Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Συνωστισμός για το Κτηματολόγιο στο Αγρίνιο: λήγει σήμερα η προθεσμία, πιέσεις για νέα παράταση

         Σήμερα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, λήγει για την Αιτωλοακαρνανία η προθεσμία δήλωσης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο. Συνωστισμός στα γραφεία κτηματογράφησης, πιέσεις για νέα παράταση.

         Εκατοντάδες πολίτες συνωστίζονται τις τελευταίες ημέρες στα Γραφεία Κτηματογράφησης αλλά και στους διαδρόμους του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου καθώς σήμερα, 31η Οκτωβρίου, εκπνέει η προθεσμία, τρίτη και καταληκτική, που δόθηκε για το νομό. Από τα ξημερώματα σήμερα περιμένουν πολίτες για να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση ιδιοκτησίας και να αποφύγουν τα πρόστιμα και τις δικαστικές διαδικασίες.
           Υπενθυμίζεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανέφερε πως καμία περαιτέρω παράταση στις δηλώσεις δεν πρόκειται να δοθεί στις περιοχές όπου η προθεσμία λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Σημείωσε εξάλλου πως η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, ειδάλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις....



         Καθώς όμως μεγάλο ποσοστό πολιτών (εκτιμήσεις για 40-50%) δεν κινητοποιήθηκαν για την δήλωση ακινήτων είτε δεν προλαβαίνουν εγκαίρως, έντονες είναι οι πιέσεις σε αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς ώστε αυτοί με τη σειρά τους να ζητήσουν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τη διοίκηση του Εθνικού Κτηματολογίου νέα παράταση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Στη Βουλή το θέμα
Με επίκαιρη ερώτηση του προς τo Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει την ανάγκη οριστικής παράτασης στις διαδικασίες κτηματογράφησης, τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
«Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την κτηματογράφηση, αν και έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, οι ρυθμοί προσκόμισης των εγγράφων στο κτηματολόγιο κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε περιοχές του Ν. Ηρακλείου, το κτηματολόγιο έχει δώσει παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο ιδιοκτήτες και φορείς ζητούν την εκ νέου παράταση, τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους.
Επειδή οι ιδιοκτήτες που πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης ξεπερνούν το 1εκ. και προφανώς δεν προλαβαίνουν να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα για να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, ζητούν παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους για την οριστικοποίηση των εγγραφών, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν και λάθη, επειδή τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά και επειδή έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση και για άλλη παράταση
Ερωτάσθε κε υπουργέ:
Προτίθεστε να δώσετε οριστική παράταση τουλάχιστον μέχρι 31.12.2019 στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, η οποία κρίνεται απαραίτητη, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να φανούν συνεπείς και να αποφευχθούν τυχόν λάθη;».


8 σχόλια:

  1. να δωσουν παραταση , η γραφιοκρατια ειναι πολυ μεγαλη και ιδικα για εκεινους που θα κανουν και αποδοχη κληρονομιας . τι δεν καταλαβαινουν εκει στα υπουργεια ? και δεν καταλαβαινω και την απειλη ..οτι αν δεν κλεισουν σημερα τα προστημα θα ειναι μεγαλα . μια ζωη το ιδιο σεναριο σε αυτη την χωρα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ περιμένεις να κάνεις αποδοχή κληρονομιάς από τον καναπέ; 2 χρόνια τώρα τι εκανες; τα υπουργεία σου φταίνε... Αν ήταν να μπεις στο σχέδιο θα το είχες τακτοποιησει από πρόπερσι. Βρεγμένη σανίδα σου χρειαζεται

      Διαγραφή
    2. Έμπα σε ένα συμβολαιογραφειο και πάρε νουμερακι. Όχι για αποδοχή. Για πληρεξούσιο. Και σε κάποιο ειρηνοδικειο για πιστοποιητικά. Δεν έχεις άδικο για το ότι πολλοί τρέχουν τελευταία στιγμή. Αλλά ποιος να πάρει σοβαρά αυτό το κράτος που ξεκινάει κτηματογραφηση με 3μηνες προθεσμίες; Πες μου. Και γνωρίζοντας ότι υπάρχει τεράστια αποχή, κυρίως λόγω οικονομικού, στέλνουν μέσω ααδε ειδοποιήσεις 20 μέρες πριν τη λήξη. Ποιος κάνει πλάκα σε ποιον. Αν αυτό το κράτος θέλει να δώσει το παράδειγμα, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να σοβαρευτεί. Και η κτηματολόγιο ΑΕ και το τεε και όλοι. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Κάθισε το Κράτος και σχεδίασε το κτηματολόγιο έτσι όπως βόλευε την κτηματολόγιο ΑΕ. Τους πολίτες στ αχαμνά τους. Και όπως λέει και ο φίλτατος πιο κάτω ε δεν υπάρχουνε λεφτά ρε φίλε.

      Διαγραφή
  2. ΔΕΝ ΕΧΕΙ Φ Ρ Α Γ Κ Ο Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΡΕ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΟΥΝ ΑΥΤΟ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν κάνουμε ας έρθει να πάρει και το σπίτι που μένουμε. Εδώ προσπαθούμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας το κτηματολόγιο μας μάρανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να πάρουν τα χρήματα από τον Λαλιώτη και τον σουφλια που τα φάγανε δύο φορές από προγράμματα της Ευρώπης λεφτά για το κτηματολογιο ήταν που να τα βρούμε τόσα έξοδα θα κλεψουμε καμία γιαγιά να τα δώσουμε σε αυτούς? (πλαστά παίρνουν?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέτοια γραφειοκρατία δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.Και να πληρωνης και από πανω.Αλλα ποιος να το δει και να κάνει κάτι;ΚΑΝΕΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κρατος μαζευει λεφτα και τυχεροί οι μηχανικοί και τοπογραφοι που θα εχουν δουλειά για τα επομενα χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο