Ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού είναι αναμφίβολα το πιο μελανό αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε τους τελευταίους 20 μήνες......
Πρόκειται για ένα επιδημιολογικό στοιχείο που βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της συζήτησης των επιστημονικών αρχών, αλλά και των υγειονομικών που έχουν το βάρος της νοσηλείας των ασθενών με COVID-19.
Στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο του 2020 που ενέσκηψε η πανδημία μέχρι και την περασμένη Πέμπτη έχουν καταγραφεί 16.706 νεκροί λόγω της λοίμωξης COVID-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα, με τους μισούς να έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους οκτώ μήνες. Από τον περασμένο Αύγουστο και μετά οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους πολίτες.
Tα ανωτέρω αναφέρονται σε ρεπορτάζ του protothema.gr που παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για τους θανάτους από την πανδημία.
Σύμφωνα με αυτά 113 νεκροί περιλαμβάνονται στη θλιβερή λίστα των απωλειών του Nοσοκομείου Αγρινίου, ένα νοσοκομείο που βρέθηκε και στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου για την υψηλή θνητότητα στις ΜΕΘ COVID.
Πάνω από 500 ασθενείς με COVID έχασαν τη μάχη στα νοσοκομεία της Πάτρας, 172 στην Κόρινθο, 102 στην Καλαμάτα και 91 στον Πύργο. Στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Ιωαννίνων έχουν καταλήξει 157 ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας – πρέπει να σημειωθεί ότι νοσήλευσε ασθενείς από όμορες περιοχές, ακόμη και από τη Μακεδονία όποτε χρειαζόταν να συνδράμει.
Τη θλιβερή πρωτιά της δυστυχώς τη διατηρεί και φέτος η Βόρεια Ελλάδα, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της και ιδίως του ηλικιωμένου, που αποτελεί τον πιο εύκολο στόχο του κορωνοϊού. Στους 6.847 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μετά από δύσκολη, μακρά ή σύντομη, νοσηλεία στα 28 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη συντηρεί το δυνατό ρεύμα νέων μολύνσεων και των νέων ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία. Μέχρι και προχθές οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούσαν τους 4.600 στη χώρα, με τους 1.020 να είναι σε Μονάδες. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα, στην ίαση ή στον θάνατο των ασθενών έχουν οι δυσλειτουργίες και τα κενά στο σύστημα υγείας.
Η έλλειψη γιατρών αναδείχθηκε στο διάστημα της πανδημίας σε μείζον πρόβλημα λόγω της μαζικής φυγής Ελλήνων επιστημόνων προς άλλες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση ιατρών και νοσηλευτών στις προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας.
Ενώ σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κλινικές COVID σε περιφερειακά νοσοκομεία στελεχώνονται, ελλείψει παθολόγων και πνευμονολόγων, με οφθαλμιάτρους, ΩΡΛ και ορθοπεδικούς.
Προβλήματα υπάρχουν και στις ΜΕΘ, ένα πεδίο που κλήθηκε να σηκώσει τεράστιο βάρος έχοντας ήδη κρίσιμα κενά. Μάλιστα, παρά τις κλίνες που αναπτύχθηκαν και τον εξοπλισμό που διατέθηκε, η πραγματικότητα παραμένει δύσκολη, καθώς σε επίπεδο έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού δεν υπάρχει η επιθυμητή κάλυψη σε πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας αλλά και της Αττικής. Η ΜΕΘ covid του Αγρινίου άλλωστε έγινε πανελληνίως γνωστή λόγω της απόλυτης θνητότητας των εκεί νοσηλευόμενων.
Οι πληροφορίες από ρεπορτάζ της Παναγιώτας Καρλατήρα στο protothema.gr
agriniopress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο