Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/5/2021 έκτακτη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής για τον COVID του ΓΝ Αγρινίου με την παρουσία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη και την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του ΠΓΝ Ρίου κα Ακινόσογλου, με θέμα τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει από την έκρηξη των κρουσμάτων στην περιοχή και την ανάλογη λήψη μέτρων.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο συνάδελφος Αραβανής Μάκης μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Nοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας και παθολόγος στο ΓΝ Αγρινίου όπου στην παρέμβασή του έθεσε τα εξής:
· Να εξασφαλιστεί από την τεχνική υπηρεσία ότι η παροχή οξυγόνου θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο του αριθμού κλινών του 3ου ορόφου, δηλ περίπου 65 κλίνες λόγω των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν τις επόμενες βδομάδες. Ήδη νοσηλεύονται 25 ασθενείς με νόσο COVID. Αυτή τη στιγμή με την υπάρχουσα υποδομή η δυνατότητα κάλυψης με επάρκεια παροχής οξυγόνου είναι έως το πολύ 40-45 κλίνες, όπως ανέλυσε η διεύθυνση της τεχνικής υπηρεσίας και εφόσον είναι ισόποσα μοιρασμένα στις 4 διαθέσιμες πτέρυγες. Σημειωτέον ότι το σύστημα παροχής οξυγόνου λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων.
· Να προμηθευτεί άμεσα το Νοσοκομείο όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τις αυξημένες ανάγκες π.χ συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (High Flow Οxygen), συστήματα μη επεμβατικού αερισμού (C-PAP), φορητούς αναπνευστήρες, monitor, οξύμετρα, πιεσόμετρα κλπ
· Να εξασφαλιστεί πρώτα όλο το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση των κλινών COVID.
· Σε αυτή την κατεύθυνση να προκηρύξουν άμεσα τη θέση μόνιμου επιμελητή β για την παθολογική κλινική καθώς και τη θέση μόνιμου επιμελητή β των ΤΕΠ ζητώντας την ειδικότητα του παθολόγου. Μπορεί να γίνει άμεσα και γρήγορα κατά παρέκκλιση των διατάξεων με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ακριβώς έγινε και με τους ιατρούς των ΜΕΘ πανελλαδικά.
· Να διασφαλιστεί ο πλήρης διαχωρισμός του προσωπικού που θα απασχολείται στην κλινική COVID από τα άλλα τμήματα για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διασποράς.
· Να αυξηθούν τα διαθέσιμα ημερήσια αντιδραστήρια για PCR-COVID του ΓΝ Αγρινίου καθώς και η επάρκεια σε rapid test και Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για όλο το προσωπικό.
· Να απεμπλακεί το τμήμα των επειγόντων από τη διενέργεια test για ιχνηλάτηση του πληθυσμού κλπ, να καλυφθεί από κλιμάκια του ΕΟΔΥ- κινητές μονάδες.
· Τι θα γίνει με τον αριθμό κλινών ΜΕΘ COVID, αν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των κλινών του ΓΝ Αγρινίου. Αυτή τη στιγμή είναι 5 και είναι όλες κατειλημμένες. Σε διαφορετική περίπτωση να μεταφέρονται άμεσα οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της Πάτρας και των Ιωαννίνων.
· Να καλυφθεί από ιατρούς η πρωινή λειτουργία και οι εφημερίες του ΤΕΠ. Είναι αδύνατον ένας εφημερεύων παθολόγος να καλείται να καλύψει ταυτόχρονα τις ανάγκες του ΤΕΠ, της Παθολογικής και της κλινικής COVID.
· Να απεμπλακεί το νοσοκομείο από τους εμβολιασμούς για το γενικό πληθυσμό. Δημιουργείται πολύ μεγάλος συνωστισμός και υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Να απεγκλωβιστεί το προσωπικό από αυτή τη διαδικασία με προτεραιότητα οι ειδικευόμενοι ιατροί της παθολογικής.
· Σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου και άλλους αρμόδιους φορείς να γίνουν όλα τα απαραίτητα εμβολιαστικά κέντρα στην πόλη, υπάρχουν δυνατότητες, να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες κτιριακές υποδομές.
· Να προκυρηχθεί άμεσα μόνιμη θέση αναισθησιολόγου στο ΓΝ Μεσολογγίου. Είναι άκρως επισφαλές και επικίνδυνο να λειτουργεί περίπου 15 μέρες το μήνα χωρίς αναισθησιολόγο.
· Να εγκατασταθεί επιτελείο-κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην πόλη για την επιδημιολογική επιτήρηση και τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα.
· Είναι απαράδεκτο ο συνάδελφος παθολόγος που δουλεύει με σύμβαση στην κλινική COVID να παραμένει απλήρωτος εδώ και σχεδόν 6 μήνες με τη σύμβασή του λήγει τέλος Μάη.
Από την πλευρά του ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ στο κλείσιμο της σύσκεψης συνόψισε στα εξής:
Ολόκληρος ο 3ος όροφος θα αναπτυχθεί ως κλινική COVID θετικών, η κλινική των υπόπτων θα μεταφερθεί στο ισόγειο στο τμήμα θεραπειών. Σύμπτυξη των χειρουργικών κλινικών, αναστολή των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, σε αυτή τη φάση θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Δεσμεύθηκε για την άμεση και επαρκή εξασφάλιση παροχής οξυγόνου με επικοινωνία-συνεργασία της τεχνικής υπηρεσίας της 6ης ΥΠΕ με την εταιρεία παροχής οξυγόνου καθώς επίσης και την άμεση προμήθεια όλου του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Δεσμεύθηκε για κάλυψη του ΤΕΠ (πρωινό ωράριο, εφημερίες) από γιατρούς με μετακίνηση καθώς και αποδέσμευση των ειδικευόμενων ιατρών πρώτα της παθολογικής από τους εμβολιασμούς.
Τόνισε ότι θα καλύψουν τα νοσοκομεία Πάτρας και Ιωαννίνων τη μεταφορά διασωληνωμένων COVID ασθενών αν δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη.
Δεσμεύθηκε ότι θα καλύψει μέσω κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ τη διενέργεια τεστ και ιχνηλάτησης ώστε να αποσυμφορηθούν τα ιατρεία των ΤΕΠ.
Θα εξετάσει το δυνατότητα μεταφοράς εμβολιαστικών γραμμών από το νοσοκομείο σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο και τους αρμόδιους φορείς της τοπικής διοίκησης.
Δεν δεσμεύθηκε για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων σε κανένα από τα 2 νοσοκομεία, ούτε για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός του προσωπικού που θα απασχολείται στην κλινική COVID σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα.
Επίσης απέφυγε να σχολιάσει ότι ο συνάδελφος παθολόγος της κλινικής COVID παραμένει απλήρωτος.
Ο γιατρος που δουλευει στη κλινικη κορωνοιου 6 μηνες απληρωτος και χωρις ανανεωση της συμβασης.ΑΙΣΧΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή