Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Επιμένουν τα ερωτηματικά για τα κρούσματα στο συσκευαστήριο της Γουριάς

Τι -δεν- απαντούν οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού-συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων και το μέγεθος της διασποράς 

Μηνύματα αγωνίας από κατοίκους των περιοχών των Οινιαδών και του Αγρινίου λαμβάνει τις τελευταίες μέρες το agrinioress, σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα κρούσματα Covid στο συσκευαστήριο ακτινιδίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης στη Γουριά.....
Να θυμίσουμε πως στις 23 του μηνός, αναρτήθηκε σχετικό ρεπορτάζ που έκανε αίσθηση, όπου και εκφράζονταν οι απορίες και τα ερωτηματικά ως προς την διαχείριση της κατάστασης από την διοίκηση του συνεταιρισμού και τον ΕΟΔΥ. 

Την ίδια μέρα του ρεπορτάζ, στο συσκευαστήριο εμφανίστηκε κλιμάκιο, το οποίο έκανε τεστ σε περίπου 90 εργαζομένους και του οποίου το αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα είναι άγνωστο. 

Παράλληλα όμως, έντονη ήταν η φημολογία σχετικά με την υγειονομική εξειδίκευση των ατόμων που έκαναν τα τεστ. Εαν δηλαδή ήταν ή όχι ιατροί ή νοσηλευτές, όπως αυστηρά προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ. 

Τα παραπάνω, γιατί ο συνεταιρισμός αρνείται να δώσει στοιχεία στο agriniopress, παρά τις δεκάδες οχλήσεις των δημοσιογράφων του site τις τελευταίες μέρες. 
“Δεν σας απαντάμε γιατί γράφετε ψέματα!” 

Μόνο μια φορά κατέστη δυνατόν άνθρωπος του συσκευαστηρίου να απαντήσει στα επίμονα τηλέφωνα. Επρόκειτο για μια γυναίκα, εικάζεται υπεύθυνη στο χώρο. Στο αίτημα του δημοσιογράφου να θέσει σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τις νεώτερες εξελίξεις στο συσκευαστήριο, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι «δεν θα σας πούμε τίποτα γιατί τα δημοσιεύματα που βάζετε είναι ελλιπή και ψευδή». 

Στις επόμενες κλήσεις δεν απάντησε κανείς. 

Μπροστά στο αδιέξοδο και για την ανάγκη του ρεπορτάζ, το agriniopress.gr επικοινώνησε με στενό συνεργάτη του προέδρου του συνεταιρισμού και προέδρου της Ένωσης Αγρινίου, Θωμά Κουτσουπιά. 

Στα σχετικά ερωτήματα, ανέφερε πως σε γνώση του είναι μόνο ένα κρούσμα σε εργαζόμενο στον συνεταιρισμό και υπογράμμισε μάλιστα πως η διοίκηση κατέβαλλε το ποσό των 6.000 ευρώ για τα μοριακά τεστ που έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Όπως τονίστηκε, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ “λόγω του σημαντικού φόρτου εργασίας δεν προλάβαινε να πραγματοποιήσει τους συγκεκριμένους ελέγχους“. Ανέφερε ακόμη πως τα μοριακά τεστ διενήργησε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες. 

Είπε όμως πως “δεν γνωρίζει” τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων και παρέπεμψε στον συνεταιρισμό, η επικοινωνία με τον οποίο όμως, είναι αδύνατη. 

Ο φόβος και η ανασφάλεια επιμένουν όμως, μιας και οι πληροφορίες, που δεν μπορεί ή δεν θέλει να επιβεβαιώσει ο συνεταιρισμός κάνουν λόγο για 12 νέα κρούσματα, μόνο από τους ελέγχους που έγιναν την Δευτέρα. Ο αριθμός των προηγούμενων κρουσμάτων είναι άγνωστος, όπως και άγνωστο είναι το ποιος διενήργησε τα επίμαχα τεστ. 

Συγκεκριμένα, εάν τα τεστ έγιναν τελικά από μη εξειδικευμένο προσωπικό, τότε μάλλον θα πρέπει να θεωρηθούν άκυρα και να επαναληφθούν άμεσα. Πέραν το όποιων ευθυνών συνεπάγεται αυτό. 

Να θυμίσουμε πως αρμόδιοι υγειονομικοί παράγοντες της περιοχής του Μεσολογγίου, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας δεν γνώριζαν επίσης τίποτε για την κατάσταση στο συσκευαστήριο. Πληροφορίες του agriniopress αναφέρουν πως στο συσκευαστήριο η ΚΟΜΥ Μεσολογγίου του ΕΟΔΥ έκανε τεστ πριν από έναν μήνα και πως αναμένει ενημέρωση από τον συνεταιρισμό για το πότε θα κάνει ξανά τεστ! Την Δευτέρα που κατατέθηκε σχετικό αίτημα για αυθημερόν δειγματοληψία, αυτό δεν ήταν δυνατόν, αφού η ΚΟΜΥ είχε κάνει ήδη τον προγραμματισμό της, λένε οι ίδιες πηγές. 

Παράλληλα, ένα καίριο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί, είναι το πότε ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ. Εάν υπήρχαν από πριν κρούσματα, δηλαδή τις προηγούμενες δυο εβδομάδες, όπως διαρρέεται και η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία δεν ενημερώθηκε εγκαίρως, όπως επιβάλλει ο νόμος, τότε πάλι υπάρχει ζήτημα, αυτή τη φορά με το ότι δεν απετράπη η πιθανή εξάπλωση της νόσου στο προσωπικό και την τοπική κοινωνία. Σημαντικός αριθμός εργαζομένων, κατά κύριο λόγο γυναικών , εργάζεται ως εποχικό προσωπικό στο συσκευαστήριο και προέρχεται κυρίως από την περιοχή του Αγρίνιου και δευτερευόντως από την παραχελωίτιδα. Συνολικά οι εργαζόμενοι είναι περίπου 90. 

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress, τις τελευταίες μέρες ακόμη δυο εργαζόμενες βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό. 

“για τν Νεάπολη δε ξερω αλλα στη Γουρια ειναι αλήθεια είχαν κρούσματα κ δε λέγανε τίποτε οι υπεύθυνοι κ έτσι στο χωριό μου αυτη τ στιγμή απο μηδέν κρούσματα τ αφεντικά τ εργοστασίου το φτάσανε ν εχει γύρω στα 10. δούλευε η μανα μ εκεί κ είναι σε καραντίνα τώρα“, ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημόσιο σχόλιό του χρήστης του facebook. 

“Φυσικό είναι να βρεθούν κρούσματα από την στιγμή που δουλεύουν 100 άτομα και ζουν τόσες οικογένειες στον εν λόγω οργανισμό…” αναφέρει μια άλλη άποψη, επίσης στο facebook, που προφανώς βάζει την εποχική απασχόληση, πάνω από την δημόσια υγεία… 

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το agriniopress, με την όποια εξέλιξη θα επανέλθει… 

agriniopress

3 σχόλια:

  1. Δυστυχως η αληθεια ειναι οτι οντως υπαρχουν κρουσματα στο εργοστασιο κ δεν λενε τιποτα..με αποτελεσμα να το παιρνουν αψηφιστα κ να γινεται τεραστια διασπορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν μιλησουν οι γυναικες απο κει μεσα θα χασουν το ψωμι τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντροπή τους να συμπεριφερονται με τέτοιες πρακτικές μαφίας σε σοβαρά για την δημόσια υγεία ζητήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο