Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Μια σπάνια αποτύπωση του κάστρου της Βόνιτσας.



    Η Βόνιτσα είναι χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, με το μεσαιωνικό κάστρο της να δεσπόζει σε πείσμα των καιρών. Κατασκευάστηκε αρχικά(11ος αιώνας) από τους Βένετους, για την προστασία του λιμανιού, ως μέρος συμφωνίας με τους Βυζαντινούς που αναγκάσθηκαν να παραχωρήσουν σε χριστιανικά κράτη της Δύσεως εμποροναυτικά προνόμια.
Η κυριαρχία του κάστρου άλλαξε πολλές φορές κυρίους (Βένετοι, Δεσποτάτου της Ηπείρου, Οίκο των Τόκκων, Οθωμανική αυτοκρατορία, Γάλλους). ......

 
Διαβάστε περισσότερα »


Μεταξύ του 1684 και 1699 το κάστρο της Βόνιτσας είναι το πεδίο αντιπαράθεσης δύο μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και των Βενετών. Με νικητές τους Βένετους τερματίζεται ένας πόλεμος 15 ετών με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, οι Ενετοί πλέον έχουν την κυριαρχία της περιοχής και του κάστρου. 

Οι Οθωμανοί ξανά προβάλουν μπροστά στα τείχη του κάστρου το 1714 καταφέρνοντας να κατακτήσουν ξανά το στρατηγικό, για τους εμπορικούς δρόμους του Ιονίου, κάστρο. Οι Βενετοί το 1717 διεξάγουν πολιορκία του κάστρου και καταφέρνουν την παράδοσή του από τους Οθωμανούς.

Το κάστρο της Βόνιτσας όπως είναι σήμερα είναι το αποτέλεσμα από τις εργασίες που αφορούσαν στη διαμόρφωση και στον εξοπλισμό του κάστρου εκείνης της περιόδου, καθώς μέσα από τους συνεχείς κανονιοβολισμούς υπήρχαν μεγάλες ζημιές στο κάστρο.  

Η σημερινή μας έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή του Κάστρου, βασιζόμενη σε απόσπασμα πίνακα(1717) που υπάρχει στο Εθνολογικό Μουσείο Αθήνας (Παλιά Βουλή). 

Εξετάζοντας προσεκτικά το απόσπασμα του πίνακα παρουσιάζονται τα μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του κάστρου, βλέπουμε τον βόρειο προμαχώνα που προστάτευε την Borgo Serato, την πόλη των Βένετων ευγενών. Επίσης βλέπουμε και το έκτο τείχος (το εξωτερικό) που σήμερα δεν υπάρχει.

Δείτε αυτή τη σπάνια αποτύπωση του κάστρου.....




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο