Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναστάτωση πριν τη μεγάλη πληρωμή -Διαβεβαιώσεις του υπουργείου


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη μεγάλη πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ, ενώ ορισμένα ζητήματα άρχισαν να εμφανίζονται από την περασμένη Παρασκευή, όταν αναρτήθηκαν στο σύστημα και άρχισαν να γίνονται ορατές από τα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ οι νέες κατανομές βοσκοτόπων......
Διαβάστε περισσότερα »
Ειδικά ο νέος τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων για τα μικρά ζώα που περιορίζει τις ενισχύσεις στο 1/3, όπως και οι αναπροσαρμογές που γίνονται σε επίπεδο περιφερειών, έχουν δημιουργήσει αυτές τις μέρες τεράστια αναστάτωση

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, έσπευσε να δηλώσει από τη βουλή ότι οι δοκιμές πάνε καλά και η πληρωμή είναι θέμα χρόνου.

Έδωσε μάλιστα και το ιστορικό των πληρωμών των τελευταίων χρόνων από το οποίο προκύπτει ότι 2020 το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους πληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου. Το 2019 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2018 πληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Το 2017 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2016 πληρώθηκε 27 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Έχουμε, λοιπόν, το πληροφοριακό σύστημα», ανέφερε την Δευτέρα στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Αραχωβίτη, για να συνεχίσει: «Τρέχουμε αυτές τις τεχνικές διαδικασίες. Εκ μέρους, λοιπόν, της Κυβέρνησης σας λέω υπεύθυνα ότι είμαστε σε δοκιμαστική λειτουργία στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα να γίνει η πληρωμή. Συνεπώς, ο παραγωγός γνωρίζει τι περιμένει να λάβει, όπως έλαβε και τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, έτσι θα προχωρήσουμε για την πληρωμή το επόμενο διάστημα. Ως προς τον χρόνο καταβολής της βασικής ενίσχυσης, σας υπενθυμίζω ότι όπως προβλέπει το άρθρο 75, παράγραφος 1 του Κανονισμού 1306/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πληρωμές στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου ως τις 30 Ιουνίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, ενώ τα κράτη μέλη μπορούν υπό προϋποθέσεις να καταβάλουν προκαταβολές έως 70% όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις πριν την 1η Δεκεμβρίου, αλλά όχι πριν τη 16η Οκτωβρίου. Βρισκόμαστε σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 2021».

«Θέλω να σας θυμίσω τα εξής και να μας ακούσουν και οι παραγωγοί. Το 2020 το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους πληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου. Το 2019 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2018 -δική σας θητεία- πληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Το 2017 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2016 πληρώθηκε 27 Οκτωβρίου. Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Έχει αξία για τους παραγωγούς. Σήμερα, λοιπόν, σας λέω ότι είμαστε έτοιμοι. Θα τρέξει το σύστημα και οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του τρέχοντος μήνα. Ξαναθυμίζω ότι έχουμε ήδη σε εξέλιξη τον διαγωνισμό για να αναδειχθεί ο σύμβουλος που θα υποστηρίξει το πληροφοριακό σύστημα και για τις δηλώσεις του 2022. Άρα, είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να ανησυχούμε τους παραγωγούς και να λέμε ότι θα υπάρξουν μειώσεις και θα υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων. Αυτό διότι δεν το επιτρέπουμε εμείς, η Κυβέρνηση, στον εαυτό μας να συμβεί, να γίνουν λάθη διαχείρισης και να μην πάρει ο Έλληνας γεωργός και κτηνοτρόφος τα χρήματα τα οποία δικαιούται και του αναλογούν», κατέληξε.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Συνεχίζουμε με την ένατη με αριθμό 44/8-10-2021 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Σταύρου Αραχωβίτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Κινδυνεύει ακόμη και η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης;».

Ορίστε, κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Ξεκινώντας, κύριε Υπουργέ, να ευχηθούμε τα καλύτερα στην κυρία Μπακογιάννη να ξεπεράσει το πρόβλημά της υγείας της και να γυρίσει και να είναι πάντα γερή και δυνατή. Βέβαια, περιμέναμε σήμερα τον κύριο Υπουργό να απαντήσει στις δύο συγκεκριμένες επίκαιρες ερωτήσεις, ο οποίος περιοδεύει στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Είχε το Σαββατοκύριακο βέβαια για να το κάνει. Ξέρετε ότι σε αυτές τις θέσεις δεν υπάρχουν αργίες. Είχε το χρόνο να είναι στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Θα προτιμούσαμε να είναι εδώ σήμερα, αλλά εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι έχετε την επάρκεια να ακουστούν αυτά που πρέπει να ακουστούν ως απαντήσεις.
Κύριε Υπουργέ, όπως ξέρετε, οι αγρότες βιώνουν μία από τις χειρότερες περιόδους αυτή τη σεζόν, ιδιαίτερα από την αρχή της άνοιξης μέχρι τώρα. Με την πανδημία να μην λέει να υποχωρήσει, με τα καιρικά φαινόμενα από τους παγετούς στους πρώιμους της άνοιξης, με τους καύσωνες του καλοκαιριού και τις τελευταίες κακοκαιρίες έχουμε πάρα πολύ μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή. Αυτό που περιμένει ο παραγωγός τώρα είναι η ρευστότητα που θα του δώσει η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

Αντί, όμως, να έχουμε αισιόδοξα μηνύματα ότι την επόμενη βδομάδα θα γίνει η πληρωμή ομαλά για τους αγρότες, έχουμε μία ραγδαία διάλυση του συστήματος ευρωπαϊκών πληρωμών και, μάλιστα, με την περίφημη εξαγγελθείσα εξυγίανση του Οργανισμού βλέπουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή, βλέπουμε με τη διαρκή αποστελέχωση να γίνεται μία σειρά αστοχιών, αδιαφανών, περίεργων και πιθανά παράτυπων χειρισμών, που τελικό θύμα θα έχουν τον αγρότη την επόμενη εβδομάδα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ ένα λεπτό ακόμα για να αναπτύξω το σκεπτικό μου.

Μετά, δηλαδή από τρεις αλλαγές διοίκησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, βλέπουμε να έχουμε αναβολές, ακυρώσεις, απευθείας αναθέσεις και να έχουμε από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ματαιώσεις διαγωνισμών, δηλαδή το Υπουργείο να χάνει τη μία μετά την άλλη τις υποθέσεις. Και, μάλιστα, η Αρχή να μιλάει για αδιαφάνεια, για αοριστία, για φωτογραφικές διατάξεις, ενώ η δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί για το ζήτημα το περίφημο με τα βοσκοτόπια της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι η υπόθεση έχει φτάσει και στον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα.

Όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, και εμάς και τους παραγωγούς. Και η πρώτη σκέψη που έρχεται σε όλους είναι αν η χώρα επιστρέφει στον εφιάλτη των προστίμων και των καταλογισμών που ίσχυαν μέχρι πριν από το ‘15.

Είμαστε λίγες μέρες πριν από την καταβολή, ως είθισται τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, της προκαταβολής του Οκτωβρίου. Αυτές τις μέρες δεν έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα για τις διοικητικές πράξεις, ούτε έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος κατανομής των βοσκοτόπων, που χρειάζεται για να προχωρήσει η προκαταβολή της πληρωμής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Κλείνω και μπαίνω στην ερώτηση με αυτό, κύριε Πρόεδρε.

Αντίθετα, κύριε Υπουργέ, βλέπουμε να εκδίδεται μία ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια, που αλλάζει όλο το στάτους –θα μιλήσουμε γι’ αυτό στη δευτερολογία- ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες που επέλεξαν να μπουν ως κτηνοτρόφοι, αλλά και αυτούς που επένδυσαν ως κτηνοτρόφοι.

Εδώ έχουμε τα δύο βασικά ερωτήματα.

Πρώτο. Γιατί εδώ και έναν χρόνο δεν έχει τελεσφορήσει καμία από τις διαδικασίες που προκρίθηκαν, έτσι ώστε να επέλθει η εξαγγελθείσα εξυγίανση του συστήματος πληρωμών; Επίσης, θέλουμε να μας πείτε ποιο είναι το πλάνο σας σχετικά με τις συμβάσεις των τεχνικών συμβούλων και εν γένει για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δεύτερο…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Να τελειώσω τη φράση μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Μα, τι να σας κάνω εγώ αν θέλετε πέντε λεπτά για να πείτε την ερώτηση;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Δεύτερο. Ποια μέτρα έχετε λάβει και σε ποιες προβλέψεις έχετε προχωρήσει έτσι ώστε η πληρωμή της επόμενης εβδομάδας να είναι πλήρης και να είναι ομαλή;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σχετικά με το πρώτο ερώτημα το οποίο θέσατε, που αφορά τον Οργανισμό Πληρωμών, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία τα οποία δεν είναι κρυφά στοιχεία του Υπουργείου μας. Είναι στη «Διαύγεια», με ΑΔΑ, είναι δημοσιευμένα. Σας γνωρίζω, λοιπόν, ότι με την υπ’ αριθμ. 31685 της 26.5.2021 διακήρυξη ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσίευσε διεθνή ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του κατά το έτος 2021.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε τα εξής: Πρώτον, συντήρηση και υποστήριξη λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν αναπτυχθεί στο διάστημα μέχρι και 31.12.21. Δεύτερον, ανάπτυξη και υποστήριξη λειτουργίας συστημάτων που αφορούν την ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2021 έως 20.10.22. Το ξαναλέω πάλι. Έως 20.10.22. Ξέρω ότι τα γνωρίζετε πολύ καλά.

Τρίτον, συντήρηση και υποστήριξη λειτουργίας της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής των υπηρεσιών και της απαραίτητης ψηφιακής υποδομής της παροχής υπηρεσιών στον Οργανισμό έως 31.12.21. Τέταρτον, πρόσθετες υπηρεσίες έως 20.10.22.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε δαπάνη περίπου 1.200.000 ευρώ και με κριτήριο αξιολόγησης -πάντοτε σύμφωνα με τους νόμους, με τη νομοθεσία- τη σταθερότερη από οικονομική άποψη προσφορά και καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 26.6.21.
Σας λέω, λοιπόν, ότι μετά το πέρας αυτής της διαγωνιστικής διαδικασίας του εν λόγω διαγωνισμού εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 41151 απόφαση στις 4.7.21, όπου υπεγράφη η σύμβαση και συνεχίζεται η από 4.8.21 σύμβαση με τον ανάδοχο ο οποίος μπορεί να υποστηρίζει το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Άρα, σε σχέση με τη δήλωση του 2021 έχουμε φροντίσει μέχρι τον δέκατο του 2022, τον επόμενο χρόνο, να υπάρχει ανάδοχος ο οποίος θα υποστηρίζει το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι σημαίνει αυτό για τον παραγωγό; Σημαίνει ότι οι πληρωμές θα τρέξουν κανονικά, όπως έτρεχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Δώστε μου μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.

Τι γίνεται, όμως, στη συνέχεια, από εκεί και πέρα; Προκηρύχθηκε και άλλος διαγωνισμός για τις δηλώσεις του έτους 2022, όπου η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι η 3.11.21, σε δεκαπέντε μέρες από τώρα, στην οποία πάλι προβλέπουμε να τρέξει η διαδικασία. Και θα πάει βέβαια και αυτή η διαδικασία μέχρι το φθινόπωρο, τον Οκτώβριο του 2023.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε και δευτερολογία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι στο πρώτο μέρος της ερώτησης. Τελειώνω. Συνεπώς, οι διαδικασίες πληρωμών, για να ενημερώσουμε τους αγρότες για την ενιαία ενίσχυση, θα τρέξουν φέτος κανονικά εντός των προθεσμιών, που, όπως γνωρίζουν οι παραγωγοί, συνέβαινε κάθε χρόνο. Περισσότερα θα σας πω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο. Μην μου κάνετε πάλι τα ίδια με τα έξι λεπτά. Έχετε τρία λεπτά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, δεν είναι αυτό το ερώτημά μου. Το ερώτημα είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δυσλειτουργίες. Και είναι, όχι με τον τεχνικό σύμβουλο, αλλά με τη διαδικασία που η Κυβέρνηση, η ηγεσία του Υπουργείου σας, έχει φροντίσει να δημιουργήσει τα αδιέξοδα. Όταν μέχρι τώρα δεν έχει ανοίξει το σύστημα για να περαστούν μέσα οι διοικητικές πράξεις, όταν η ΚΥΑ εκδίδεται τελευταία στιγμή, δεν φταίει ο τεχνικός σύμβουλος. Είναι οι αδυναμίες του Υπουργείου. Αυτό είναι που μας φοβίζει περισσότερο.

Μια και μιλάμε για τον τεχνικό σύμβουλο, να σας πω το εξής για τη συγκεκριμένη ΚΥΑ στην οποία αναφέρθηκα. Το πρόβλημα είναι ότι το έτος 2022 είναι χρονιά αναφοράς. Άρα, ό,τι χάσουν οι κτηνοτρόφοι θα το βρουν μπροστά τους την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ένα το κρατούμενο.

Σχετικά με το δεύτερο για τον διαγωνισμό για τον τεχνικό σύμβουλο, έχω μπροστά μου -και θα την καταθέσω στα Πρακτικά- μία επιστολή ενός μέλους του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι και ορισμένος εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος τι λέει μεταξύ άλλων για τον διαγωνισμό; Λέει στο τέλος ότι: «Ως μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, παρακαλώ να ενημερώσετε όλα του ΔΣ για τις τυχόν ευθύνες που ενδεχομένως έχουμε είτε ως μέλη συλλογικού οργάνου είτε ενδεχομένως προσωπικά, όταν διαπιστώνεται από τις αρμόδιες αρχές ότι οι πράξεις του Οργανισμού παραβιάζουν τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και γενικά τη νομιμότητα των διαγωνιστικών διαδικασιών και των δημοσίων συμβάσεων».

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σταύρος Αραχωβίτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι μια σοβαρή καταγγελία. Αυτό μας ώθησε να σας κάνουμε την ερώτηση, να δούμε τι συμβαίνει δηλαδή στον ΟΠΕΚΕΠΕ αφενός όσον αφορά τη λειτουργία του Οργανισμού αυτή καθ’ εαυτή, τι θα γίνει με το έτος αναφοράς το 2022, τι επιπτώσεις θα έχουν στις πληρωμές με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που έγιναν ή δεν έγιναν. Και από κει και πέρα, είναι τα αδιαφανή κριτήρια που ρωτάμε συνεχώς για την κατανομή του εθνικού αποθέματος. Δηλαδή, υποπτευόμαστε όλοι ότι η ΚΥΑ της κατανομής των βοσκοτόπων δημιουργεί χώρο αφαιρώντας επιδοτήσεις από τους παραγωγούς τους υφιστάμενους για να δοθούν με αδιαφανείς διαδικασίες στο εθνικό απόθεμα. Αυτό ρωτάμε και σε αυτό σας παρακαλώ να έχουμε απάντηση σαφή.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Συμφωνούμε στο εξής. Κι εσείς δεν αμφισβητήσατε τους διαγωνισμούς και τις διακηρύξεις που υπάρχουν στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Άρα, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και με τον οποίον έχουμε μεριμνήσει και έχουμε προβλέψει να γίνει σωστά η πληρωμή για τις δηλώσεις για το 2021 και αυτός ο διαγωνισμός μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε μέχρι το φθινόπωρο του 2022.

Με δεδομένο αυτό το στοιχείο, ξέρετε και εσείς ότι για να γίνει η πληρωμή θα πρέπει να γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, θα πρέπει να ληφθούν οι διοικητικές πράξεις, οι διοικητικές αποφάσεις υπόψιν. Είναι μια σειρά από τεχνικές διαδικασίες που πρέπει να τρέξουν μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπορούμε να πούμε ότι προχωρούμε στην πληρωμή.

Έχουμε, λοιπόν, το πληροφοριακό σύστημα. Τρέχουμε αυτές τις τεχνικές διαδικασίες. Εκ μέρους, λοιπόν, της Κυβέρνησης σας λέω υπεύθυνα ότι είμαστε σε δοκιμαστική λειτουργία στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα να γίνει η πληρωμή. Συνεπώς, ο παραγωγός γνωρίζει τι περιμένει να λάβει, όπως έλαβε και τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, έτσι θα προχωρήσουμε για την πληρωμή το επόμενο διάστημα.

Ως προς τον χρόνο καταβολής της βασικής ενίσχυσης, σας υπενθυμίζω ότι όπως προβλέπει το άρθρο 75, παράγραφος 1 του Κανονισμού 1306/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πληρωμές στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου ως τις 30 Ιουνίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, ενώ τα κράτη μέλη μπορούν υπό προϋποθέσεις να καταβάλουν προκαταβολές έως 70% όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις πριν την 1η Δεκεμβρίου, αλλά όχι πριν τη 16η Οκτωβρίου. Βρισκόμαστε σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 2021.

Θέλω να σας θυμίσω τα εξής και να μας ακούσουν και οι παραγωγοί. Το 2020 το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους πληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου. Το 2019 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2018 -δική σας θητεία- πληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Το 2017 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2016 πληρώθηκε 27 Οκτωβρίου

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Έχει αξία για τους παραγωγούς. Σήμερα, λοιπόν, σας λέω ότι είμαστε έτοιμοι. Θα τρέξει το σύστημα και οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του τρέχοντος μήνα.

Ξαναθυμίζω ότι έχουμε ήδη σε εξέλιξη τον διαγωνισμό για να αναδειχθεί ο σύμβουλος που θα υποστηρίξει το πληροφοριακό σύστημα και για τις δηλώσεις του 2022. Άρα, είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να ανησυχούμε τους παραγωγούς και να λέμε ότι θα υπάρξουν μειώσεις και θα υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων. Αυτό διότι δεν το επιτρέπουμε εμείς, η Κυβέρνηση, στον εαυτό μας να συμβεί, να γίνουν λάθη διαχείρισης και να μην πάρει ο Έλληνας γεωργός και κτηνοτρόφος τα χρήματα τα οποία δικαιούται και του αναλογούν.

Σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, είμαστε μία πολιτεία όπου υπάρχει διαφάνεια. Μπορούν να γίνονται καταγγελίες, αλλά ξέρετε ότι θεσμικά η Δικαιοσύνη είναι αυτή και οι αντίστοιχες επιτροπές που υπάρχουν για να απαντήσουν και να δώσουν λύση σε διαδικασίες διαγωνιστικές, όπως και συνέβη με τον διαγωνισμό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρξε ένσταση-προσφυγή. Δικαιώθηκε η ένσταση-προσφυγή, έγινε διόρθωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και προχωρούμε νόμιμα στα επόμενα στάδια και στα επόμενα βήματα.

aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο