Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ο ιχθυολόγος Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος για το φαινόμενο με το κόκκινο χρώμα της θάλασσας στο Λιμάνι του Αστακού.

 

    Ο Θεσπρωτός
ιχθυολόγος Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος με ανάρτησή του στο Facebook δίνει την δική του άποψη για το κόκκινο χρώμα της θάλασσας στο Λιμάνι του Αστακού που προξένησε το ενδιαφέρον των κατοίκων.
Συγκεκριμένα αναφέρει, "πριν λίγες ώρες σήμερα στο λιμάνι του ΑΣΤΑΚΟΥ  είχαμε αυτό εδώ το φαινόμενο με κόκκινα νερά απο φώτο πολίτη
Ασχημο δείγμα ρύπανσης νερών πιθανόν απο τη ρύπανση υδάτων απο τη βιομηχανία ιχθυοκαλλιεργειών στη περιοχή απο την ανεξέλεκτη χρήση φαρμάκων,αντιβιωτικών κτλ
(Μόνο να μην τα μαθαίνει ο κόσμος αυτά)
Το λιμενικό όπως ενημερώθηκα έχει πάρει δείγμα
Το πιο πιθανό ειναι να εχουμε το φαινόμενο της ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΑΛΙΡΟΙΑΣ
Ενα φαινομενο μεγαλης συγκεντρωσεις άνθιση φυτοπλαγκτού (μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών) όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα
 

Η ρύπανση των παράκτιων και εσωτερικών νερών από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και η συστηματική αύξηση των θαλασσινών νερών είναι παράγοντες που συνεισφέρουν στην παρουσία ερυθρών παλιρροιών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο γνωστές περιπτώσεις ερυθρών παλιρροιών έχουν υπάρξει, με διάφορες εντάσεις και επιπτώσεις, στη Φλόριντα, την Μοντάνα, το Ρόουντ Άιλαντ των Η.Π.Α., τον κόλπο του Μεξικού, το Μπελίζ και πολλές άλλες περιοχές.
Στην Ελλάδα το πιο γνωστό παράδειγμα ερυθράς παλίρροιας είναι αυτό της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα του Θερμαϊκού κόλπου, με πρώτη εμφάνιση το 1988 και πιο πρόσφατη αυτή του Μαΐου του 2011.
Τα αίτια που προκάλεσαν την ερυθρά παλίρροια στον Θερμαϊκό κόλπο είναι κυρίως ανθρωπογενή. Αστικά λύματα και γεωργικά λιπάσματα που καταλήγουν, ακόμη και χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία, στη θάλασσα είναι οι κύριοι λόγοι που προκαλούν εύτροφο περιβάλλον, όπου οι μικροοργανισμοί βρίσκουν πλεόνασμα τροφής, και σε συνδυασμό με άλλες ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη, ηλιοφάνεια) και φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής (μικρό βάθος, μικρός ρυθμός ανανέωσης νερού), πληρούνται ικανές προϋποθέσεις για να υπάρξει φυτοπλαγκτική άνθιση.
 

Η μετέπειτα αποσύνθεση του φυτοπλαγκτού δημιούργησε υποξικές συνθήκες στα νερά του κόλπου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ιχθυοπανίδα της περιοχής καθώς και οι κοντινές καλλιέργειες μυδιών.

Αυτουργοί της υπόθεσης των ερυθρών παλιρροιών στον Θερμαϊκό κόλπο είναι μερικά είδη τριών γενών δινομαστιγωτών, του Noctiluca, του Prorocentrum κι του Dinophysis, με το τελευταίο μάλιστα να παράγει τοξίνες που στο παρελθόν έχουν δράσει επιβλαβώς σε βάρος ζωϊκών οργανισμών
Εικόνες απο το μέλλον σε μια θάλασσα έγινε βιομηχανική και πουλήθηκε σε πολυεθνικές."


πηγή:

Πριν λίγες ώρες σήμερα στο λιμάνι του ΑΣΤΑΚΟΥ είχαμε αυτό εδώ το φαινόμενο με κόκκινα νερά απο φώτο πολίτη Ασχημο...

Δημοσιεύτηκε από Λοβερδος Στελακατος Χρηστος στις Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

20 σχόλια:

  1. Ποιες ιχθυοκαλλιέργειες κατακαημένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εε!!μη λετε τετεια ,οι ιχθυοκαλιεργειες δεν μολυνουν,ρωτηστε και τον Γαλουνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά κοιτάξτε τα καρνάγια πρώτα και μετά μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και εδω ερχεται το διλημα. ιχθυοκαλλιεργιες και δουλεια και ασθενειες στη θαλασσα στις παρακτιες κοινωνιες της φτωχης αιτωλοακαρνανιας ή καθαρη θαλασσα και χωρις ρευμα στο σπιτι? δυστυχως καλη βιομηχανια (για το περιβαλλον) δεν υπαρχει. δινει δουλεια σε χιλιαδες κοσμο αλλα μολυνει το περιβαλλον. το θεμα ειναι μπορει ο κοσμος της οπισθοδρομικης και τριτοκοσμικης αιτωλοακαρνανιας να εξελιχθει ετσι ωστε να μην εξαρταται απο τις ρυπογονες βιομηχανιες που βολευουν ανειδικευτους εργατες με ενα μισθο και να επενδυσουν σε αλλες κερδοφορες δραστηριοτητες περισσοτερο εκλεπτυσμενες ανωτερου επιπεδου και να διατηρησουμε την φυσικη ομορφια του τοπου???? δε νομιζω. με νταλικα να τους τραβας να πανε μπροστα μερικοι ανθρωποι ειδικα απο χωρια δεν τραβιουνται με τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε μεγάλε 1:18 ποιες είναι οι εκλεπτυσμένες δουλειές ανώτερου επιπέδου που θα απασχοληθεί ο μέσος ξηρομερίτης;
    Και γιατί θεωρούμε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες μολύνουν; Τα λύματα των πόλεων και των χωριών που πάνε στη θάλασσα χωρίς καμία επεξεργασία και τα λύματα από τα λιοτρίβια γιατί δε τα αναφέρει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας περιβαλλοντολόγοι του Ξηρομέρου. και εδώ ακόμα, όπως και σε πολλά άλλα εκφέρεται άποψη χωρίς γνώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αν κανουν ζημια οι ιχθιοκαλιεργειες η οχι το γνωριζουμε καθως κολυμπουσαμε στον αστακο εν εποχη που ανθιζαν αυτες κ δεν μπορουσμε ουτε να δουμε το βυθο αλλα ουτε κ ενα μετρο με μασκα μεσα στο νερο απ αυτο το πιτουρο που υπυρχε η δε περιοχες με πετρες μεσα στη θαλασα ειχαν γινει με μαλια πανω στις πετρεσ κ ουτε ενα ιχνος απο ψαρακι δεν υπηρχε πουθενα αν λεω ψεματα ασ μου το πει καποιος παιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτο εχει ξανασυμβει με σωληνες που σπανε και φερνουν χωμα καθως ολα καταληγουν στη θαλασσα. Τα κοπρανα που επιπλεουν το καλοκαιρι στην πλαζ δεν σας πειραξαν, μηπως και για αυτα φταινε οι ιχθυοκαλλιεργεις?? Ελεος πια καλοι μου Αστακιωτες. Ποιος σωληνας εσπασε παλι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μα αφού το νερό με το χρώμα αυτό έπεφτε στο λιμάνι από τον κεντρικό αγωγό ομβρίων μπροστά στο σημείο ,που είναι οι πέτρινες βρύσες .
    Δεν πρόκειται για κάποιο φυσικό θαλάσσιο φαινόμενο ,αλλά από χρώμα που έριξε κάποιος από τα σπίτια του ιστορικού κέντρου ,που έχουν από παλιά συνδέσει τις αποχετεύσεις τους με τους αγωγούς ομβρίων .
    Παναγιώτης Σταικος
    Ιατρός
    Πρώην Δήμαρχος Αστακού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κ.Σταικο,το λετε και απο μονο σας......που έχουν από παλιά συνδέσει τις αποχετεύσεις τους με τους αγωγούς ομβρίων..........ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΥΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τολμάτε και αμφισβητείται τον Λοβέρδο Στελακάτο;
    Αφού είπε 'φταίνε οι ιχθυοκαλλιέργειες' , τελείωσε.
    Έκανε διάγνωση από φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αρλούμπες. Ο ένας επιστήμονας αναφερέρεται σε κυανοβακτήρια, ο άλλος αναφέρεται σε κόκκινη μπογιά στο αγωγό αποχέτευσης. Όταν θα βγούν τα αποτελέσματα του δείγματος τότε να δω τι θα πούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα δεν το λέω εγώ ,ότι στο Λιμάνι πέφτουν λύμματα πριν από το 1.900 ,που υπάρχουν οι πρώτοι πετρόκτιστοι αγωγοί ομβρίων ,αλλά το ξέρουν και οι πέτρες, γι αυτό Δημοπρατήσαμε και ξεκινήσαμε την κατασκευή του δικτύου και του Βιολογικού του μισού Αστακούστην θητεία μου ως Δημάρχου Αστακού με πιστώσεις 3,5 + 3,5 εκατομμύρια ευρώ ,για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.
    Οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι δύσκολα και μεγάλα έργα και δεν είναι δυνατόν να τελειώσουν σε μια τετραετία σε κανέναν Δήμο της Χώρας .
    Τώρα το τι λάθη έγιναν και γίνονται δεν έχει καμία σημασία, να τα αναφέρω .
    Παναγιώτης Στάικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ ΣΤΑΪΚΟ οι προηγούμενες δημοτικες αρχες του δήμου απο το 2011 τι εκαναν 10 χρόνια για τον βιο-λογικό ?
      ευτυχώς που ο λαός. τους έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης του δήμου, οριστικά και αμετάκλητα.

      Διαγραφή
  15. 10,37 μήπως είναι κόκκινος κορωνοϊός ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τί έκαναν.
    κάνει τον ...κινέζο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτα ειναι βοθρολυμματα που εμφανιζονται κοκκινα το χειμωνα και με μποχα το καλοκαιρι ρωτηστε αυτους που πανε βολτες στην παραλια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και πως αντέχουν ολα αυτα τα χρονια αυτή τη μπόχα
      ολοι αυτοί οι Υπερήφανοι δημαρχάρες του Αστακού ???????????????

      Διαγραφή
  18. Τόσα χρόνια πριν δεν έγινε αυτό παρά τώρα. Γιατί λοιπόν τα βάζετε με τις ιχθυοκαλειέργειες όταν δεν ολοκληρώνετε ο βιολογικός ώστε να είμαστε καθαρή πόλη και όχι λύματα στην θάλασσα. Εκείνο που θα πω είναι ότι η ανεργεία είναι σε υψηλό επίπεδο στον Αστακό και στα γύρω χωριά διότι τουρισμό δεν έχουμε άλλη βιοτεχνία ή βιομηχανία δεν έχουμε ώστε να δουλέψουν οι Αστακιώτες. Η μόνη πηγή εισοδήματος είναι η ιχθυοκαλειέργιες λίγο τα αγρατικά και πολύ λίγο η κτηνοτροφία. Δεν λεω ότι δεν ρυπαίνουν την θάλασσα αλλά να μείνουν ως έχουν χωρίς να αυξηθούν , και να δουλεύουν τα παιδιά μας εκεί. Αν έιχαμε αυτά τα ποιό πάνω ειδικά τον τουρισμό φυσικά θα έλεγα να φύγουν αλλά τόσα χρόνια δεν έγινε κάτι ώστε να διαφιμιστεί ο τόπος μας.
    Ευχαριστώ το Site.
    H.M.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο