
1. τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
2. Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα
3. Τον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκο Ανδρουλάκη
4. Τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε., κ. Δημήτρη Κουτσούμπα
5. Τον Πρόεδρο της “Ελληνική Λύση”, κ. Κυριάκο Βελόπουλο
6. Τον Γενικό Γραμματέα του “ΜέΡΑ25”, κ. Γιάννη Βαρουφάκη
Κοινοποίηση:
1. Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα
2. Όλα τα Μέσα Ενημέρωσης(έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου)
3. Τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Δικαστικών Υπαλλήλων και τα φυσικά μέλη......
ΘΕΜΑ:
Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ, ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ
ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Αξιότιμοι κύριοι,
Τα Δικαστήρια, ο χώρος απονομής της Δικαιοσύνης, βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών και δεν υπάρχει ούτε μία χαραμάδα ελπίδας, πως η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί όχι στο άμεσο μέλλον, που είναι το αναγκαίο, αλλά ούτε καν σε ορίζοντα 5ετίας.
Η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, είναι πως οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, ώστε όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία». Μάλιστα η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας.
Οι αριθμοί αποτυπώνουν την αλήθεια:
Ø Επί 8.769 οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων όλων των Κλάδων και Κατηγοριών, υπηρετούν σήμερα 5.966, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69% των οργανικών θέσεων, ενώ την ίδια στιγμή, διαγωνισμοί πρόσληψης του ΑΣΕΠ, που ξεκίνησαν το 2017, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί γιατί οι διοριζόμενοι δεν αποδέχονται τις θέσεις, παρά τις επανειλημμένες αναπληρώσεις διοριστέων που πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις από τον νόμο οριζόμενες προθεσμίες.
Ø Η αναλογία Δικαστικών Υπαλλήλων προς Δικαστικούς Λειτουργούς είναι 1,34:1 (5966 υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι προς 4429 υπηρετούντες Δικαστικούς Λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3 (δηλαδή ένας Δικαστικός Υπάλληλος για κάθε τρεις Δικαστικούς Λειτουργούς), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5:1.
Ø Η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 - 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1,5 χρόνος.
Ø Η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα Ποινικά Δικαστήρια απαιτεί 4 - 5 χρόνια.
Ø Τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια έχουν την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε εκκρεμείς υποθέσεις και ο μέσος χρόνος εκδίκασης αυτών είναι 3,5 - 5 χρόνια.
Ø Η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στη δυνατότητα on-line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις.
Ø Τα δικαστικά κτήρια στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς λειτουργίας, δεν παρέχουν ασφάλεια έναντι των καιρικών φαινομένων, ούτε προσφέρουν στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας για εργαζόμενους και συναλλασσόμενους.
Ø Οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι εντελώς ανεπαρκείς, όπως και η δυνατότητα χρήσης των νέων τεχνολογιών, που θα βοηθούσαν τόσο στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, όσο και στην μείωση της ταλαιπωρίας των συναλλασσόμενων καθημερινά με τα δικαστήρια.
Ø Οι αμοιβές των Δικαστικών Υπαλλήλων έχουν υποστεί μειώσεις κατά 35% από την πρώτη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που άρχισαν το 2011 και ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν αποκαταστάθηκε, έστω και κατ΄ ελάχιστο αυτή η μείωση αποδοχών. Αντίθετα μένουν απλήρωτες χιλιάδες ώρες υπερωριών των Δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ ούτε το διαχρονικό απόλυτα δίκαιο αίτημά μας, ευθέως συνδεδεμένο με την ιδιαιτερότητα του κλάδου (άρθρο 92 του Συντάγματος), για επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών, και αυτό το παρέσυρε η «λαίλαπα των μνημονίων», έγινε ποτέ δεκτό, ως ένα μέτρο ανακούφισης των πολύ χαμηλών αποδοχών μας.
Ø Αποτέλεσμα των δύσκολων συνθηκών εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων (συνεχώς αυξανόμενη πίεση λόγω των πολλών κενών θέσεων, εργασία πέραν του ωραρίου, απογεύματα, Σαββατοκύριακα και αργίες, λόγω της φύσης της εργασίας μας) και των χαμηλών αμοιβών, είναι η μη αποδοχή των διοριστέων του ΑΣΕΠ του 2017 ή η παραίτησή τους λίγο μετά το διορισμό τους.
Το συνδικαλιστικό Όργανο του κλάδου μας θέτει συνεχώς προς όλους τους αρμόδιους τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν. Το ίδιο έπραξε και από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της τελευταίας κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2019. Έθεσε με απόλυτη σαφήνεια και τεκμηρίωση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, το σύνολο των προβλημάτων και από την πλευρά του ο κ. υπουργός αναγνώρισε την οξύτητά τους αλλά και την σημαντική προσφορά των Δικαστικών Υπαλλήλων και εξέφρασε την απόλυτη συμπαράστασή του.
Δυστυχώς 2,5 χρόνια μετά και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, πως θα πράξει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να δρομολογήσει λύσεις στα πολλά, σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα στο χώρο των Δικαστηρίων αυτό που προκύπτει ως διαπίστωση, όχι
μόνο δική μας αλλά του συνόλου των εμπλεκόμενων με τη Δικαιοσύνη (Δικαστικών Λειτουργών, δικηγόρων και πολιτών), είναι, πως όχι μόνο δεν καλυτέρευσαν τα πράγματα, αλλά είναι
πολύ χειρότερα από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η τωρινή κυβέρνηση και ο νυν υπουργός.
Στο χρόνο που μεσολάβησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίθηκε ούτε στα στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας μας (π.χ. καθυστέρηση στην παροχή ελάχιστων ατομικών μέσων προστασίας στους εργαζόμενους, αδράνεια στη μη ανταπόκριση της εταιρείας ηχογράφησης – αποηχογράφησης στις συμβατικές της υποχρεώσεις)/ Δεν αξιοποιήθηκε ούτε το διάστημα της αναστολής λόγω της υγειονομικής κρίσης, ώστε να προγραμματιστούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένες λύσεις και προστέθηκε η παντελής έλλειψης οργάνωσης στη λειτουργία Της Διεύθυνσης Δικαστικών Υπαλλήλων του Υπουργείου ως προς την ομαλή διεκπεραίωση των υπηρεσιακών ζητημάτων των συναδέλφων μας (βαθμολογική αναγνώριση προϋπηρεσίας, απονομή σύνταξης κ.α.)
Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα η πολιτική ηγεσία δεν έδωσε καμιά λύση. Ακόμα και στην περίπτωση της δημόσιας ανακοίνωσης του ίδιου του υπουργού για την «άφιξη» στα δικαστήρια 250 ατόμων από την κινητικότητα, αποδείχτηκε πως ήταν φρούδες ελπίδες αφού μόνο 35 εξ αυτών πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να έλθουν στις Δικαστικές Υπηρεσίες και τελικά αποδέχτηκαν μόνο 12 !!!
Παράλληλα εγκρίθηκε η πρόσληψη μόνο 250 υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ για το 2022, σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή και χωρίς χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, ενώ το αίτημα της ΟΔΥΕ ήταν για τουλάχιστον 1000 θέσεις, προκειμένου να καλυφθεί όχι το σύνολο των οργανικών θέσεων αλλά υποπολλαπλάσιο αυτού για να δοθεί μια ανάσα στο υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένου ότι εντός του τρέχοντος έτους προβλέπεται ένας μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων δικαστικών υπαλλήλων, λόγω θεμελίωσης πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Επιπλέον ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης αρνήθηκε την διεξαγωγή διαγωνισμού για την πρόσληψη 1.000 Δικαστικών Υπαλλήλων σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (άρθρου 11 παρ. 3 Ν. 4798/2021).
Ο αγώνας μας δεν ξεκινά σήμερα, αλλά είναι η συνέχεια των κινητοποιήσεων που άρχισαν τον Φλεβάρη του 2020 και αναγκαστήκαμε να διακόψουμε στις 11 Μάρτη 2020, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, λόγω της επερχόμενης υγειονομικής πανδημίας του κορωνοϊού. Συνεχίσαμε τις κινητοποιήσεις μας με την έναρξη του νέου Δικαστικού Έτους τον Σεπτέμβρη του 2021, αλλά και τον περασμένο Νοέμβρη πραγματοποιώντας δίωρες διακοπές και τρίωρη στάση εργασίας αντίστοιχα, ενώ έχουμε ήδη αποφασίσει την κλιμάκωσή τους, δίνοντας μια μικρή αναβολή ως τα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την έξαρση της υγειονομικής κρίσης.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με 24ωρη Απεργία την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022
Σε όλες τις κινητοποιήσεις μας, σταθερά και αταλάντευτα προτάσσουμε, τα μεγάλα προβλήματα του Κλάδου μας, που δεν αφορούν μόνο στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας και την αξιοπρεπή αμοιβή μας, αλλά συνδέονται άμεσα με την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
Έτσι ζητούμε:
ü ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ
ü ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ
ü ΠΛΗΡΩΜΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
ü ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, (όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων)
ü ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
ü ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες)
ü ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του πρώην Ταμείου Αρωγής (για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας)
ü ΑΥΞΗΣΗ (τουλάχιστον διπλασιασμό) ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ (για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους)
Καλούμε όλα τα κόμματα, ως θεσμικούς φορείς του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να πάρουν θέση και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την δρομολόγηση λύσεων.
Για το λόγο αυτό ζητούμε να ορίσετε συνάντησή σας με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας, προκειμένου να σας εκθέσουμε διεξοδικότερα τα ανωτέρω αιτήματά μας.
Για το Δ. Σ. της ΟΔΥΕ
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Διαμάντης Μαριάνθη Μισαηλίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο