Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ : ΑΡΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Του ΘΩΜΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ
Δημοσιογράφου Μέλους ΕΣΗΕΑ

Επικίνδυνες διαστάσεις, παγκοσμίως και κυρίως πανευρωπαικά, παίρνει η διάδοση του covid 19. Στην Ευρώπη, λόγω της έξαρσης της νόσου και της εκτιμώμενης ανοδικής της τροχιάς το αμέσως επόμενο διάστημα, πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την επιβολή τοπικών, ή και γενικευμένων lockdown......
 

Συζήτηση περί αυτού του ενδεχομένου γίνεται και στην Ελλάδα, αλλά -προς το παρόν- η κυβέρνηση αποκλείει το γενικό lockdown .

Ουδείς όμως μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο, ούτε τι θα πράξει η κυβέρνηση σε μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων. Μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του αρχηγού της κ. Τσίπρα, διατυπώνει τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε γενικό lockdown για να τιθασεύσει τη νόσο.

Έξαρση κρουσμάτων

Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν ξεπερνώντας, κατά μέσο όρο τα 8.000 άτομα σε ημερήσια βάση, ενώ ο αριθμός των ημερήσιων θυμάτων φλερτάρει με το εφιαλτικό νούμερο των 100 ατόμων.

Η χαλάρωση και η απείθεια στην εφαρμογή των συνιστώμενων από την ιατρική κοινότητα μέτρων σε συνδυασμό με το μη εφικτό της αναγκαστικής εφαρμογή τους, έφεραν την σημερινή άκρως ανησυχητική κατάσταση.

Οι αρνητές του εμβολίου παραμένουν αμετάπειστοι και αρκούντως ισχυροί, βοηθούμενοι σε αυτό από την υπερβολική και επίμονη διχογνωμία, που παρατηρείται -για ένα τόσο σημαντικό θέμα- στον ιατρικό κόσμο. Δεν είναι λίγοι οι ιατροί, στην Ελλάδα, αλλά και αλλού, που τάσσονται δημοσίως και μετ επιμονής κατά του εμβολίου, επηρεάζοντας καθοριστικά, όσους έχουν μέσα τους ψήγματα αμφιβολιών για τη χρησιμότητά του.

Και η Εκκλησία!

Δυστυχώς, το δικό της αρνητικό ρόλο στην υπόθεση του εμβολιασμού έχει παίξει και η εκκλησία, αφού πολλοί ιερωμένοι ήταν και εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλοί Μητροπολίτες, πρωτοσύγγελοι και απλοί ιερείς νόσησαν, ή νοσούν από τον ιό , ενώ ουκ ολίγοι απεδήμησαν εις Κύριον. Να θυμίσω κάποιες ‘’τρανταχτές περιπτώσεις ιερωμένων, που νόσησαν όπως αυτή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, του Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Ευφραίμ, του Αμβροσίου Καλαβρύτων αλλά και του δικού μας Μητροπολίτη Κοσμά, οι οποίοι, αν και αρνητές, κατέφυγαν εν τέλει, και αφού προσεβλήθησαν από τον ιό- στους ιατρούς και τη συνιστώμενη φαρμακευτική αγωγή για να ιαθούν.

Θα αποφύγω να κατονομάσω, όσους έχασαν τη μάχη με τον ιό, γιατί ουδείς επιχαίρει, για το ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας απώλεσαν το ύψιστο αγαθό της ζωή, πληρώνοντας βαρύ το τίμημα, μιας ιδιάζουσας άρνησης, που χρήζει ψυχανάλυσης.

Ωστόσο, θα επισημάνω ότι η εκκλησία διέπραξε σημαντικό λάθος τασσόμενη αντιεπιστημονικά και χωρίς κανένα ιδεολογικο - θρησκευτικό υπόβαθρο κατά του εμβολίου. Το λάθος θα καταγραφεί στην ιστορία της και θα την βαραίνει, γιατί, κακά τα ψέμματα, η εκκλησία επηρεάζει πολλούς θρησκευόμενους και άρα τους καθιστά αρνητές και εν δυνάμει υποψήφιους να προσβληθούν από τον ιό, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Είναι, όμως και το παρόν, καθώς πολλοί είναι αυτοί, κυρίως νέοι, που απαξιώνουν την εκκλησία με αφορμή τη στάση της , στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το ιερατείο αναίτια , απρόκλητα , ανεξήγητα και αδικαιολόγητα ‘’μπήκε σε ξένα χωράφια’’. Και αυτό γιατι αγνόησε την ευαγγελική ρήση ‘’απόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ ‘’(Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κβ':21)

Πράγμα, που σε ελεύθερη και διασταλτική ερμηνεία, διαχωρίζει χώρους δράσης Πολιτείας και Εκκλησίας.

thomas.barmparousis@gmail.com

7 σχόλια:

  1. Κακός κάνεις λόγο για την εκκλησία η εκκλησία είναι πάντα δίπλα στον πολίτη μην την παρουσιάζεις ως ΤΣΙΧΑΝΤΙΣΤΗ.
    Έχει προσφέρει την περίοδο της κρίσεις πολλά σε πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΙΕΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ..... ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΝΟ ΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο μας δείχνει το ρόλο της εκκλησίας που δεν είναι η ερμηνεία, ούτε θετικά ούτε αρνητικά της επιστήμης. όταν τα ιερατεία ερμήνευαν την επιστήμη είχαμε μεσαίωνα και κυνήγι μαγισσών.
    ο κάθε ένας στο πόστο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η εκκλησια φταιει για τους αρνητες των εμβολιων;τι αλλο θα ακουσουμε σ αυτη τη ζωη.αγαπητε μου τη μεγαλυτερη ευθυνη την εχει η κυβερνηση.ο μονος υπαιτιος και υπευθυνος για τη θεση που βρισκομαστε ειναι η κυβέρνηση.η διαχειρηση ολου του θεματος ηταν λαθος απο την αρχη εως σημερα.απο που να το πιασεις;απο την αρχη που μας λεγανε μη φορατε μασκες τα παιδια δε νοσουν μεχρι σημερα που ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ το εμβολιο ακομα κ στα παιδια και βριζουν τον κοσμο ως ψεκασμενους;ποιος κερδισε επιαβαλλοντας κ υποτιμωντας ανθρωπους;πληρωσαν τα καναλια ενα σκασμο λεφτα ωστε να παπαγαλιζουν τα τσιρακια τους κ να το παιζουν γιατροι οι δημοσιογράφοι αντι να βγαλει 10 γιατρους να μιλησουν και να επενδυσει το χρημα στον τομεα της υγειας.τα νοσοκομεια γιατρους δεν εχουν τους εδιωξε επειδη ηταν ανεμβολιαστοι μη διασπειρουν τον ιο κ τωρα σε ποσα νοσοκομεια νοσουν εμβολιασμενοι γιατροι;αυτοι δεν κανουν διασπορα;γιατρους δεν εχεις.ουτε γαζες δεν εχεις κ γαντια.ενημερωση δεν εχεις.το συστημα υγειας ηταν και ειναι ανυπαρκτο στην ελλαδα.ρε εδω δεν υπαρχουν γιατροι κ ολο γινεται δηθεν επιταξη ιατρων κ για ολα αυτα κ αλλα πολλα φταιει η εκκλησια;ειστε σοβαροι;ντροπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είσαι εκτός τόπου και χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασίλης παληγεωργος26 Νοεμβρίου 2021 στις 11:22 μ.μ.

    Η εκκλησία είναι συνεπής. Ο Θεός και μόνο αυτός μπορεί να αποφασίζει ποιος θα κολλήσει ποιος θα πεθάνει κλπ. Η αντίφαση είναι πως οι ιερωμένοι όταν αρρωστήσουν αντί να προσευχηθουν πάνε στους γιατρούς. Αυτό δείχνει πως δεν πιστεύουν και πολύ. Οι άπιστοι λοιπόν πάμε στους γιατρούς κι οι πιστοί στην εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστά το άρθρο αποδίδει ευθύνες στην Εκκλησία για την στάση της. Άλλωστε αποτελεί πικρή ιστορική αλήθεια, ότι η Εκκλησία, δηλαδή οι άνθρωποι που τη Διοικούν, με μικρές φωτεινές εξαιρέσεις, ήταν και δυστυχώς παραμένουν αντίθετοι στην πρόοδο και αρνητές και - όχι σπάνια - διώκτες της επιστημονικής έρευνας και γνώσεις. Όμως την κορυφαία ευθύνη την έχει η εκλεγμένη Κυβέρνηση, που είναι η μόνη που νομιμοποιείται και οφείλει να αποφασίζει, ιδίως για θέματα δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τις προτάσεις των ειδικών επιστημόνων γιατρών, και κανενός άλλου. Η οποία, όμως, όχι μόνο αφήνει ανεξέλεγκτους και ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, αλλά με την μέχρι τώρα διαχρονική στάση της τις ενθαρρύνει, κάνοντας φαρισαιϊκούς σταυρούς και ανάβοντας κεράκια, σε τηλεοπτική μετάδοση !!!. Και αυτή την πλευρά που θέτει τις ψήφους πάνω από τις ανθρώπινες ζωές το άρθρο την αποσιωπά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο