Τι αναφέρει ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης
Έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της «βάσης» για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στην περιοχή του Μύτικα, ο οποίος αποτελεί καλοκαιρινό προορισμό για εκατοντάδες Αιτωλοακαρνάνες, αλλά και ξένους.
Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξηρομέρου συζητήθηκε η πρώτη μελέτη, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη κτηματογραφική αποτύπωση του παραλιακού μετώπου περίπου 3,5 χλμ στην περιοχή «Παλιόβαρκα». Ο δήμος Ξηρομέρου, αν και είναι ακόμη ανώριμος μελετητικά ως προς αυτό το ζήτημα, έκανε το πρώτο βήμα με το οποίο προσβλέπει στο μέλλον ο Μύτικας να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί, ώστε να πάει μερίδιο από την «πίτα» του τουρισμού του νομού.
Το γενικό πλάνο προβλέπει για το παραλιακό μέτωπο την τοποθέτηση φωτισμού, την δημιουργία κατάλληλων δρόμων για την ευκολότερη πρόσβαση στην παραλία, την αποκατάσταση των κάθετων δρόμων που οδηγούν στο παραλιακό μέτωπο των 3,5 σχεδόν χιλιομέτρων, αλλά και την δημιουργία ποδηλατοδρόμου!
Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης μιλώντας στη «Σ» για το «ανενεργό κεφάλαιο» της Δ.Ε. Αλυζίας, το παραλιακό μέτωπο του Μύτικα, την αξιοποίησή του και την ανάπτυξή του τόνισε: «είναι η πρώτη κτηματογραφική αποτύπωση του παραλιακού μετώπου περίπου 3,5 χλμ στην περιοχή «Παλιόβαρκα». Στην τουριστική δυναμική του δήμου Ξηρομέρου το συγκεκριμένο παραλιακό μέτωπο παίζει πρωταρχικό ρόλο και αυτό είναι η πρώτη μελέτη, που πρέπει να γίνει στο στάδιο της ανάπτυξης της περιοχής. Ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα, που έχει κόστος μέχρι και 28.000 ευρώ, ενώ η ολοκληρωμένη μελέτη στοιχίζει 150.000 ευρώ. Οριοθετείται ο αιγιαλός, οι δρόμοι κλπ. Το γενικό πλάνο είναι στην περιοχή να γίνει μια ανάπλαση η οποία θα αφορά, τόσο στους κάθετους δρόμους που καταλήγουν το παραλιακό μέτωπο, όσο και το ίδιο το παραλιακό μέτωπο, που το οραματιζόμαστε με φωτισμό, ποδηλατοδρόμο, πεζοδρόμια. Θέλουμε να δημιουργηθεί δηλαδή ένας χώρος αντίστοιχος με τις προσδοκίες που έχουν οι κάτοικοι για την ανάπτυξη της περιοχής. Η παράδοση της μελέτης αυτής, αφού γίνουν πρώτα οι διαδικασίες ανάθεσης, εκτιμώ πως θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Από κει και πέρα θα πρέπει να βρούμε χρηματοδότηση. Η ανάπτυξη της περιοχής αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και θεωρώ, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα, το παραλιακό μέτωπο είναι η ουσία, γιατί ο Μύτικας είναι πολύ πίσω σε σχέση με αυτό που φανταζόμαστε και οραματιζόμαστε και πρέπει να πάρει αυτό που το αναλογεί από την «πίτα» του τουρισμού και με βάση αυτό προσπαθούμε και σε γενικότερο πλαίσιο για την αναβάθμιση του Μύτικα. Εντάξαμε στο Πράσινο Ταμείο την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της κοινότητας, έχουμε εξασφαλίσει χρήματα για τον καθαρισμό της χερσαίας ζώνης και για κάποιες μελέτες που θα αλλάξουν και την μορφή του παραλιακού μετώπου. Επίσης, γίνεται μια προσπάθεια για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το βουλιαγμένο λιμάνι του Μύτικα, για να αρθεί και να μπορούμε να επεκταθούμε και στο κομμάτι των γιοτ. Έχουμε δρόμο, γιατί οι μελέτες απαιτούν χρόνο, ώστε να ωριμάσουν και έπειτα πρέπει να βρεθούν χρήματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Έχουμε πολύ δουλειά, είμαστε ανώριμοι μελετητικά, υπάρχει όραμα και όρεξη, αλλά όταν υπάρχουν οι ώριμες μελέτες τα χρηματοδοτικά εργαλεία βρίσκονται. Η αγωνία είναι η μελετητική ωρίμανση και γι αυτό ξεκινάμε βήμα – βήμα και όσο εξασφαλίζουμε πιστώσεις θα προχωράμε σιγά – σιγά για την συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Πάντα σε κάτι νέο υπάρχει αντίδραση, γιατί κάποιοι μπορεί να θίγονται 2 τ.μ. από τον φράχτη τους και για πράγματα που δεν είναι δικά τους και γι’ αυτό θεωρώ πως υπάρχουν νόμοι για να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση».
Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΥΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ