Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Παρουσίαση του λευκώματος "Κωσταντίνος Χατζόπουλος – Ένας κοσμοπολίτης συγγραφέας".


Παρουσία εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του λευκώματος «Κωσταντίνος Χατζόπουλος – Ένας κοσμοπολίτης συγγραφέας» στον Θερινό Κινηματογράφο «Ελληνίς».....

Βασικοί ομιλητές η Δρ. Σίσσυ Παπαθανασίου, Νομικός- Ιστορικός Πολιτισμού, Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού «ΑΝΑΛΟΓΙΟ και ο κ. Ηλίας Καφάογλου, Συγγραφέας, μέλος της Επιτροπής Απονομής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Βασιλική Μαραγιάννη, πρόεδρος του Φιλολογικού Ομίλου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» και η κ. Σοφία Λαχανά-Πατρώνη, εκπρόσωπος της οικογένειας Κωσταντίνου Χατζόπουλου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία του Δήμου για τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου Αγρινιώτη συγγραφέα και θεωρητικού :«Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια παρουσιάζουμε το λεύκωμα «Κωσταντίνος Χατζόπουλος – Ένας κοσμοπολίτης συγγραφέας». Στόχος και βαθιά επιθυμία μας ήταν να αποδώσουμε τη ζωή και την εξέλιξη του Κ. Χατζόπουλου σε συνδυασμό με την πόλη του, το Αγρίνιο, αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής κατά την οποία έζησε και μεγαλούργησε. Δυστυχώς, οι συγκυρίες δεν μας επέτρεψαν να τιμήσουμε με τον τρόπο που είχαμε προγραμματίσει το Έτος Χατζόπουλου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Κ. Χατζόπουλου, θα υλοποιηθούν αποδίδοντας το μεγαλείο του μεγάλου Αγρινιώτη. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε ιστορικό χρέος να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Και, δε σας κρύβω, ότι αισθάνομαι διπλά υπερήφανος. Η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής συνάντησε πολύτιμους συνοδοιπόρους. Το όραμα μας ένωσε ξεχωριστές δυνάμεις του Τόπου και ανέδειξε μια αδήριτη ανάγκη. Να συστήσουμε στις επόμενες γενιές τον πολιτιστικό θησαυρό της πατρίδας μας. Όλους αυτούς που υπηρέτησαν την τέχνη, που τίμησαν τα γράμματα και έχτισαν την ιστορική ταυτότητα της πόλης.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την πολύτιμη συνδρομή την κ. Σίσσυ Παπαθανασίου,

την κ. Σοφία Λαχανά-Πατρώνη, ως εκπρόσωπο της οικογένειας Χατζόπουλου,

τον Φιλολογικό και Λογοτεχνικό Όμιλο «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» και την κ. Μαραγιάννη, το Λαογραφικό - Ιστορικό - Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας,

το Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, τη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου,

την Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, το Μουσικό σύλλογο «ΟΡΦΕΥΣ»,

την Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας,την Κίνηση πολιτών «ΔΡΩ» αλλά και όλους τους συμπολίτες μας που έδωσαν υλικό από την προσωπική συλλογή τους για το παρόν λεύκωμα αλλά και την έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου».

Αποσπάσματα από το έργο του Κ. Χατζόπουλου αφηγήθηκε η κ. Ελένη Ζαμπάρα – Τζωρτζοπούλου, Φιλόλογος.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο