Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Σπάνιο απόσπασμα(1717) με το νησάκι της κουκουμίτσας ενωμένο με τη στεριά.



      Η πόλη της Βόνιτσας έχει πολλά εκπληκτικά μέρη και περιοχές για να εξερευνήσει κανείς, με μαγικές τοποθεσίες που έχουν μείνει αναλλοίωτες στο διάβα του χρόνου και των τεράστιων αλλαγών.

Μεταξύ των αξιοθέατων της περιοχής της Βόνιτσας είναι και το μοναδικό νησάκι της Κουκουμίτσας, με το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου να δεσπόζει μέσα σε μία όαση πρασίνου. Αυτό σε συνδυασμό με το μπλε της θάλασσας κάνουν την τοποθεσία μοναδική. Η αρμονική αυτή σύνθεση της φύσης μαζί με την παρέμβαση του ανθρώπου, αποκτά μία αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου-φύσης όπου όλα τα πράγματα αποκτούν μια ιερότητα. .....
 
Διαβάστε περισσότερα »

Το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των κατοίκων της Βόνιτσας. Οι κάτοικοι της Βόνιτσας με το χτύπημα της καμπάνας περνούσαν από την παραλία της Σάλτινης, μέσα από τη Θάλασσα για να φθάσουν στο εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, όπως βλέπουμε και στην παρακάτω σπάνια εικόνα. 



 Σήμερα θα δούμε μία εξαιρετικά σπάνια απεικόνιση της κουκουμίτσας που δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος. Πρόκειται για απόσπασμα από πίνακα ζωγραφικής που υπάρχει στο Εθνολογικό Μουσείο Αθήνας(Παλιά Βουλή), στην πρώτη αίθουσα από αριστερά, και ανήκει στην ενότητα της πολιορκίας από τους Βενετούς της επί τρία έτη Οθωμανικής Βόνιτσας, Οκτώβριος του 1717. 
 
Παρατηρώντας τις εικόνες του πίνακα βλέπουμε το σημερινό νησάκι της κουκουμίτσας, την εποχή του πίνακα να είναι ενωμένο με τη στεριά. Επίσης διακρίνουμε και το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, εδώ να κάνουμε την επισήμανση ότι το 1717 το εκκλησάκι ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο εν Βουνένοις (ο Αγιος των Βλάχων). 
 
 
Η σημερινή εικόνα από το νησάκι, το μοναδικό
αυτό διαμάντι, είναι όπως βλέπουμε και στην εικόνα παρακάτω ενωμένο με τη στεριά με πέτρινη γέφυρα που κάνει εύκολη την πρόσβαση σε όσους περνούν από την Βόνιτσα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο