Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Κραυγή αγωνίας του Πολιτευτή ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία, Γιώργου Ι. Βασιλείου, για τo ΧΥΤΑ Παλαίρου

Γ. Ι. Βασιλείου
Πολιτευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ  Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

    Η Σύσταση Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Δήμων Λευκάδας - Μεγανησίου και Δήμου Ακτίου Βόνιτσας με σκοπό  τη μεταφορά των απορριμμάτων από την τουριστική Λευκάδα στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, λες και η Πάλαιρος δεν είναι τουριστική! μόνο έκπληξη δεν μας προκαλεί, καθώς ήδη στο παρελθόν έχουν μεταφερθεί σκουπίδια από την Αρχαία Ολυμπία, τον Πύργο και το Αίγιο. Όμως, ακόμα κι αν αποτελεί απόφαση προερχόμενη από τη δυνατότητα που δίνεται από το Νόμο για τέτοιες συνεργασίες, θα εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποτραπεί στην συγκεκριμένη περίπτωση. 


    Η Ζαβέρδα, για όλους εμάς τους καταγόμενους από την Αιτωλοακαρνανία, είναι ένας τόπος ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς και ένας προορισμός με μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού.
    Η απόφαση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Παλαίρου, μόνο στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής δεν μπορεί να συμβάλει, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα, η Πάλαιρος μετατρέπεται σταδιακά στην χωματερή όλης της Δυτικής Ελλάδας, τώρα και των Ιονίων Νήσων, τη στιγμή που όλοι ψάχνουν τρόπους να απαλλαγούν από το πρόβλημα των σκουπιδιών τους. Είναι ενδεικτικές προς αυτό οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής Λευκάδας που χαρακτήρισαν δημοσίως ως ιστορική στιγμή για τον τόπο τους και ως την Οδύσσεια που έλαβε τέλος, την απαλλαγή από τα σκουπίδια τους.



   Αλλά δεν έχει σημασία τι λένε οι άλλοι που λύνουν το αντικειμενικό τους πρόβλημα. Σημασία έχει τι κάνει ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας για να αποτρέψει την υποβάθμιση της περιοχής. Ο ΧΥΤΑ Παλαίρου κατασκευάστηκε για συγκεκριμένο χρόνο και για συγκεκριμένο σκοπό. Για 7 χρόνια και μόνο για τις ανάγκες του Δήμου. Οι προϋποθέσεις αυτές φαίνεται ότι πλέον παρακάμπτονται. Τηρούνται οι όροι διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων; Το κύτταρο υποδοχής των σκουπιδιών έχει σχεδόν κορεστεί και πώς θα καλυφθεί ο  τεράστιος όγκος σκουπιδιών από την παρακείμενη Λευκάδα; Θα δημιουργηθεί νέο κύτταρο;
    Ο ΧΥΤΑ Παλαίρου, στον πιο τουριστικό προορισμό της ευρύτερης περιοχής, δεν έπρεπε εξαρχής να κατασκευαστεί. Αλλά και τώρα δεν είναι αργά.  Οι εποχές αλλάζουν. Η τουριστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την Ιόνια Οδό και την προσβασιμότητα, δημιουργεί νέες συνθήκες και προοπτικές για τον τόπο αυτό. 


    Είναι εντυπωσιακό, ότι δεν υπήρξε η στοιχειώδης αντίδραση από τους τοπικές Αρχές. Αντιθέτως, συμφώνησαν παρά τις διαβεβαιώσεις του παρελθόντος ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Σε τι πιστεύουν ότι θα βοηθήσει μια τέτοια επένδυση, πέρα από τον κίνδυνο για τη  δημόσια υγεία, την περιβαλλοντική μόλυνση, την διατάραξη του οικοσυστήματος και την δυσφήμιση της περιοχής;  


    Προφανώς και θα πρέπει να συγκεντρώνονται κάπου τα σκουπίδια. Όμως η λύση αυτή που δόθηκε, είναι επιπόλαιη και επικίνδυνη και δεν ταυτίζεται καθόλου με τις σύγχρονες πρακτικές των αναπτυγμένων χωρών. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους επιστημονικούς, πρέπει να  επενδύσουμε στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης και στην ολοκληρωμένη διαχείριση και επεξεργασία των απορριμάτων και των αποβλήτων. Με ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο προς όφελος των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών, για να μην μετατραπούν τα νεκροταφεία των απορριμάτων σε μελλοντικά νεκροταφεία των παιδιών μας. 


    Δεν είμαι από την Πάλαιρο και δεν μένω εκεί. Όμως το ζήτημα αυτό με έχει ευαισθητοποιήσει καθώς είναι ένας τόπος που επισκέπτομαι πολύ συχνά με την οικογένειά μου και αγαπώ ιδιαιτέρως. Και για έναν πολύ σημαντικό λόγο που αμφιβάλλω αν έχει αξιολογηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. 

         Κάθε χρόνο μεταβαίνω οικογενειακώς για προσκύνημα στον τάφο και τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Βλασίου, το οποίο είναι πλέον πανελλήνιο προσκύνημα, μετά και την αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Άρα γε, πώς θα μπορούσε αυτό το προσκύνημα να αποτελέσει πόλο έλξης θρησκευτικών τουριστών, που θα αναδείκνυε περαιτέρω και την περιοχή, όταν μια ανάσα πιο πάνω, η περιοχή θα μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο; 

    Εύχομαι ο Άγιος Βλάσιος να φωτίσει τους τοπικούς άρχοντες να μην προχωρήσουν σε αυτό το επικίνδυνο εγχείρημα.



    Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και δύναμη.

35 σχόλια:

  1. Επιτέλους μια ηχηρή παρέμβαση που μιλάει πραγματικά για όσα θέλουν να.μας αποκρύψουν όλα αυτά τα χρόνια. Για όσα θέλησαν να συγκαλύψουν όσοι υπέγραφαν τα πρακτικά.των συμβουλίων για την ίδρυση του ΧΥΤΑ και μετά.ξήλωναν τα κάγγελα της Νομαρχίας μπροστά στις κάμερες ότι δεν γνώριζαν δήθεν για το 《φόνο》! Γιατί είχαν το θράσος να κατηγορούν αλλά δεν είχαν το θάρρος να αποσύρουν τις υπογραφές τους!
    Για όσα θέλησαν να συγκαλύψουν όλοι όσοι προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες αποκλειστικά και μόνο στην τότε δημοτική αρχή. Για όσα δεν τόλμησαν να καταγγείλουν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πλήν του ΚΚΕ.
    Για όσα δεν είχαν το θάρρος να καταγγείλουν όλοι οι βουλευτές συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για όσα δεν παίρνει θέση η Περιφερειακή Διοίκηση ακόμα και η Μητρόπολη. Για όσα δεν αντέδρασαν στο ελάχιστο οι επαγγελματίες του τουρισμού και οι υπόλοιποι φορείς.
    Είναι δυστυχώς όλοι συνυπεύθυνοι για την επικείμενη τραγωδία. Για εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.
    Κε Βασιλείου αν και δεν γνωριζόμαστε σας συγχαίρω για το ενδιαφέρον σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κουκούλωσαν άπαντες ενημέρωση από τους τοπικούς άρχοντες καμία δημοτικό συμβούλιο στη Βόνιτσα άρπα κόλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρα πολλές αλήθειες και σωστές όχι σαν κάτι παπαγαλάκια αφού τα φτιάξαν κάποτε να πάρουμε τώρα τα σκουπίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Βασιλείου η ζαβέρδα σας ευγνωμονεί να είστε σίγουρος ότι θα βρείτε πολλούς συμπαραστάτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ορισμένα παπαγαλάκια να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο η απόφαση τότε για την κακοπετριά ήταν ομόφωνη ας ανατρέξουν πίσω και ας δούνε τα ονόματα αυτών που ψήφισαν για τα χυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εσυ εισαι ανδρας και οχι κατι ανδρεικελα πολιτικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κυριε βασιλειου η στηριξη στο πρωσοπο σας στις εκλογες θα ειναι μεγαλη γιατι ο τοπος χρειαζετε αντρες πολιτικους σαν τον κυριο βασιλειου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τόσες αλήθειες όσες ποτέ.κανείς δεν μας.είπε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κείμενο με.γεγονότα και προτάσεις. Ας το λάβουν σοβαρά οι ιθύνοντες και να.πάψουν να κοροιδευουν και να υποτιμουν νοημοσυνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα το πιο σημαντικό ειναι οτι δεν αντεδρασαν. Στην Κερατέα και στο Γραμματικό δόθηκαν μάχες για να αποτραπούν οι ΧΥΤΑ! Δεν τα ψηφισαν ανενδοίαστα!
    Κάτι πρέπει να έχει παιχτεί που δεν το γνωρίζουμε ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Oλα είναι σωστά. Αυτά τα γράφει και τα λέει ο Τριαντακωνσταντής . Στο βιβλίο του έχει δεκάδες σελίδες για το θέμα. Ζαβερδιανοί αντιδράστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχώς στη μεταφορά των σκουπιδιών πρωταγωνίστηκαν ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι του, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από Πάλαιρο, ο πατέρας Αντιδήμαρχος τα έφερε από Πύργο, Αρχαία Ολυμπία και τώρα ο γιός του Αντιδήμαρχος από Λευκάδα και Μεγανήσι. Αντιδήμαρχος από Βόνιτσα έχει ξενοδοχείο στη Λευκάδα. Κάποιοι άλλοι αιρετοί πρώην και νυν έχουν αγοράσει γη στη Λευκάδα. Πολλοί επαγγελματίες από Ζαβέρδα δεν αντιδρούν γιατί χρωστάνε με την ανοχή όλων των δημοτικών αρχών τεράστια χρηματικά ποσά στο Δήμο. Πουλάνε το νερό και δεν πληρώνουν. Παίρνουν και περιμένουν να πάρουν απευθείας αναθέσεις από το Δήμο. Συγκεκριμένη επιχείρηση οικονόμοισε τεράστια ποσά , η ίδια από το δεύτερο κύτταρο περιμένει να οικονομήσει άλλα τόσα και άλλη χρωστάει 250.000 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ολα αυτά.αν είναι αλήθεια είναι ο ορισμός.της διαπλοκής και της αλληλοσυγκάλυψης για να πλουτίσουν δέκα νοματαίοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι δημότες τι κάνουν για όλα αυτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 10:46 μμ Ακριβώς αυτά συμβαίνουν. Όλοι τα ξέρουν και μόνο ο δάσκαλος αντιδρά. Δάσκαλε πρόσεχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για ενημερωστε τον κ. Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που λέτε ότι θα ψηφίσετε, ποια κυβέρνηση έβγαλε απόφαση για να έρθουν τα σκουπίδια από το Πύργο την προηγούμενη πενταετία? Μήπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ? Κι εσείς οι ντόπιοι που λέτε ότι νοιάζεστε για το χωριό, γιατί δεν πατάτε το πόδι σας στα δημοτικά συμβούλια που γίνονται στην Πάλαιρο για να φωνάξετε? Γιατί? Ποιοι είστε αυτοί που σχολιάζετε και δε βάζετε όνομα? Τι φοβάστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πώς να ξαναπάτε κε Βασιλείου στον Άγιο Βλάσιο? Αυτό να το ξεχάσετε. Τα σκουπιδιάρικα που κάθε μέρα έρχονται από Λευκάδα δημιουργούν κυκλοφοριακό χάος στο δρόμο. Σχηματίζουν ουρές στον ήδη ταλαιπωρημένο επαρχιακό δρόμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιατί την προηγούμενη πενταετία ποιος Δήμαρχος κυβερνούσε? Άλλος?
    Πάντα η ίδια προσπάθεια εξομοίωσης και μετατόπισης ευθυνών. Τα σκουπίδια έρχονταν και θα συνεχίσουν να έρχονται με την ίδια δημοτική αρχή. Δεν έχει αλλάξει η δημοτική αρχή. και όπως πάει το θέμα θα έρχονται εις τον αιώνα τον άπαντα!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΖΑΒΕΡΔΑ. ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπλέξατε τα μπούτια σας γιατί έχετε απογυμνωθεί.
    Ο Βασιλείου δεν αναφέρθηκε ούτε σε κόμματα ούτε σε δημάρχους, αλλά για το τι συμβαίνει, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και το τι θα έπρεπε να συμβαίνει. Προτάσεις και λύσεις μας έδωσε. Οι κυβερνήσεις αποφασίζουν. Οι δημοτικές αρχές ψηφίζονται για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των δημοτών και να αντιδρούν σε όσα βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο. Και εν πάση περιπτώσει για τα σκουπίδια από τον Πύργο δεν υπογράψαμε μια συμφωνία για πάντα όπως με τη Λευκάδα.
    Αλλά πλέον με αυτά που ακούμε ότι έχουν συμφωνηθεί - και μακάρι να μην ισχύουν - αν μας έδιναν τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και με ΜΗ όμορους Δήμους, εμείς είμασταν ικανοί να υπογράψουμε για κοινούς ΦΟΣΔΑ με όλη την Ελληνική Επικράτεια. Φαίνεται περνάτε καλά με τα πολλά σκουπίδια. Σας αρέσουν τα πολλά απόβλητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η στάση του κ. βασιλειου θα πρέπει να προβληματισει το συριζα, τους εκπροσωπους και τους βουλευτές του στο νομό. Και όχι το αντίθετο. Και μπραβο του που εχει το σθενος να διαχωρισει τη θεση του. τωρα εγινε αυτή η επαισχυντη συμφωνια με τη λευκαδα, και επι συριζα οι ίδιοι ηταν δημαρχοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η στάση του κ. βασιλειου θα πρέπει να προβληματισει το συριζα τους εκπροσωπους και τους βουλευτές του στο νομό. Και όχι το αντίθετο. Και μπραβο του που εχει το σθενος να διαχωρισει τη θεση του. Και επι συριζα οι ιδιοι ηταν δημαρχοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κανεναν δεν φοβομαστε φιλε .αν μαζευτουμε ολοι εκει θα γινουν εκτροπα φοβερα.καταλαβες φιλαρακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕ Η ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ. ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΦΕΡΟΥΝ. ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΚΟ ΕΧΕΙ Η ΦΑΒΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. τα σκουπίδια μαζευουν κορακια και τα κορακια είναι πολλα οσα και τα λεφτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. τα εκτακτα συμβουλια για τα χυτα τα εκαναν στη βονιτσα και τωρα και παλια. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΦΩΝΙΕΣ. δεν τολμουσαν στη ζαβερδα
    δεν ενημερωνουν τον κοσμο για τη δημοσια υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. δήμαρχε Λευκάδας της Ελλάδας

    Στα Χωριά του Ξηρομέρου :

    Κάθε καφενείο και μαγαζί έχει και την τουαλέτα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. δήμαρχε Λευκάδας της Ελλάδας

    Στα Χωριά του Ξηρομέρου :
    Κάθε καφενείο και μαγαζί έχει και την τουαλέτα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η ουσία είναι μια.
    θέλουν τα χυτά γιατί έχει ο καθένας τους τα συμφέροντα του και τις δεσμέυσεις του. Τα θέλουν τα σκουπίδια. Παρακάλεσαν να τα παρουν. Δεν μας το επέβαλαν αλλοι. Δημιουργησαν απο κοινου με τη Λευκαδα τις προυποθεσεις για να τα παρουν. Το ειπαν ξεκαθαρα οι Λευκαδιτες
    Ο χυτα δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτή τη μορφή και σε.αυτό το σημείο.
    Ξεχαστε οτι δηθεν η Λευκαδα θα ξαναπαρει τα σκουπιδια. Αυτο τελειωσε.
    Η Ζαβερδα αν δεν φυγει απο εκει ο χυτα τελειωσε.
    Παιζουν με τις ζωες μας.
    Η καραμελα οτι αλλοι τα ξεκινησαν δεν πειθει. Και σεις το αποτελειωσατε το εργο αντι να εκτιμησετε τις συγκυριες και να κλεισετε το χυτα ή να επιδιωξετε να αλλάξει μορφή στη διαχειριση και επεξεργασια. Αντιθετως κανατε σα κορακια πανω στο ψοφιμι να τον επεκτεινετε. Δεν σας ενδιαφερει ουτε η υγεια ουτε η φημη. Ντροπη σας και εχετε μικρα παιδια.
    Ολα τα αλλα ειναι κουραφεξαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Βρε απο τα σκουπιδια θα φατε καλα .ζαβερδιανοι καλα να παθετε ειχατε σηκωσει πολυ τον αμανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. τα αγκια γινικαν θυμιατα και τα σκατα λιβανι οι κλεφτες γιναν δημαρχοι και γυφτοι καπετανιοι

    ΘΥΡΡΕΙΟ !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σας χορευει ο δημαρχος ολους στο ταψι.
    Καημενε αντιδημαρχε ζαβερδας...
    Μεχρι και τον αρχηγο της αξιωματικης αντιπολιτευσης διορισε στα χυτα για να μη μιλαει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο