Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΑΣΕΒΔΑ

΄΄ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΣΕΒΔΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ΄΄

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 ήταν η παγκόσμια ημέρα Ολυμπισμού. Τι πιο ζωντανό παράδειγμα εθελοντισμού ανιδιοτέλειας και Ολυμπιακού ιδεώδους από τα κατορθώματα και τον Βίο του Μεγάλου Αστακιώτη Ολυμπιονίκη ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΑΣΕΒΔΑ.......

Ο Σκοπευτικός Σύλλογος που φέρει την ονομασία του μεγάλου Ολυμπιονίκη θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του , κάνει ένα μικρό αφιέρωμα σττη ζωή του και στα κατορθώματά του , για να θυμηθούν όσοι γνωρίζουν και να μάθουν όλοι και κυρίως η νέα γενιά για την τεράστια προσωπικότητά του σε όλα τα επίπεδα.

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε πριν 25 χρόνια και παίρνει μέρος σε πανελλήνια πρωταθλήματα ( LEVEL 3 ) πρακτικής σκοποβολής και σταθερού στόχου με πολλές διακρίσεις. Όλα αυτά τα χρόνια εκπροσωπούμε το άθλημα που διακρίθηκε ο Παντελής Καρασεβδάς , ανιδιοτελώς και με μόνα έσοδα , χρήματα απο τις απλές συνδρομές των μελών του συλλόγου. Έτσι θέλουμε να πιστεύουμε οτι υπηρετώντας τις αξίες του ,τιμάμε την μνήμη και τα ιδεώδη του Μεγάλου Ολυμπιονίκη.Θεωρούμε λοιπόν σκόπιμο να κάνουμε γνωστή την ιστορία και τα πιστεύω αυτού του σπουδαίου ανθρώπου , σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Μπότσιο Γεράσιμο και Νιφόρο Ζαφείρη για τις πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο του Παντελή Καρασεβδά.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΄΄ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΣΕΒΔΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ΄΄

ΑΣΤΑΚΟΣ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Υπεύθυνος καθηγητής: Μπότσιος Γεράσιμος, Φυσικής Αγωγής

Ηλεκτρονική υλοποίηση: Νιφόρος Ζαφείρης, Πληροφορικής

ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΣΕΒΔΑΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ

(1876-1946)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αιτωλοακαρνανίας το 1876 και ήταν γιος του Αναγνώστη Καρασεβδά, που καταγόταν από το μικρό συνοικισμό Μανωλόπουλο, μεταξύ Σκουρτούς και Φυτειών. Όταν διαλύθηκε ο οικισμός, ο πατέρας του πήγε στον Πρόδρομο όπου παντρεύτηκε κόρη του Νίκου Λαινά.Από εκεί έφυγε, για τον Αστακό ο οποίος ήταν το εμπορικό κέντρο της περιοχής. Είχε δε αποκτήσει τους Παντελή, Αχιλλέα, Γιάννη, Ηλία, Ηρακλή και Χρυσούλα. Ο Π. Καρασεβδάς, αφού τελείωσε το Δημοτικό στον Αστακό και το Γυμνάσιο στην Πάτρα, σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Παρίσι. Δικηγόρησε λίγο και κατά διαστήματα, όταν οι ποικίλοι αγώνες του το επέτρεπαν. Διακρίθηκε και στο Συμβούλιο Επικρατείας


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ

Ο Π. Καρασεβδάς φοίτησε στη σχολή αξιωματικών της Κέρκυρας, και τελείωσε με το βαθμό του έφεδρου Αξιωματικού. Κατάφερε να περάσει από όλες τις στρατιωτικές βαθμίδες, και μάλιστα μέσα από πολεμικές ανδραγαθίες, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του έφεδρου Συνταγματάρχη. Μόνο το βαθμό του Υποστράτηγου της πολεμικής διαθεσιμότητας πήρε λόγω αναπηρίας. Πήρε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα το 1904 και αγωνίστηκε σκληρά, ενώ στους Βαλκανικούς αγώνες έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες, μεταξύ Νοεμβρίου 1912 και Γενάρη 1913, και παρασημοφορήθηκε επειδή είχε τραυματιστεί πέντε φορές. Στο χέρι του μάλιστα φορούσε ένα βραχιόλι με τις σφαίρες που είχε βγάλει από το σώμα του.
Καπετάνιος στο Μακεδονικό Αγώνα

Το 1914, μόλις ξέσπασε ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος, έφυγε για τη Γαλλία. Έλαβε μέρος στη μάχη του Βερντέν όπου για τον πρωτόγνωρο ηρωισμό του παρασημοφορήθηκε με πέντε ανώτατα Γαλλικά παράσημα. Το 1915 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1918 πήρε μέρος στη μάχη του Σκρά ως διοικητής τάγματος.Τραυματίστηκε αλλά δεν εγκατέλειψε τη μάχη και κατέλαβε το ύψωμα πέφτοντας λιπόθυμος από την αιμορραγία, οπότε και μεταφέρθηκε στο Θεαγένιο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η Γαλλία του απένειμε τον Γαλλικό Χρυσούν Πολεμικό Σταυρό, που του έδωσε στο νοσοκομείο ο Γάλλος στρατηγός Φρανσέ ντ’ Εσπεραί. Η δε Ελλάδα του απένειμε χρυσό Αριστείο Ανδρείας.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ

Ο Π. Καρασεβδάς υπήρξε βουλευτής, υπέρμαχος της Δημοκρατίας και των συμφερόντων του Λαού, δίπλα στο μεγάλο πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο.Ήταν ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων στην Αιτωλοακαρνανία και εκλεγόταν συνέχεια βουλευτής. Ήταν πολέμιος της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, η οποία του αρνήθηκε να μεταβεί εθελοντής στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, και υπέρμαχος του μεγάλου «ΟΧΙ» του Ελληνισμού. Το 1944 ανέβηκε στα βουνά της Ευρυτανίας και πήρε μέρος στη Βουλή των Κορυσχάδων της ΠΕΕΑ ως ένας από τους εκπροσώπους των φιλελευθέρων σοσιαλιστών.

Υπήρξε δραστήριος πολιτικός και γνώστης των προβλημάτων της περιοχής του.Με προσωπική του μέριμνα παραχωρήθηκαν από το ελληνικό κράτος τα κτήματα Μαραθιάς και Βαμβακά στην Κοινότητα Αστακού. Χάρη σε δικές του ενέργειες επίσης ο Ελευθέριος Βενιζέλος ενέκρινε την αποξήρανση του έλους του Λεσινίου εξασφαλίζοντας έτσι για τους κατοίκους της περιοχής χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης. Οι αγορεύσεις του και οι διεκδικήσεις του στη Βουλή έχουν γραφτεί στην ιστορία.
Βουλευτής Αιτωλ/νίας 1910-1932

Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Ο γιατρός του Αστακού Χ. Γαζής είχε διακρίνει από πολύ νωρίς ότι ο μικρός Παντελής διψούσε για τον αθλητισμό και τον βοήθησε σαν αληθινός πατέρας. Για να τον σκληραγωγήσει, τον έκανε χειμερινό κολυμβητή και κάθε χειμώνα κολυμπούσαν παρέα πάνω στο «κεφάλι του Μώλου». Δεν του επέτρεπε να κοιμάται σε κρεβάτι αλλά πάνω σε μια μαρμάρινη πλάκα στρωμένη με μια μπατανία, και του έκανε σκληρή προπόνηση, για να χαλυβδώσει την ψυχή και το σώμα του. Κατά την εφηβική του ηλικία επιδόθηκε στον αθλητισμό πιο συστηματικά και κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλητής στο δρόμο ταχύτητας και στο άλμα.Στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896 ανακηρύχτηκε Ολυμπιονίκης.

O Μώλος του Αστακού

ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 1896

Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 1896, τελειόφοιτος της Νομικής ο Π.Καρασεβδάς, έλαβε μέρος στο αγώνισμα της σκοποβολής. Στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 28 Μαρτίου του 1896, 4η μέρα των αγώνων, αγωνίστηκε στην «τυφεκιοβολή» στα 200μ καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε σαράντα αθλητές από όλο τον κόσμο με 2350 βαθμούς. Αργότερα θα τονίσει: «Εγώ στην πατρίδα μου, όπως όλοι, επήγαινα καμιά φορά για κυνήγι. Το πρώτο πουλί που σκότωσα ήταν ένας σπουργίτης.Τη νίκη όμως την οφείλω εις την ακαδημαϊκή λέσχη.Αν δεν υπήρχε δεν θα ελάμβανα μέρος και δε θα νικούσα».


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Ο δημοσιογράφος Ευάγγελος Λαχανοκάρδης γράφει τα εξής: «Πρώτον αγώνισμα ήτο το δια τυφεκίου εξ αποστάσεως 200μ. Οι λαβόντες εις αυτό μέρος ήσαν 41 εν όλω μεταξύ δε αυτών και δεκάς ξένων, ως οι Βαλδστάιν Αμερικανός, Νίελσεν - Σμίθ Δανοί, Μπάουμαν Ελβετός, Λερμιζώ Γάλλος, Ριβαμπέλλα Ιταλός και τίνες άλλοι. Εις το αγώνισμα τούτο, καθ’ έκαστος σκοπευτής έβαλε 40 σφαίρας, ανεδείχθη νικητής ο εξ Αστακού του Βάλτου τελειόφοιτος της Νομικής Π.Καρασεβδάς βαλών εις το σκοπόν και τας 40 σφαίρας μ’ επιτυχίας 2350, δευτέρου ελθόντος του δικηγόρου εξ Αθηνών Π.Παυλίδου μ’ επιτυχίας 1978»


Ένα άλλο δημοσίευμα δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Έλληνες αθλητές, με τα ακατάλληλα όπλα που τους προμήθευε η Επιτροπή των Αγώνων, αναφέροντας: «φιλοτιμηθείσα να δώση εις αυτούς όπλα, όχι δια να νικήσουν, αλλά δια να νικηθούν». Και προσθέτει: «Ο Ολυμπιονίκης Καρασεβδάς μας έλεγεν ότι εις τους δοκιμαστικούς αγώνας έβαλε δι’ όπλου Γκρά και έσχεν επιτυχίας κατ’ ανώτατον όριον τριακοσίας επι βολής δέκα σφαιρών, ενώ κατά τους Ολυμπιακούς αγώνας, ότε έβαλε με τυφέκιον Μάουζερ έφθασεν εξακοσίας εξήκοντα επιτυχίας με τον αυτόν αριθμόν των δέκα σφαιρών. Δηλαδή έσχεν επιτυχίας διπλασίας των του Γκρά. Φαντασθήτε δε τι λαμπρά επιτυχίαν θα είχε, αν εγυμνάζετο με Μάουζερ έστω και ένα ακόμη μήνα προηγουμένως».


ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Ο Π.Καρασεβδάς πέρα από στρατιωτικός, πολιτικός, και Ολυμπιονίκης, υπήρξε και μεγάλος αθλητικός παράγοντας του τόπου μας. Στον αθλητισμό αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του και κατάφερε να θέσει τις βάσεις και να ανθήσει στη χώρα μας ο κλασικός αθλητισμός. Με πρωτοβουλία του ψηφίστηκαν από τη Βουλή οι νόμοι περί σχολικού και εξωσχολικού αθλητισμού.Υπήρξε πρόεδρος του Παναθηναϊκού καθώς και του ΠΓΣ από το 1924-1935.Μάλιστα με ενέργειές του παραχωρήθηκε στο σύλλογο ο χώρος που υπάρχει το γυμναστήριό του σήμερα.Το ίδιο διάστημα διετέλεσε και μέλος της ΕΟΑ.

ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ

Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και ο αφανής σήμερα ήρωας της πατρίδας, πέθανε στις 14 Μαρτίου 1946 στο Αγρίνιο. Λίγοι ήταν εκεί για το στερνό αντίο. Ο Παντελής Καρασεβδάς έφυγε ζώντας τα τελευταία του χρόνια στη σκιά, σεμνός, απλοϊκός, χωρίς μεγάλη περιουσία (μόνο του εισόδημα η σύνταξή του), χωρίς τιμές και τυμπανοκρουσίες. Έφυγε σαν ένας αληθινός ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ, ένας πραγματικός ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ.

Ο ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ

2 σχόλια:

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ !!ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ! ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη προβολή για τον Αστακό υπήρξε ό ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΜΠΟΝΗΣ καθηγητής Πανεπιστημίου , Ακαδημαϊκός κ ΠΡΌΕΔΡΟΣ της ΑΚΑΔΗΜΊΑΣ ΑΘΗΝΏΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο