Για την αποτύπωση στα ελληνικά γραμματόσημα της σημαντικής επετείου, επιλέχθηκαν χαρακτηριστικά έργα του νεοελληνικού πολιτισμού που αποδίδουν τις αξίες και τα ιδεώδη των δύο αρχαίων μαχών, οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο λίθο του δυτικού πολιτισμού.
Συγκεκριμένα:
Στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων – Φεγιέ «2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών» απεικονίζεται η πολεμική αποφασιστικότητα του Λεωνίδα, όπως αποτυπώνεται στον ανδριάντα του, έργο του γνωστού γλύπτη Βάσου Φαληρέα. Επίσης, απεικονίζονται τμήματα από το Ηρώο των πεσόντων στις Θερμοπύλες, έργο του ιδίου γλύπτη, στα οποία αποτυπώνεται η δυναμική επίθεση αλλά και η στιγμή της πτώσης, η ήττα, που έμελλε να γίνει, διαχρονικά, σύμβολο της Νίκης.
Τέλος, τη Σειρά συμπληρώνει γραμματόσημο με το γνωστό επιτύμβιο επίγραμμα του Σιμωνίδη, για το οποίο, ο Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, Αναπλ. Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνον οι ένδεκα έξοχα διαλεγμένες και αριστοτεχνικά ταιριασμένες λέξεις που το συναπαρτίζουν – είναι η ουσία που οι λέξεις αυτές αποκαλύπτουν: ο άνθρωπος στις μεγαλειώδεις στιγμές του κοιτάζει προς τον ουρανό και όχι προς τη γη, στρέφει το βλέμμα του στο μέλλον ακόμη και εάν αυτό το μέλλον δεν έχει χώρο για την φυσική του ύπαρξη και, όπως ακριβώς συνέβη με τους μαχητές που έπεσαν στις Θερμοπύλες, εξέρχεται του κόσμου τούτου και εισέρχεται σε έναν ιδεατό, αυτόν της ιστορικής μνήμης.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο