Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

ΑΡΘΡΟ ΘΩΜΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ : ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ Η ΝΕΑ ΚΑΠ ΤΗΣ ΕΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

 ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ Η ΝΕΑ ΚΑΠ ΤΗΣ ΕΕ  ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Άρθρο του ΘΩΜΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ
thomas.barmparousis@gmail.com

   Ο Αγροτοκτηνοτροφικός τομέας, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά στην Ελλάδα -κυρίως από το υψηλό κόστος παραγωγής και την αθρόα εισαγωγή προϊόντων με προέλευση από τρίτες χώρες αλλά και χώρες της ΕΕ με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής- μπορεί, πλέον, να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες.......

 


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση στο Στρασβούργο, υπερψήφισε την νέα ΚΑΠ, για τα έτη από το 2023 έως και το 2027, η οποία θα αρχίζει να εφαρμόζεται αφού προηγουμένως εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Η έγκριση θεωρείται δεδομένη και αποτελεί περισσότερο τυπική διαδικασία, αφού ουδεμία χώρα θα ήθελε να αφήσει τους παραγωγούς της χωρίς τις πολύτιμες και... αξιοσέβαστες, κοινοτικές ενισχύσεις.

Βιολογικά προϊόντα - διατροφική αλυσίδα

Βασική -θα έλεγα μοναδική- επιδίωξη της νέας αυτής πολιτικής είναι να ‘’πρασινίσει’’ η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή. Πράγμα, που μεταφράζεται σε προστασία του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες στον τομέα αυτό της οικονομίας, παραγωγή βιολογικών προϊόντων, προστασία της διατροφικής αλυσίδας, περιορισμό φυτοφαρμάκων και ορμονών, διασφάλιση της ευζωίας των ζώων, χρήση νέων οικολογικών τεχνολογιών πχ ηλεκτροδότηση εγκαταστάσεων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ

Σημαντικές επιδοτήσεις σε μικρο παραγωγούς

Η ΚΑΠ θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2023 και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 387 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027 εκ των οποίων τα 270 δισεκατομμύρια αφορούν άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες

Η μεταρρύθμιση προβλέπει τη χορήγηση μπόνους στους αγρότες που συμμετέχουν στα πιο απαιτητικά περιβαλλοντικά προγράμματα, που υιοθετούν πιο οικολογικές τεχνικές ή συμβάλλουν στη βελτίωση της ευζωίας των ζώων.

Κάθε χώρα μέλος θα πρέπει να συντάξει μέχρι τα τέλη του έτους ένα «στρατηγικό σχέδιο» όπου θα αναφέρει λεπτομερώς πώς θα χρησιμοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους. Οι Βρυξέλλες θα επαληθεύσουν, στη συνέχεια, αν οι εθνικές πολιτικές συνάδουν με τους στόχους της μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία) και της μείωσης των ζιζανιοκτόνων κατά 50% μέχρι το 2030, ενώ το ένα τέταρτο των καλλιεργήσιμων εδαφών θα αφορά μόνο βιολογικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με την νέα ΚΑΠ, τουλάχιστον το 10% των άμεσων ενισχύσεων θα πρέπει να δίνονται σε μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις και οι χώρες οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 3% του προϋπολογισμού για να στηρίξουν τους νέους αγρότες. Θεσπίζεται επίσης ένα μόνιμο «αποθεματικό κρίσεων», ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον, τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση αστάθειας των τιμών. Ρύθμιση, ιδιαίτερα θετική, αφού, ως ένα βαθμό, διασφαλίζει τη σταθερότητα του εισοδήματος των παραγωγών.

Αντιστάθμισμα για την απώλεια της καπνοκαλλιέργειας

Αναμφισβήτητα η υιοθέτηση της νέας ΚΑΠ αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που μπορεί να δώσει ανάσα ζωής στο δοκιμαζόμενο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα στην περιοχή μας. Ο Νομός μας, στο παρελθόν, έχει υποστεί βαριά πλήγματα από την Ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική με τον αφανισμό καλλιεργειών, όπως τα καπνά και το ξερίζωμα ελαιών και αμπελιών. Τα λάθη του παρελθόντος –είτε αυτά έγιναν από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, είτε και από τους ίδιους τους παραγωγούς και τους εκπροσώπους τους-δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η περιοχή μας θα πρέπει να επωφεληθούν από την νέα ΚΑΠ. Είναι μια κλασσική ευκαιρία να επανακάμψει η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και μαζί με αυτή η συνολική οικονομία του Ξηρομέρου και της ευρύτερης περιοχής.

Για να συμβεί αυτό απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, γνώση και ορθολογισμός από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και αποστασιοποίηση από αρρωστημένες και τυχοδιωκτικές πρακτικές του παρελθόντος. Ποιες είναι αυτές; Οι παραγωγοί τις γνωρίζουν καλύτερα από εμένα.


1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο