Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Η πανδημία ως ευκαιρία και οι χρυσές δουλειές των επενδυτών.


    Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες εν μέσω της εξελισσόμενης πανδημίας και εκμεταλλευόμενες το lockdown και τα μέτρα περιορισμού που είναι σε ισχύ για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κάνουν χρυσές δουλειές, γεμίζοντας τις τσέπες τους και καταστρέφοντας τη φύση.

 Οι εργασίες μετατροπής πολλών βουνών σε απέραντα βιομηχανικά τοπία από τσιμέντο και ανεμογεννήτριες όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά εντάθηκαν.

Σε πολλές περιοχές όπου υπήρχαν δυναμικές αντιδράσεις κατοίκων ξεκίνησαν εργασίες καθώς μέσα στην συνθήκη της πανδημίας καθίσταται αρκετά πιο δύσκολο να εκδηλωθούν οι αντιστάσεις.

Την ίδια στιγμή που ο λαός πεθαίνει στις εντατικές, που  δεν υπάρχει κρεβάτι ΜΕΘ για αυτούς που νοσούν, που δεν έχει παρθεί κανέναν πραγματικό μέτρο υγειονομικής προστασίας, που οι εργαζόμενοι στοιβάζονται χωρίς κανέναν μέτρο προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάςκαι στα Μ.Μ.Μ., που η κυβέρνηση δεν ενισχύει το Ε.Σ.Υ., δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματα των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι και με διώξεις). Την ίδια στιγμή  που επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας τύπου «στις πλατείες και στις πορείες κολλάει στα Μ.Μ.Μ. και στους χώρους εργασίας όχι), που η μεγάλη πλειοψηφίας της κοινωνίας αδυνατεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά, οι επενδυτές κυκλοφορούν ανενόχλητοι καταστρέφοντας την μία περιοχή μετά την άλλη, γεμίζοντας τις τσέπες τους από τις «πράσινες» μπίζνες, αδιαφορώντας για την ζωή και την υγεία των κοινωνιών.

Η πανδημία χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για μεγιστοποίηση των κερδών των επενδυτών και για εκκίνηση των εργασιών όπου υπήρχαν «δυσκολίες και προβλήματα» λόγω των κοινωνικών αναταραχών που προκαλούν τα αντικοινωνικά-αντιπεριβαλλοντικά τους σχέδια. Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού από το κράτος με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, η τρομοκρατία που επιχειρεί να επιβάλλει με πρόστιμα, ξύλο, αγωγές και διώξεις σε οποιονδήποτε βγαίνει στο δρόμο, αντιστέκεται και διεκδικεί έχει δώσει στους επενδυτές την ευκαιρία να επιταχύνουν τις εργασίες με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές αντιστάσεις. Με μια σειρά από νομοσχέδια ποινικοποιείται κάθε μορφή αντίστασης και διαμαρτυρίας. Οι αγώνες πρέπει να κριθούν «παράνομοι» και οι αγωνιστές να βρίσκονται σε ομηρία με διώξεις. Οι δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποιούνται ως στρατός που προστατεύει τις επενδύσεις των ιδιωτών. Η δημόσια γη, τα βουνά και τα ποτάμια μας περνάνε σε χέρια ιδιωτών. Ολόκληρες περιοχές περιφράσσονται ενώ παράλληλα φυλάσσονται από εταιρίες σεκιούριτι και αστυνομία. Βουνοκορφές τσιμεντώνονται και ξεπροβάλλουν πελώριες ανεμογεννήτριες, ενώ ολόκληρα δάση ξηλώνονται ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι που θα περάσουν τα υλικά.

Την ίδια στιγμή που οι περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες κωλυσιεργούν, που εκκρεμούν  προσφυγές για μια σειρά από έργα (οι εργασίες βέβαια έχουν ξεκινήσει κανονικά), περνάνε νομοσχέδια που δημιουργούν το νομοθετικό περιβάλλον για  διευκόλυνση των επενδυτών και ακόμα πιο ακραία λεηλασία της φύσης, με επενδύσεις σε περιοχές NATURA, με αναθεώρηση των δασικών χαρτών κλπ. Ηαιολική βιομηχανία εξαπλώνεται ραγδαία, καθώς αμέτρητες νεοσύστατες εταιρείες που βρίσκονται υπό την ηγεμονία κολοσσών όπως η Τέρνα, η Ελάκτωρ, η EnelGreenPower αλλάζουν ονόματα και διευθύνσεις, έτσι ώστε να επωφεληθούν από τη μικρή φορολογία και το δημόσιο και ευρωπαϊκό χρήμα.

Τα Άγραφα, ο Ελικώνας, η Εύβοια, η Τήνος, η Κεφαλονιά, το Βέρμιο, ο Λειβαδίτης είναι μόνο μερικά από τα σημεία που ξεδιπλώνονται τα σχέδια της καταστροφικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μόνος φραγμός στην καπιταλιστική μηχανή που ρημάζει και λεηλατεί ολόκληρες περιοχές και ιδιωτικοποιεί την ενέργεια είναι οι μαζικές δυναμικές κοινωνικές κινητοποιήσεις. Κόντρα στα σχέδια κράτους και επενδυτών, να οργανωθούμε σε κάθε πόλη, χωριό, βουνό και να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις κάθε μάχη για την υπεράσπιση της φύσης, της ζωής και της υγείας.


Θωμάς Μ.

 πηγή:  ipposd.org

1 σχόλιο:

  1. παιδιά το νου σας μην σας παρουν τους λόγγους οι καπιταλιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο