Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Λιβανός για ΠΟΑΥ: «Λύση μέσα από διάλογο μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας, Υπουργείου & Φορέα Διαχείρησης»


Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη σχετικά με τη θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, την Παρασκευή, 27/11/2020.....
Στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ξηρόμερου, παραβρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του νομού κ.κ. Σαλμάς, Βαρεμένος, Μωραΐτης, Κωνσταντόπουλος και Παπαναστάσης. 

Στην τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ευρεία ενημέρωση των βουλευτών και ανάλυση των δεδομένων, από τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, κ. Τριανταφυλλάκη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κατσαούνη, τους Προεδρους της ΠΑΝΣΥ, κ. Χολή και ΟΠΣΥΞ, κ. Στεργίου και άλλα μέλη της Επιτροπής Αγώνα. 

Ο κ. Λιβανός κατά την τοποθέτησή του δήλωσε: 

«Το ζήτημα θεσμοθέτησης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με πολλαπλές διαστάσεις.
Οι υδατοκαλλιέργειες συνιστούν έναν από τους πλέον εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικό μερίδιο στην Αιτωλοακαρνανία. Ως εκ τούτου η θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. έχει μεγάλο τοπικό και εθνικό ενδιαφέρον. 

Σε κάθε περίπτωση η οικονομική ανάπτυξη του κλάδου και η θεσμοθέτηση των Π.Ο.Α.Υ., πρέπει να βρίσκονται σε συμβατότητα και αρμονία με την προστασία του φυσικού πλούτου, τη διασφάλιση των δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα αλλά και την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών. 

Στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης καθίσταται αναγκαία η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων και πλαισίου δράσης, προκειμένου να συνυπάρχουν η οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική ευημερία. 

Με γνώμονα τα παραπάνω και σε συνέχεια των συναντήσεων που είχα με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, κ. Τριανταφυλλάκη και τον πρόεδρο της ΠΑΝΣΥ, κ. Χολή, συναντήθηκα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ζήτημα θεσμοθέτησης των Π.Ο.Α.Υ. εκκρεμεί από το 2011, όπως σε άλλες 36 περιπτώσεις στην Ελλάδα. Βούληση της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να μπουν χωροταξικοί κανόνες, να υπάρξει ανάπτυξη και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην περιοχή. 

Όπως επισήμανα και στην ηγεσία του Υπουργείου, επισημαίνω και σήμερα ότι η βέλτιστη λύση για τη θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ απαιτεί έναν ολοκληρωμένο, συντονισμένο και καλόπιστο διάλογο μεταξύ των φορέων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, του Φορέα Διαχείρισης και του αρμόδιου Υπουργείου. 

Στόχο όλων μας θα πρέπει να αποτελεί ένα κοινώς αποδεκτό αναπτυξιακό σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει την ενίσχυση του τουρισμού και των ιχθυοκαλλιεργειών, με διατήρηση των υπαρχουσών, αλλά και την καλλιέργεια νέων, θα συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας, θα σέβεται το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και το δικαίωμα στην ακτογραμμή και θα απολαμβάνει κοινωνικής συναίνεσης και αποδοχής. 

Αυτή πιστεύω ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση και είμαι στη διάθεση όλων των φορέων να συμβάλλω σε αυτήν την κατεύθυνση, εάν, βεβαίως, εσείς το επιθυμείτε, με όραμα και αγάπη για τον τόπο μου». 

agriniopress

12 σχόλια:

  1. Όταν δεν θέλεις να πάρεις θέση, είτε γιατί δεν έχεις είτε γιατί θέλεις να την κρύψεις, παραπέμπεις σε .... διάλογο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην πραγματικά διαλεκτική δημοκρατία
    ποτέ δέν είν' αργά και για τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο βρίσκεστε κλεισμένοι στα γραφεία της πολιτικής εξουσίας χάνεται η επαφή με το δημοκρατικό λαο.
    Ακούστε επιτέλους την απλή κοινωνία εάν όντως θέλετε την πραγματική δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι περιμέναμε να μας πεί όπως και όλοι οι άλλοι βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης του νομού. Λέει ο άλλος για πραγματική δημοκρατία, ωραία λόγια όταν εμείς κοιμόμασταν επι δέκα χρόνια όταν συζητούσε η περιφέρεια ο δήμος μας και όλοι οι φορείς για την ΠΟΑΥ όταν ετοίμαζαν τα προεδρικά διατάγματα και όταν μάλιστα όπως λένε εκδόθηκε απο το 2016 αρνητική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας τι περιμένουμε να μας πούν; Ή θα πάμε δικαστικώς οργανωμένοι με μελέτες με θέσεις και επιχειρήματα και όχι με θεωρίες ή θα βγούμε δυναμικά μπροστά ή αλλιώς ας ψάξουμε να βρούμε άλλη λύση. Τώρα όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει διάθεση από την κοινωνία αυτή,για δυναμική διεκδίκηση.
      ούτε το 2016 είχε ούτε τώρα έχει αγωνιστικη διάθεση

      Διαγραφή
  5. Ο κ. Λιβανός, αποκαλύπτει επί της ουσίας το πλαίσιο της κυβερνητικής θέσης, μιλώντας για ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, εντελώς αόριστα. Πολύ, όμως, συγκεκριμένα και δεσμευτικά για την τακτοποίηση και επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας (το γνωστό κερασάκι). Και με δεδομένο αυτό προτείνει..... διάλογο !!! και συναίνεση!!!! Μόνο που αυτά τα δύο (τουρισμός και ιχθυοκαλλιέργειες) δεν μπορούν να πάνε μαζί. Ελπίζοντας, προφανώς σε χρήσιμους ηλίθιους, αλλά και σε εξαγοράσιμους. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η τουριστική ανάπτυξη είναι το μέλλον ευημερίας για την περιοχή μας και τους ανθρώπους του. Και, αν σε αυτό, οι υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν αποδεδειγμένα τροχοπέδη, η τακτοποίηση των κατασκευαστικών παρανομιών τους και η περαιτέρω επέκτασή τους θα είναι η τελική καταστροφή. Με αυτή την παραδοχή, θα πρέπει ο αγώνας να είναι ανάλογος. Δύσκολος. Αλλά μπορεί να είναι νικηφόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο Θάνος τα είπε όλα!!! όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε 11.04 την αγωνιστική διάθεση πρέπει να την έχουν πρώτα αυτοί που ηγούνται. Μόνο έτσι μπορούν να την εμπνεύσουν και στην τοπική κοινωνία. Η οποία θα τους δίνει τη δύναμη που χρειάζονται για την επιτυχία ενός τέτοιου δύσκολου αγώνα. Σύγκρουσης με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που έχουν ισχυρούς διαπλεκόμενους πολιτικούς προστάτες και θα αναζητήσουν και πρόθυμους και με το αζημίωτο τοπικούς προσκυνημένους. Όλα τα άλλα αποτελούν ύποπτες ή αφελείς δικαιολογίες. Θα δούμε .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εμπνευστές μας και εμπνεόμενοι.
    Ειναι αλληλοσχετιζόμενες και αμφίδρομες λέξεις η έννοιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ες 11,37 θα πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα. Όσο μια κοινωνία είναι προσανατολισμένη σε μια α) κατεύθυνση. δέν γίνεται να αλλάξει εύκολα σε μια άλλη β) κατεύθυνση.
    Πρέπει πρώτα η κοινωνία να δει τα αδιέξοδα της α) κατεύθυνσης και μετά να στραφεί στην β) κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο