Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Μιχαήλ, Επίσκοπος Βονδίτζης (Bonditza) 11ος μ.Χ αιώνας

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ     

Μιχαήλ, Επίσκοπος Βονδίτζης (Bonditza)

11ος μ.Χ αιώνας




Γράφει ο
Ντίνος Στυλιανός

     Η ιστορική έρευνα που εκπονείται από το σύλλογο Έρευνας και Ιστορίας "ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ" για την περιοχή της Βόνιτσας οδηγεί στην δημοσίευση - αποκάλυψη άγνωστων ιστορικών στοιχείων και προσώπων. 

Η τεκμηρίωση και ανάδειξη των στοιχείων αυτών,  αποκαλύπτουν μια άγνωστη μέχρι τώρα πλευρά της ιστορίας, τόσο της Παλαιάς Ελλάδας όσο και της Βόνδιτζας. 

Όπως μέχρι σήμερα μας παρουσιάζουν με άγνωστα ιστορικά γεγονότα αλλά και με τη μεθοδολογία της ιστορικής έρευνας, στην περιοχή υπήρχε οργανωμένη κοινωνία, με νόμους και ισχυρά έθιμα. 

Επίσης υπήρχε διοικητική, πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία, σχολές για γράμματα και τέχνες, μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα και ξένοι επενδυτές. 

 Διαβάστε περισσότερα »


Το αρχικό στοιχείο της έρευνας, αποτελούν οι επιστολές από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιωάννη Απόκαυκο προς την επισκοπή Βονδίτζης. 
Για τους επισκόπους του 13ου αιώνα, ο Απόκαυκος μας δίνει αρκετές πληροφορίες μέσα από τις επιστολές που έστελνε σε αυτούς, ενώ για την περίοδο του 11ου και του 12ου αιώνα, μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν πληροφορίες περί των επισκόπων που διοικούσαν την επισκοπή Βονδίτζης (Bontitza).

Από τα συλλεχθέντα ιστορικά στοιχεία, ο σύλλογος έρευνας και ιστορίας, σήμερα επιλέγει να μας παρουσιάσει στοιχεία της χρονικής περιόδου του Μιχαήλ, Επισκόπου Βονδίτζης(Bonditza), 11ος μ.Χ αιώνας

Στο μουσείο του ερευνητικού ιδρύματος Dumbarton Oaks εκτίθεται σφραγίδα η οποία στην μία όψη της έχει την Παναγία καθισμένη σε έναν ψηλό θρόνο κρατώντας μπροστά της τον Χριστό. Στα δύο άκρα αυτής της όψης διακρίνονται τα γράμματα  ΜΡ ΘV (Μήτηρ Θεού):


Στην άλλη όψη υπάρχει μια σειρά από γράμματα:


+ΤΟΝ
ΒΟΝΔΙ
ΤΖΗCΠΑΝΑ
ΓΗΕΜΙΧΑ
ΗΛC ΚΕ
ΠΟΙ


"Τον Βονδίτζης Πάναγνε Μιχαήλ σκέποις" προφανώς αναφέρεται στον επίσκοπο Βονδίτζης με όνομα Μιχαήλ.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων
Ο Πρόεδρος                             Ο Αντιπρόεδρος
Φίλιππος Ντόβας                    Στυλιανός Ντίνος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο