Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Τι απέμεινε ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ από την Περιουσία και το Έργο του ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ;

 

Γράφει ο Ντίνος Στυλιανός
 
      Ο Εθναπόστολος Επαμεινώνδας Σακελλαρόπουλος το 1896 με διαθήκη του, άφησε στην τότε κοινότητα Βόνιτσας όλη την περιουσία του. Από τα συμβόλαια απόκτησης περιουσίας, που βρίσκονται στο υποθηκοφυλακείο Βόνιτσας, γνωρίζουμε ότι με διαδοχικά συμβόλαια απέκτησε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, τέσσερα σπίτια μέσα στη Βόνιτσα, ένα στα Παλιάμπελα, δύο καταστήματα στην αγορά της Βόνιτσας και δύο νερόμυλους (τότε βιομηχανικές μονάδες). Μέσα σε λίγα έτη από τον θάνατό του, η τότε κοινότητα Βόνιτσας με αμέλεια –αποποιήσεις ενεργειών κλπ, συνέβαλλε στο να εκποιηθεί όλη η περιουσία και μάλιστα σε μικρές τιμές.

Από τα πολλά έργα που έγιναν επί δημαρχίας ή βουλευτικής θητείας του ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, το μόνο που έμεινε είναι η παραδοσιακή προκυμαία στην Βόνιτσα, ....
Διαβάστε περισσότερα » ένα έργο για το οποίο ήρθε σε κάθετη ρήξη με την Κυβέρνηση Τρικούπη όταν ένα νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζονταν στην επιθυμία του τότε δημάρχου Σερεπίσιου, προέβλεπε την διασπάθιση των εσόδων του Λιμενικού ταμείου για να υδροδοτηθεί με πηγαίο νερό η παραλία της Βόνιτσας και της Ζαβέρδας. Ο Σακελλαρόπουλος αντέδρασε έντονα στην πρόταση νόμου καθόσον η παραλία της Βόνιτσας από το 1854 είχε πηγαίο νερό (4 δημόσιες βρύσες) και το μόνο που το νομοσχέδιο θα πετύχαινε θα ήταν να αφαιρεθούν παράνομα από το λιμενικό ταμείο τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί με ειδική φορολογία για ένα και μόνο σκοπό, την κατασκευή της προκυμαίας στην Βόνιτσα και στην Ζαβέρδα.

Αφαίρεση χρημάτων για ένα έργο ύδρευσης που ήδη υπήρχε. (βλέπε πρακτικά βουλής, συνεδρίαση της 16 Μαρτίου 1890).

Ογδόντα χρόνια μετά τον θάνατο του ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ και επί Προέδρου Κοινότητας Βόνιτσας Ντίνου Δρίβα, αντιπολίτευσης Ιωάννη Γιώτη, λήφθηκαν και υλοποιήθηκαν δύο σημαντικές αποφάσεις. Σημειώνουμε ότι ο Ιωάννης Γιώτης κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές με ονομασία του ψηφοδελτίου του «ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ».

Έτσι το 1976 το κοινοτικό συμβούλιο απεφάσισε να ονομάσει την παλαιότερη πλατεία του ιστορικού κέντρου της Βόνιτσας, σε πλατεία Επαμεινώνδα ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ. Μπορεί ο πρόεδρος της Κοινότητας και οι κοινοτικοί σύμβουλοι να ήταν της στοιχειώδους εκπαίδευσης, όμως γνώριζαν τι είχε προσφέρει στην Πόλη και στο ΕΘΝΟΣ. Μάλιστα με την δεύτερη απόφαση δόθηκε εντολή στον ονομαστό ζωγράφο ΜΥΤΑΡΑ να καλλιτεχνήσει το πορτρέτο του ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ. Από τότε το πορτρέτο του Εθναπόστολου ήταν αναρτημένο ακριβώς δίπλα και αριστερά του γραφείου εργασίας του εκάστοτε Δημάρχου.

Πριν μήνες και χωρίς αυτό να έχει καμιά σχέση με την έναρξη έρευνας (η ζωή του, η δράση του, η περιουσία, ο παράξενος θάνατός του) για τον Επαμεινώνδα Σακελλαρόπουλο, το πορτρέτο του Εθναπόστολου αποκαθηλώθηκε από αυτή την θέση. Λίγες μέρες αργότερα το είδαμε πεταμένο σε μια αποθήκη του Δήμου. Σήμερα δεν γνωρίζουμε για την τύχη του.

Τέλος για την παλαιότερη πλατεία του ιστορικού κέντρου της Βόνιτσας, αυτή που το 1976 οι τότε ολιγομαθείς αλλά γνώστες της έννοιας της προσφοράς, κοινοτικοί άρχοντες, ονομάτισαν επίσημα σε πλατεία Επαμεινώνδα ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ο σημερινός Δήμος την ονοματίζει σε ΕΠΙΣΗΜΑ έγγραφα ως «πλατεία Νυχτερίδας».