Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Γιάννης Ρουσόπουλος : Το Δραγαμέστο




πηγη facebook Γιάννης Ρουσόπουλος

Στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια αποκαλούνταν Δραγαμέστο Οι μνήμες του Δραγαμέστου αναβιώνουν κυρίως στο κάστρο του, που ερειπωμένο κι αφημένο στη μοίρα του στέκει σε λοφώδες πλάτωμα της ανατολικής πλαγιάς του όρους Βελούτσα. ....

Διαβάστε περισσότερα »

 

      Στην αρχαιότητα αποκαλούνταν Αστακός. Στα νεότερα ιστορικά χρόνια αποκαλείται πάλι Αστακός, αλλά το επίκεντρό του έχει μετακινηθεί περί τα 2χλ νοτιότερα, μπροστά στη θάλασσα. Είναι η κωμόπολη που συναντούμε, με το λιμάνι της και τα ωραία νεοκλασικά κτίρια. 

       Το 1826 είχε στρατοπεδεύσει στο κάστρο ο Καραϊσκάκης, ο οποίος είχε την πρόθεση να συνδράμει με τις δυνάμεις του στη μάχη της Εξόδου του Μεσολογγίου, πράγμα που δεν κατέστη τελικά εφικτό. 

        Το κάστρο κτίστηκε τα αρχαία χρόνια. Το κάτω τμήμα των τειχών του είναι από παραλληλόγραμμους και πελεκημένους φυσικούς ογκόλιθους. Το πάνω τμήμα ήταν από πλίθες, αλλά, τα μεταγενέστερα χρόνια του Βυζαντίου χτίστηκε με φυσική πέτρα και αρμό, με προσθήκη κεραμικών. Η κεντρική πύλη βρισκόταν στα δυτικά τείχη. Μια σειρά από 15 πύργους φρόντιζε για την άμυνα. 

     Στον περίβολο του κάστρου υπάρχουν τα ερείπια πολλών κτιρίων. Σημαντικά μνημεία αποτελούν οι τρεις βυζαντινοί ναοί. Πιο εντυπωσιακός είναι ο παλαιοβυζαντινός ναός της Αγίας Αικατερίνης (σε άλλη εκδοχή της Θεοτόκου). Είναι βασιλικού ρυθμού με τρία κλίτη. 

      Στην περιοχή του Δραγαμέστου έχουν βρεθεί τεκμήρια ανθρώπινης κατοίκησης που ανάγεται αρκετές χιλιετίες πΧ. Στις πλαγιές της Βελούτσας υπάρχουν ερείπια βυζαντινών και μεταγενέστερων χωριών που έχουν εγκαταλειφθεί. Γενικότερα η ευρύτερη περιοχή είναι διάσπαρτη από ευρήματα ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού, που διατηρήθηκαν ζωντανά σε όλες τις ιστορικές εποχές. 

       Επισκέφθηκα το κάστρο δυο-τρεις φορές την τελευταία δεκαετία. Διαπίστωσα την σταθερή κι έντονη δράση των λαθρανασκαφέων. Κάνω ένα φωτογραφικό οδοιπορικό.



























2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ μου, το άρθρο σου μου άρεσε. Να σημειώσω ότι κάποτε ακολούθησα μια ταμπέλα που έγραφε ΚΑΣΤΡΟ αλλά μετά χάθηκε και ο χωματόδρομο και δεν ήξερα πόσο μακριά είναι και προς τα που να πάω. Επίσης σε μια εγκυκλοπαιδεια παλιά (μέσα του 1900) είχα διαβάσει ότι ο βασιλιάς Αστακος είχε ιδρύσει πόλη στην Προποντιδα (αν θυμάμαι σωστά)με το ίδιο ονομα. Φαντάζεσαι τι γέλια κάνω όταν περνάω μπροστά από το κέντρο υγείας και βλέπω πάνω από το ιατροσημο έναν αστακό. Κρίμα γιατί είναι επιστήμονες και υποτίθεται ότι ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς τους κοινούς "θνητούς". Αν περάσεις από εκεί κοίτα την ταμπέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΦΩΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο