Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Προσλήψεις προσωπικού και αναδιοργάνωση Δ.Υ. στη συνάντηση ΠΕΔΔΥ – Σκρέκα


Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) σε συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, διατύπωσε τα πάγια και διαρκή αιτήματα του κλάδου,.....
Διαβάστε περισσότερα »
δίνοντας έμφαση στην ανάγκη λήψης «Κεντρικής Πολιτικής Απόφασης» για την αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας, στην ανάγκη ενίσχυσής της με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και κυρίως στις απαραίτητες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί. Επίσης διατύπωσε τη διαφωνία της για τον παραγκωνισμό της Δασικής Υπηρεσίας από τις ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που αφορούν τα δάση.


Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΠΕΔΔΥ:


Πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου με τηλεδιάσκεψη, η συνάντηση του Προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Νικήτας Φραγκισκάκης Πρόεδρος, Νικόλαος Μπόκαρης Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Παπαρουσόπουλος Γεν. Γραμματέας και Βερενίκη Λούκα Ταμίας) με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα.


Το Προεδρείο της Ένωσης διατύπωσε τα πάγια και διαρκή αιτήματα του κλάδου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη λήψης «Κεντρικής Πολιτικής Απόφασης» για την αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας, στην ανάγκη ενίσχυσής της με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και κυρίως στις απαραίτητες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί.Τονίστηκε στον Υπουργό ότι αν η πολιτεία έχει απαιτήσεις για την αποτελεσματική προστασία, την αειφορική διαχείριση και την ανάπτυξη των δασών, ενόψει της κλιματικής αλλαγής, τότε θα πρέπει να φροντίσει για την οργάνωση των Δημοσίων Δασικών Υπηρεσιών.


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έδωσε απάντηση στο πάγιο αίτημα της αναδιοργάνωσης της Δ.Υ., παραπέμποντας σε συναρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών κλπ) κάτι που όμως είναι γνωστό στην Π.Ε.Δ.Δ.Υ και για το λόγο διεκδικούμε πάγια για το θέμα αυτό, τη λήψη «κεντρικής πολιτικής απόφασης» σε επίπεδο Πρωθυπουργού.


Ο Υπουργός επίσης δεν μας έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το άλλο μεγάλο θέμα των προσλήψεων μονίμου επιστημονικού προσωπικού (300 θέσεις).


Αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των Δασικών Υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό, όμως δεν δεσμεύτηκε ούτε για τη διαδικασία (εμείς ζητάμε την κατ’ εξαίρεση έγκριση προσλήψεων) ούτε για το χρόνο (πότε θα γίνουν), ούτε και αν έχει συζητήσει το θέμα σε Κυβερνητικό επίπεδο για την ένταξη τους στον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων.


Για την Π.Ε.Δ.Δ.Υ αυτή η δυστοκία να αναγνωριστεί πολιτικά (και έμπρακτα από τον αρμόδιο Υπουργό) η ανάγκη αναδιοργάνωσης των Δ.Υ και προσλήψεων, δείχνει την πολιτική αδυναμία του Υπουργείου να σηκώσει αυτό το βάρος, ίσως και την έλλειψη πολιτικής κατανόησης του μεγέθους του διοικητικού προβλήματος που δημιουργείται στις Δασικές Υπηρεσίες εξαιτίας της τραγικής έλλειψης επιστημονικού και υλωρικού προσωπικού που θα τις καταστήσει ανενεργές, σε άμεσο χρόνο.


Στη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητήθηκαν και τα θέματα:


• Της πρακτικής άσκησης Δασολόγων και Δασοπόνων, (αίτημα της Π.Ε.Δ.Δ.Υ) με το οποίο ο Υπουργός συμφώνησε και ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία που προτείναμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού (αναφορικά με το προκαλούμενο κόστος).


• Των έργων πρόληψης (καθαρισμοί κλπ) που εκτελούνται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για το οποίο η Π.Ε.Δ.Δ.Υ διατύπωσε την διαφωνίας της διότι εν τοις πράγμασι παραγκωνίζεται η Δασική Υπηρεσία, ζήτησε να εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις (ύπαρξη δασικής μελέτης, επίβλεψη από τις Δασικές Υπηρεσίες, κλπ) καθώς και η δυνατότητα εκτέλεσης άμεσα με επαρκή χρηματοδότηση των ειδικών δασοτεχνικών έργων που αφορούν την πρόληψη των πυρκαγιών (για το οποίο ενημερωθήκαμε ότι ετοιμάζεται από το ΥΠΕΝ σχετική νομοθετική ρύθμιση).


• Το θέμα της κοινωφελούς εργασίας για το οποίο ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι πρόκειται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες από τον Ο.Α.Ε.Δ για την έκδοση της σχετικής προκήρυξης στα μέσα Ιουλίου. Όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα θα αφορά στην πρόσληψη στις Δασικές Υπηρεσίες, για οκτώ μήνες, 700 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (Δασολόγων, Δασοπόνων και Διοικητικών), μέσω του «Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας» και για το λόγο αυτό απαιτείται οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στον Ο.Α.Ε.Δ


• Τέλος με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την έγκριση προγραμμάτων ενίσχυσης άλλων υπηρεσιών που αφορούν στην προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών κλπ, η Π.Ε.Δ.Δ.Υ ζήτησε με μέριμνα του ΥΠΕΝ να καλυφθούν (από τα προγράμματα αυτά) και οι ανάγκες προμήθειας μεταφορικών μέσων και εξοπλισμού των Δασικών Υπηρεσιών.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικήτας Φραγκισκάκης               Γεώργιος Παπαρουσόπουλος 

dasarxeio.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο