Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

ΠΑΝΟΣ ΧΟΛΗΣ: Ξηρομερίτικη ΜΑΝΕΣΤΡΑ με ΤΡΑΓΟ!

         Την ημέρα των χριστουγέννων, πρωί - πρωί σουβλίσαμε το χοιρινό σπληνάντερο με μπόλικο σκόρδο που μου έφτιαξε ο φίλος Γιάννης Πετρονικολός και το ψήσαμε στο τζάκι (μχαρί). 
        Σπληνάντερο, τυρί φέτα παραγωγής της αδερφής μου, ζυμωτό ψωμί από την άλλη μου αδερφή, πολύ καλό κρασί κόκκινο από τα βαρέλια του πατέρα μου και με παρέα τον 86χρονο πατέρα και την 92χρονη θεία μου του δώσαμε και κατάλαβε, πρωί - πρωί!!!

Του Παναγιώτη Χολή


            Πάμε τώρα να μαγειρέψουμε για να φάμε το μεσημέρι. Είπαμε τράγο με ρύζι αυγοκομμένο, κάτι σαν σούπα αλλά εμείς στο χωριό το λέγαμε ΜΑΝΕΣΤΡΑ.
           Έκοψα το κρέας σε μικρές μερίδες, το έβαλα στη κατσαρόλα με νερό και όταν άρχισε να βράζει αυτό άφρισε και αυτό τον αφρό τον πετάμε. 
          Ρίχνουμε λίγο αλατάκι και κλείνουμε την κατσαρόλα και για περίπου δυο ώρες ή μια ώρα στη χύτρα σε σιγανή φωτιά το αφήνουμε να βράσει πολύ καλά, γιατί ο τράγος είναι σκληρό κρέας..............



           Αφού βράσει βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το ζουμί που μένει το σουρώνουμε καλά και ρίχνουμε το ρύζι για σούπα και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντάς το συνέχεια μη μας κολλήσει.
              Όταν βράσει το ρύζι χτυπάμε δυο αυγά σε ένα πιάτο, ρίχνοντας και το λεμόνι, ώστε να αυγοκόψουμε τη σούπα μας. Στη συνέχεια με ένα κουτάλι, ρίχνουμε στο πιάτο με τα χτυπημένα αυγά λίγο ρυζάκι για να πάρει το αυγό τη θερμοκρασία του ρυζιού. Μετά αυτό το μείγμα αυγού και ρυζιού το ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα με το ρύζι το οποίο το ανακατεύουμε συνέχεια και γρήγορα για να μη μας κόψει το αυγό.
Η Μανέστρα μας έτοιμη και κατακίτρινη για σερβίρισμα!!!

            Κατά το σερβίρισμα στα πιάτα προσθέτουμε αν θέλουμε περισσότερο πιπέρι ή λεμόνι, ανάλογα τις ορέξεις του καθενός.
         Το κρέας το βάζουμε σε μια πιατέλα το αλατοπιπερώνουμε, με χοντρό αλάτι, και το σερβίρουμε.

Κόστος: ένα κιλό τράγο κοστίζει 8ευρω και βγάζει 4 πιάτα, το ρύζι για 4 άτομα θα χρειασθούμε το πολύ 6 φλιτζάνια και το κόστος μηδαμινό.

  -Αυτό το φαγητό μας το έφτιαχναν οι μανάδες μας τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 1980 και μόνο κάθε Κυριακή. Όσοι είχαν άνεση χρημάτων αγόραζαν καλό κρέας από τα πλευρά ή μπούτι και η έχοντες πολύ λίγα, αγόραζαν τη νεφραμιά.
  -Σήμερα ελάχιστοι τρώμε τραγίσιο κρέας ,το ρίξαμε στο Μοσχάρι, και ας είναι ο τράγος το καλύτερο, το ποιο νόστιμο και το ποιο υγιεινό κρέας.
Μαγειρέψτε το δεν θα χάσετε......

Αυτά και καλή χρονιά με υγεία και αγάπη για τον άνθρωπο!!!

5 σχόλια:

  1. Μπράβο Πάνο παιδικές αναμνήσεις και καλά Κάνεις και το συνεχίζεις όπως και εγώ. Μόνο που προτιμώ σπλυνάντερο από τράγο.Βάσω Γεραφέντη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είναι φαγια ρε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα δε λες τίποτα περί δημοτικής αρχής και λες για μανεστρες.έξι μήνες έχουνε και έργο μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ούτε σπουδές λαογραφίας να έκανες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΒΡΕ ΠΑΝΟ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΜΕ ΟΛΟΙ ΜΧΑΡΙ.... ΕΛΕΟΣ....
    ΜΠΟΥΧΑΡΙ ΤΖΑΚΙ ΓΩΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο