Λουκέτο σε τραπεζικά υποκαταστήματα
Λίγα τα υπάρχοντα ΑΤΜ για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής της Μακρυνείας και της Βόνιτσας, όπου υποκαταστήματα τραπεζών κλείνουν το ένα μετά το άλλο....
Διαβάστε περισσότερα »
Τι εξηγούν μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών για να ανυπέρβλητα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους
Τι εξηγούν μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών για να ανυπέρβλητα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους
«Γολγοθάς» για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής είναι το λουκέτο δύο υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην Αιτωλοακαρνανία, αυτό της Ματαράγκας και αυτό της Βόνιτσας. Αλλάζει άρδην η καθημερινότητα των κατοίκων των περιοχών αυτών, καθώς πολλές φορές για μια απλή συναλλαγή θα πρέπει να κάνουν πολλά χιλιόμετρα, δεδομένου πως τα ΑΤΜ που έχουν παραμείνει στις περιοχές αυτές δεν εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους κατοίκους, χωρίς ταυτοχρόνως να εξαιρούνται και πολλοί άλλοι κάτοικοι των περιοχών αυτών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη χρήση του ΑΤΜ.
Τόσο το υποκατάστημα της Ματαράγκας, όσο και στο υποκατάστημα της Βόνιτσας εξυπηρετούσαν κατοίκους ακόμη και από όμορους δήμους. Την τράπεζα Πειραιώς στη Βόνιτσα επισκέπτονταν για συναλλαγές κάτοικοι από όλο τον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, αλλά και τον δήμο Ξηρομέρου λ.χ κάτοικοι από το Μύτικα, ενώ αυτή της Ματαράγκας επισκέπτονταν άτομα ακόμη και από τα Κλεισορεύματα, τη Λυσιμαχεία κλπ εκτός από κατοίκους όλης της Μακρυνείας.
Πλέον από την Παρασκευή που έκλεισε και η τράπεζα Πειραιώς στη Ματαράγκα τα χιλιόμετρα που θα πρέπει να διανύσει κάποιος για να εξυπηρετηθεί είναι πολλά, πάνω από 25 με 30 χλμ! Η εναλλακτική που έχουν οι κάτοικοι της Ματαράγκας είναι η τράπεζα στο Θέρμο ή αυτή στο Αγρίνιο, που σημαίνει εκτός από την ταλαιπωρία της μετακίνησης θα πρέπει να προσμετράται τουλάχιστον και ο χρόνος αναμονής, όπως επίσης τα χαμένα μεροκάματα, καθώς οι ηλικιωμένοι συχνά έχουν την ανάγκη να μετακινηθούν με την βοήθεια άλλων νεότερων του οικογενειακού τους ή φιλικού τους περιβάλλοντος.
Η εναλλακτική για τους κατοίκους της Βόνιτσας είναι η επίσκεψη στην τράπεζα της Αμφιλοχίας ή της Λευκάδας. Στην δεύτερη περίπτωση η κατάσταση δυσκολεύει στο μέγιστο βαθμό στην παρούσα φάση του covid, λόγω του γεγονότος πως η μετακίνηση από νομό σε νομό δεν επιτρέπεται.
Παράλληλα, το γεγονός ότι η εν λόγω τράπεζα εξυπηρετεί τους αγρότες σε πολύ μεγάλο βαθμό έρχεται να δυσκολέψει περισσότερο τα πράγματα, καθώς στην συγκεκριμένη τράπεζα κατατίθεται η σύνταξή τους, οι επιδοτήσεις τους κλπ, ενώ υπάρχει η αίσθηση πως τουλάχιστον κατά τις περιόδους αυτές τα ΑΤΜ δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο έπακρο.
Μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών μιλούν στη «Σ» και παρουσιάζουν τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν από εδώ και στο εξής, τονίζοντας τον αγώνα και τις προσπάθειες που έκαναν με τους τοπικούς φορείς και τις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, ώστε να μην κλείσουν τα υποκαταστήματα αυτά.
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ματαράγκας Γιώργος Αγγελής τόνισε: «είναι πολύ μεγάλο πλήγμα το κλείσιμο της Πειραιώς για την περιοχή μας. Η τράπεζα είχε καθημερινά κίνηση και με το «λουκέτο» αυτό διαταράσσεται και η τοπική οικονομία, καθώς κάτοικοι από όμορες περιοχές επισκέπτονταν την Ματαράγκα για την τράπεζα, αλλά ψώνιζαν εδώ και εκπλήρωναν κάθε υποχρέωσή τους στηρίζοντας τα καταστήματα της Ματαράγκας. Η δυσκολία που υπάρχει πλέον για τους κατοίκους όλης της Μακρυνείας είναι τεράστια.
Οι πιο κοντινές τράπεζες που υπάρχουν είναι αυτή του Θέρμου και του Αγρινίου, επίσης να τονίσουμε πως δεν υπάρχει και καμία άλλη τράπεζα στην περιοχή. Για να μεταβεί κάποιος από τη Μακρυνεία σε μια τράπεζα Πειραιώς πρέπει να κάνει περίπου 25 με 30 χλμ μόνο για να πάει. Εκτός από τους κατοίκους της Ματαράγκας υπάρχουν και αυτοί που έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη δυσκολότερη μετάβαση σε μια τράπεζα λ.χ. οι κάτοικοι της Ποταμούλας Μακρυνείας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι».
Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Αγρινίου Νίκος Θεοδωρόπουλος ο οποίος ζει και εργάζεται στην περιοχή τονίζει: «το πλήγμα για την περιοχή είναι τεράστιο. Είχα φέρει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο πριν ενάμιση χρόνο όταν έκλεισε η τράπεζα στην Κατούνα και υπήρχαν φήμες πως θα έκλεινε και αυτή της Ματαράγκας. Η καθημερινότητα των κατοίκων όλης της Μακρυνείας δυσκολεύει πολύ, καθώς πολλοί εκ των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι, η περιοχή είναι καθαρά αγροτική και στην συγκεκριμένη τράπεζα κατατίθενται οι συνάξεις των αγροτών και όχι μόνο.
Τουλάχιστον 15.000 κόσμος εξυπηρετούνταν από το υποκατάστημα της Ματαράγκας. Δεν έρχονταν στο συγκεκριμένο υποκατάστημα μόνο οι κάτοικοι της Μακρυνείας, αλλά ακόμη και από το Αγγελόκαστρο, την Λυσιμαχεία, τα Κλεισορεύματα. Εξαρτάται από το σημείο που διαμένει κάποιος κάτοικος της Μακρυνείας πλέον πρέπει να διανύσει ακόμη και 40 χλμ μόνο για να πάει λ.χ στην τράπεζα του Αγρινίου. Το ΑΤΜ δεν είναι κατάλληλο για τους ηλικιωμένους, αλλά ακόμη και για πολλούς συνανθρώπους μας νεότερης και μέσης ηλικίας, διότι δεν γνωρίζουν να το χρησιμοποιούν».
Ο πρώην βουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μωραΐτης, που είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής της Βόνιτσας, αναφερόμενος στο ζήτημα του λουκέτου στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Βόνιτσα τονίζει: «το κλείσιμο της τράπεζας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Η περιοχή είναι αγροτική κατά κύριο λόγω και η εν λόγω τράπεζα εξυπηρετεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους αγρότες. Από την Τράπεζα Πειραιώς εισπράττουν συντάξεις και επιδοτήσεις οι αγρότες.
Το λουκέτο αυτό στο υποκατάστημα της Βόνιτσας έρχεται σε συνέχεια του λουκέτου στο υποκατάστημα της Κατούνας, που ανήκει και αυτή στον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. Η πολιτική αυτή δεν θα σταματήσει εδώ. Στο μέλλον δηλαδή θα κλείσουν και άλλα υποκαταστήματα τραπεζών. Στον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας δεν υπάρχει πλέον υποκατάστημα της Πειραιώς, ενώ αναμένεται να κλείσει στο μέλλον και το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Βόνιτσα. Τα πιο κοντινά υποκαταστήματα της Πειραιώς από τη Βόνιτσα είναι αυτό της Αμφιλοχίας και της Λευκάδας, ενώ να τονίσουμε πως στη Βόνιτσα έρχονταν κάτοικοι και του δήμου Ξηρομέρου για τις τραπεζικές τους συναλλαγές.
Η πολιτική αυτή των τραπεζών, που θα συνεχιστεί επαναλαμβάνω, είναι εγκληματική, καθώς η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών έγινε με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Οι τράπεζες δεν λειτουργούν αυτόνομα απ’ ότι φάνηκε και αν ισχύει η αυτονομία τους το κλείσιμο υποκαταστημάτων είναι μεγάλο σφάλμα. Παράλληλα, εκτός του ότι χιλιάδες κόσμος πλέον θα δυσκολεύεται για μια απλή συναλλαγή και θα είναι αναγκασμένος για 10 – 15 λεπτά που θα πρέπει να κάτσει στην τράπεζα για να εξυπηρετηθεί, να κάνει περίπου 25 με 30 χλμ, τσακίζονται και τα εργασιακά του δικαιώματα.
Η τεχνολογία τελικά αντί να διευκολύνει τον κόσμο, να δίνει λύσεις και να φροντίζει να «έρχεται» πιο κοντά ακόμη και στους ηλικιωμένους, «διώχνει» τον κόσμο στην ανεργία, καθώς μέσα από την ιστορία αυτή εκατοντάδες εργαζόμενοι των τραπεζών θα χάσουν την δουλειά τους. Οι ηλικιωμένοι κατά κανόνα, αλλά και νεότεροι συνάνθρωποί μας δεν γνωρίζουν την χρήση του ΑΤΜ, αλλά και για πάρα πολλούς είναι δύσκολη η εκμάθηση του».
Κωνσταντίνος Χονδρός-Εφημερίδα Συνείδηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο