Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Δυο νέα «σωσίβια» για τους Δήμους.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Και οι δύο υποθέσεις, της παράτασης κατά 2 μήνες της Κοινωφελούς Εργασίας και της περίοδος χάριτος για την μη καταβολή των τοκοχρεολυσίων για τα δάνεια των Δήμων είναι πολύ σημαντικές για τον Δήμο Ξηρομέρου....

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει διαχρονικά πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και από τα δάνεια, έχει το δυσβάσταχτο δάνειο Γαλούνη του 2017 του ενός εκατομμυρίου, όπου κάθε χρόνο επιβαρύνει 130.000 € περίπου τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών, που το πληρώνουν οι δημότες κατευθείαν μέσων των λογαριασμών τους ύδρευσης.


Δυο σημαντικές εξελίξεις, που δίνουν έστω και προσωρινά «ανάσα» στους Οργανισμούς Τοπικούς Αυτοδιοίκησης, στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στα οικονομικά τους, ανακοινώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ ενημερώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγει η πρόσκληση προς τους Δήμους για να δηλώσουν νέες ειδικότητες. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης.

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επεσήμανε ότι επειδή αυτό δε φαίνεται εφικτό, η ΚΕΔΕ προτείνει στο Υπουργείο να δώσει παράταση τουλάχιστον για δύο μήνες των συμβάσεων covid ώστε οι Δήμοι και κυρίως οι τουριστικοί και νησιωτικοί να μην μείνουν χωρίς προσωπικό στις υπηρεσίες τους.

Επίσης ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε την Εκτελεστική Επιτροπή για την σημαντική εξέλιξη σχετικά με τα οικονομικά των Δήμων.

Η ΚΕΔΕ αφού μετέφερε την πραγματική εικόνα της οριακής κατάστασης των οικονομικών των Δήμων συμφώνησε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να δοθεί περίοδος χάριτος για την μη καταβολή των τοκοχρεολυσίων για τα δάνεια των Δήμων.

Ήδη , όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, την 23/6, καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή τοκοχρεολυσίων, δεν καταβλήθηκαν τα σχετικά ποσά και τα χρήματα παρέμειναν στα ταμεία των Δήμων.

Αναμένεται μάλιστα να κατατεθεί και η σχετική τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι Δήμοι δεν θα καταβάλουν τοκοχρεολύσια προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημήτρη Σταμάτη του έθεσε και πάλι το αίτημα της ΚΕΔΕ και των Δήμων να μην ξεκινήσει η καταβολή των ποσών από τα ληξιπρόθεσμα χρέη άμεσα και μαζί με τα ποσά των τοκοχρεολυσίων να συγκεντρωθούν σε ένα νέο δάνειο ώστε να αναχρηματοδοτηθούν τα δάνεια των Δήμων και με επιτόκιο χαμηλότερο του 6%.

mytikaspress

3 σχόλια:

  1. Το δάνειο του Γαλουνη το ήξερε ο κόσμος και τον έστειλε στην αντιπολίτευση την αύξηση στο πάγιο του νερού που το πήγατε στο διπλάσιο δεν το σχολιάζετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για το παγιο που δεν πηγε στο διπλασιο αλλα 60 τοις εκατο εσεις ευθυνεστε αλλα που να βρειτε τσιπα??? ο τριανταφυλλακης εφταιγε που δεν εκλειναν τα ανταποδοτικα νοεμβριο του 19???? θελετε και να κουνησετε το δακτυλο αντι να αισχυνεστε παρτακηδες. σας κοπηκε το μαρουλι να πατε να δουλεψετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωχ. Σαν προοίμιο του τι θα ακολουθήσει το καλοκαίρι με τα σκουπίδια μου φαίνεται αυτή η ανακοίνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο