Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Παναγιώτης Α. Κατσούλης “Τα Νοσοκομεία και τα μάτια μας”!


Με επίγνωση του δυσοίωνου μέλλοντος που προαναγγέλθηκε για τη δημόσια υγεία, επέλεξα ως τίτλο των σκέψεων μου να χρησιμοποιήσω στον πληθυντικό βαθμό τη φράση με την οποία ολοκλήρωσε την αποχώρηση του από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου ο Πάνος Παπαδόπουλος......

Αποχώρηση που συνοδεύτηκε από ορυμαγδό έντονων αντιδράσεων από αιρετούς της αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους συλλογικών φορέων, πολίτες και υγειονομικό προσωπικό, οι οποίες εστίαζαν τόσο στον αναμφίβολα θετικό του ρόλο στη διάρκεια της θητείας στο Νοσοκομείο, όσο και στο λανθασμένο κυβερνητικό timing ένεκα της πανδημίας, αλλά και στη μη εντοπιότητα της αντικαταστάτριας του.

Φυσικά και είχε το δικαίωμα η κυβέρνηση να μην ανανεώσει τη σύμβαση του Π.Π. Δεν κρίνεται όμως γι’ αυτό, αλλά για τα πολιτικά κριτήρια της επιλογής της. Περί αυτών ελάχιστα ακούστηκαν και γράφτηκαν, κατά τη γνώμη μου διόλου τυχαία. Το βάρος της όποιας κριτικής/αντίδρασης, κινήθηκε μεταξύ «αναξιοκρατίας» και «επιτυχημένου».

Για την «αναξιοκρατία», συγχωρέστε με, αλλά σε πολλούς περίσσεψε η υποκρισία. Όσοι τώρα ανακάλυψαν την εφαρμογή της «αναξιοκρατίας» στο πρόσωπο του Π.Π., μάλλον δύο χρόνια τώρα ζουν σε κάποια άλλη χώρα. Τους προτρέπω να ξεκινήσουν από τον Λιγνάδη και να ολοκληρώσουν με τον Φουρθιώτη, το παραμύθι «της χαμένης τιμής/αξίας των φυλακισθέντων αρίστων»!

Για το επιχείρημα του «επιτυχημένου», αρκετοί εξ όσων το πρόβαλαν πρέπει έστω και τώρα να αντιληφθούν πως δεν μιλούν την ίδια γλώσσα με την κυβέρνηση. «Επιτυχημένοι» για την κυβέρνηση είναι όσοι της «κάνουν τη δουλειά». Δεν έχει κανένα πρόβλημα κυριολεκτικά «εν μια νυκτί», να αντικαταστήσει ακόμη και δικούς της ανθρώπους, αν δεν είναι όσο πρέπει πειθήνιοι. Η μαζική πανελλαδική αντικατάσταση των Διευθυντών Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης με «συνοπτικές διαδικασίες καλοκαιρινής νυχτός», αποτελεί το υπόδειγμα της κυβερνητικής γραφής.

Στο χώρο όμως της δημόσιας υγείας, η έννοια του «επιτυχημένου» έχει μια ακόμη σημαντική πολιτική πλευρά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία δεν πρέπει να «ξεχνιέται». Αφορά το νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό της δημόσιας υγείας στη μετά COVID-19 εποχή.

Ο λόγος στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στα όσα, μεταξύ άλλων, ανέφερε στο συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη - μετά COVID-19 εποχή», που διοργάνωσαν προχθές το «Πρώτο Θέμα» και η ιστοσελίδα ygeiamou.gr.

«Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας - δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας, να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που μπορεί να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά να εξορθολογήσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας».

Οι διοικήσεις και οι διοικητές των νοσηλευτικών μονάδων που θα φέρουν προσεχώς σε πέρας τον παραπάνω «ανορθολογισμό» της δημόσιας υγείας. Εκείνοι δηλαδή που θα κλείσουν νοσοκομεία όπως του Μεσολογγίου και θα τα μετατρέψουν σε ΚΑΠΗ, αυτοί θα είναι οι «ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ». Αυτοί και ΜΟΝΟ αυτοί, πληρούν τα πολιτικά κριτήρια επιλογής της τωρινής κυβέρνησης!

Επομένως, εκτιμώ πως ορθά δεν επιλέχθηκε από το Υπουργείο Υγείας ο Πάνος Παπαδόπουλος. Αν επιλέγονταν, σύντομα θα έβγαινε «ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ», αφού δεν θα υλοποιούσε το νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό «ανορθολογισμό» της υγείας στην Αιτωλοακαρνανία. Η πανδημία ήταν ένα διάλειμμα και πέρασε…

Από πολλούς έχουν δοθεί, ειδικά την τελευταία δεκαετία, πολλές και σκληρές μάχες για τη διάσωση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Ανάμεσα τους και ο Πάνος Παπαδόπουλος από τη θέση του διοικητή. Η μη επιλογή του, όσο και αν θα ακουστεί παράδοξο, τελικά καλό θα επιφέρει στη δημόσια υγεία της περιοχή μας. Με την τετράχρονη εκ των έσω πλέον εμπειρία του, θα μπορέσει να συνεισφέρει ουσιαστικά στους αυριανούς αγώνες ενάντια στην εκ νέου υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας.

Τότε που θα αποδειχθεί η αξία των «κροκοδείλιων δακρύων», τόσο για εκείνους που άπλετα τα έχυσαν τώρα όσο και για εκείνους που τα θεώρησαν υποκριτικά.

Τότε που όντως θα φανεί ΠΟΙΟΙ έχουν «Το Νοσοκομείο σαν τα Μάτια τους»!



Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής

Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου


4 σχόλια:

  1. η ζωη μας δυστηχως περιστρέφετε διαρκως γυρω απο ενα καμματο...οικονομικο συστημα . αυτος ειναι και λογος που ειμαστε ακομα στο 1960 .. ουτε βημα ποιο περα και θα μεινουμε εκει για πολυ καιρο . δυστηχως οι επιλογη δεν ειναι στον πολιτη ουτε στους ικανους ..για μια καλυτερη χωρα ... τα παντα ειναι προγραμματιζόμενα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λανενας δεν θελει τις επιδημίες ή την αρρώστεια. Ομως η πανδημια μας διδαξε ολους μας να αγωνιζομαστε η να αγωνιστουμε ως κοινωνια για ενα καλλιτερο δημοσιο συστημσ υγειας
    και 100 % δήμόσιο ΕΣΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 100 % δημοσιο συστημσ υγειας και παιδειας
    κσι γιατί οχι -και άν θελει κσι η πλειοψηφια του 50 % + 1 ψηφο κσι δημοσιο συστημσ οικονομιας.
    Φιλελευθερη ψηφοφορια γινεται κσι ελευθερα αποφασιζουμε το χρωμα του πολιτικου μας συστημστος διακυβερνησης.
    απο εμας ολους εξαρτάται απο εμας ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο