Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Η Ελιά και το Λάδι, πηγή ζωής και υγείας.


         Από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα η ελιά έχει μία ξεχωριστή αξία, µε βάση το επίπεδο ταύτισης της στην Ελληνική κοινωνία. Η ελιά όπως και το παραγωγό της το λάδι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα και τη διατροφή μας.
Στο βράχο της Ακρόπολης υπάρχει ακόμα και σήμερα ένα ελαιόδεντρο, θυμίζοντας την μυθολογία, όταν για το όνομα της νέας τότε πόλης, η θεά Αθηνά έδωσε μια ήμερη ελιά στους Αθηναίους η οποία αναπτύχθηκε στο βράχο της Ακρόπολης δίπλα στο Ερέχθειο. ..... 
 


Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, που παράγεται από την έκθλιψη των καρπών της ελιάς. Στην περιοχή του Ξηρομέρου η καλλιέργεια της ελιάς εξακολουθεί να αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες. Η παραγωγή σε ελιές στην περιοχή μας αποτελείται τόσο από επιτραπέζιες όσο και από ελαιοποιήσιμες.


Σήμερα βρεθήκαμε στο ελαιουργείο Ζωγράφου-Σαλαούνη στην περιοχή του Αγίου Ηλία κοντά στα Σταμνά, ως τουρίστες εμείς που λατρεύουν την παράδοση είδαμε την διαδικασία παραγωγής και μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, που με χαρά αλλά και υπομονή μας απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ο τρόπος που μας περιέγραφαν, με το πως αποτυπώνοντας τις παραδόσεις, παράγουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.   

Με την παράδοση και την καθαριότητα, που γίνεται από την πρώτη στιγμή εμφανής, το σύγχρονο αυτό ελαιουργείο, τηρεί την παράδοση, που θα πρέπει να υπάρχει, ώστε το ελαιόλαδο που παράγεται να διατηρεί την μέγιστη θρεπτική αξία, και την γεύση του.

Η φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το χώρο του ελαιουργείου, δείτε τις......






















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο