Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Παρέμβαση του Ανδρέα Κωτσάκη από το Filoxenia Hotel στην Πάλαιρο για την κρίση στον τουρισμό εξαιτίας του κορωνοιού και για τις προοπτικές του φετινού καλοκαιριού.


Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός παγκοσμίως, εκτός από την απώλεια χιλιάδων συνανθρώπων μας, έχει πλήξει και τον τουριστικό τομέα ο οποίος συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων (φιλοξενία, εστίαση, μεταφορές, λιανεμπόριο, ψυχαγωγία, πολιτισμός, εφοδιαστική αλυσίδα, χονδρεμπόριο).....


Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 74% σε σχέση με το 2019. Η Ελλάδα σημείωσε μείωση των αφίξεων κατά 76,5% καταγράφοντας 7,4 εκατομμύρια αφίξεις έναντι 31,3 εκατομμύριών το 2019.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, εκτιμά ότι η πανδημία αναμένεται να συμβάλει σε απώλεια τουλάχιστον 100 εκατομ. θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα διεθνώς. Από την άλλη και τα σενάρια που έχει εκπονήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού για το 2021 δεν είναι τόσο ευχάριστα, αν και καλύτερα από τα αποτελέσματα του 2020, καθώς προβλέπει ανάκαμψη στα διεθνή ταξίδια το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρά με επιτυχία ο εμβολιασμός, θα εφαρμοσθούν τα πράσινα πιστοποιητικά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα αρθούν σημαντικά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αφίξεις θα είναι από 55% έως και 67% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019.

Η πανδημία, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρέασε σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό και την τουριστική κίνηση στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, από το καλοκαίρι του 2019. Κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες δεν άνοιξαν καθόλου, ενώ άλλες υπολειτούργησαν σε μια τουριστική περίοδο συρρικνωμένη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τοπικής ανεργίας, αλλά και τη μείωση του εισοδήματος.

Η Πάλαιρος κατατάσσετε πλέον στους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας. Ακόμα κι αν η ύφεση την έχει επηρεάσει και είναι παροδική, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις και τους πόρους για πλήρη ανάκαμψη. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι οι σύγχρονες υποδομές, οι φυσικές ομορφιές, η τοπική κουζίνα και η εύκολη πρόσβαση από το αεροδρόμιο του Ακτίου και την Ιόνια Οδό. Επιπλέον, ο επισκέπτης μπορεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του να επιδοθεί σε δραστηριότητες όπως τα θαλάσσια σπορ και εκδρομές με σκάφη στα γύρω νησιά του Ιονίου και στις ακτές της Παλαίρου που δεν είναι προσβάσιμες οδικώς, το ψάρεμα, την πεζοπορία, τη γνωριμία με τα αξιοθέατα και τον τοπικό πολιτισμό όπως το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, το προσκύνημα του Αγίου Βλασίου, την επίσκεψη στον αρχαιολογικό μας χώρο στην Κεχροπούλα και την συμμετοχή στις τοπικές εκδηλώσεις και γιορτές.

Όσο αφορά το filoxenia hotel, παρόλο που το 2020 οι κρατήσεις από το εξωτερικό καθυστέρησαν, καταφέραμε να κρατήσουμε την επιχείρηση σε πολύ καλή λειτουργία και αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, στο γεγονός ότι κυρίως οι εισερχόμενοι επισκέπτες προέρχονταν από σκανδιναβικές χώρες όπου η διασπορά της πανδημίας δεν ήταν τόσο εκτεταμένη, δεύτερον δεχθήκαμε Έλληνες επισκέπτες με τους οποίους έχουμε οικοδομήσει σταθερή σχέση εμπιστοσύνης όλα αυτά τα χρόνια και τρίτον, με σεβασμό στον επισκέπτη και στο προσωπικό μας, τηρήσαμε όλα τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου όπως αυτά θεσμοθετήθηκαν από την Πολιτεία, κάτι που θα εφαρμόσουμε και φέτος και για όσο φυσικά χρονικό διάστημα απαιτηθεί.


Ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και η υγειονομική κρίση δυστυχώς δεν έχει τελειώσει, αλλά το θετικό είναι ότι έγκαιρα οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, των μοριακών τεστ και των προστατευτικών μέτρων, έτσι ώστε οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες να αποφεύγουν την καραντίνα, γεγονός που θα δώσει μια ώθηση στην τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι νέες συνθήκες που δημιουργούν οι εμβολιασμοί και οι χειρισμοί σε επίπεδο Ε.Ε. για ενιαίους κανόνες αύξησης της κινητικότητας, μπορούν να δώσουν ακόμη σημαντικότερη ώθηση στην ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης.


Με αυτά τα ενθαρρυντικά στοιχεία θα παραμείνουμε έστω και συγκρατημένα αισιόδοξοι για μια ικανοποιητική τουριστική περίοδο με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες για τον τομέα της υγείας, την εργασία και τον τουριστικό κλάδο τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

2 σχόλια:

  1. Σεβαστές οι απόψεις του κάθε επαγγελματία
    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ.
    Υπάρχει άραγε τέτοιος σύλλογος;
    ΟΧΙ, δυστυχώς
    Ο ένας να βγάλουμε το μάτι του άλλου συναδέλφου
    Αν έρθει κάποιος στο ξενοδοχείο μου κ είμαι full θα τον στείλω στον Αστακό για διανυκτέρευση .
    Ε καλό δεν ακούγεται ;
    Ο νοών νοητω για όλους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Αντρέα,είναι δυστυχώς όπως τα λες. Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες για όλους τους επαγγελματιες και τους εργαζόμενους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο