Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Η κυβέρνηση με τους «ατομικούς κουμπαράδες» θα αφανίσει τις επικουρικές συντάξεις

Δημήτρης Στρατούλης
Πρώην Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

Η κυβέρνηση με τους «ατομικούς κουμπαράδες» θα αφανίσει τις επικουρικές συντάξεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ διακηρύσσει ότι θα ολοκληρώσει, ξεκινώντας άμεσα από τις επικουρικές συντάξεις, αυτό που προώθησαν οι κυβερνήσεις και των τριών μνημονίων, δηλαδή την πλήρη αντικατάσταση των όποιων αναδιανεμητικών στοιχείων έχουν απομείνει στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας από ατομικά – κεφαλαιοποιητικά με «ατομικούς κουμπαράδες» και με βασικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, οι νεοεισερχόμενοι από 1-1-2021 στην εργασία θα μπορούν να αναθέτουν την αξιοποίηση των ατομικών λογαριασμών τους, που θα σχηματίζονται από τις ασφαλιστικές εισφορές τους για την επικουρική ασφάλιση, είτε στο δημόσιο ταμείο επικουρικής ασφάλισης είτε σε επαγγελματικά ταμεία είτε σε ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες.
Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είναι και το ασημόχαρτο περιτύλιξης της νεοφιλελεύθερης αντίληψής της για την κοινωνική ασφάλιση, είναι ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί ποιο ευέλικτα και αποδοτικά να επενδύει τα αποθεματικά της από τις εισφορές των ασφαλισμένων – «πελατών» της και επομένως με τις υψηλές αποδόσεις τους να εξασφαλίζει σε αυτούς μεγαλύτερες συντάξεις, μερίσματα ή εφ’ άπαξ.
Οι νεοφιλελεύθεροι, όμως, εγκέφαλοι της ΝΔ αποσιωπούν το αναμφισβήτητο γεγονός  ότι η επίτευξη υψηλών αποδόσεων των «ατομικών κουμπαράδων» της ιδιωτικής ασφάλισης προϋποθέτει την ανάληψη υψηλού κερδοσκοπικού ρίσκου και μεγάλων, απρόβλεπτων και μη αναστρέψιμων κινδύνων, που ενέχουν οι χρηματαγορές και οι κεφαλαιαγορές.
Επομένως, τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα και γενικά η ιδιωτική ασφάλιση επιδιώκοντας όλο και μεγαλύτερες επενδυτικές αποδόσεις, οι οποίες προϋποθέτουν συνεχή αύξηση των περιουσιακών στοιχείων τους, ωθούν τους ασφαλισμένους τους να αυξάνουν τις εισφορές τους προς αυτά, χωρίς πολλές φορές να τους εξασφαλίζουν ούτε καν τη σύνταξή τους..............



 Με αυτό τον τρόπο, όμως, τα κεφαλαιοποιητικά – ατομικά, ιδιωτικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης εξατομικεύουν την ασφαλιστική προσδοκία και στηρίζονται αποκλειστικά στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς. Έτσι, δημιουργούν εργαζόμενους και ασφαλισμένους, που δεν αγωνίζονται για την συλλογική βελτίωση των δικαιωμάτων τους, αλλά ένα άθροισμα ανθρώπων, που σκέφτονται περισσότερο την επενδυτική συμπεριφορά των ταμείων τους ή την τύχη εκείνων των μετοχών, που θα τους διασφαλίσουν το ατομικό ασφαλιστικό τους μέλλον.
Με αυτό τον τρόπο οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες, δίνουν ως δώρο αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες και υπονομεύουν και εξαϋλώνουν τα κινήματα και τους συλλογικούς αγώνες των εργαζομένων, ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Όλοι, όμως, αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι αποσιωπούν ότι οι πολυδιαφημισμένες δήθεν υψηλές αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων ή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών προϋποθέτουν όχι μόνο πολύ υψηλότερες εισφορές των ασφαλισμένων αλλά και υψηλή κερδοφορία τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται παγκόσμιες τεράστιες χρηματοοικονομικές φούσκες, οι οποίες συχνά εκρήγνυνται με πάταγο, σπέρνοντας την καταστροφή σε πολλούς και κέρδη σε λίγους κερδοσκόπους.
Η εμπειρία από χρεοκοπίες μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις ΗΠΑ, στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, που συμπαρέσυραν αντίστοιχα ασφαλιστικά σχήματα, και οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των ασφαλισμένων τους είναι τραγική και διδακτική.
 Επομένως, τα δημόσια, καθολικά και διανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης παρέχουν πιο μεγάλη ασφάλεια στους απόμαχους της εργασίας, γιατί συνδέονται με την εργασία, την πραγματική οικονομία, και σ΄ ένα βαθμό και με τη δημόσια χρηματοδότηση και βασίζονται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης (γενεών, εργαζομένων - ανέργων, εργαζομένων – συνταξιούχων, ασθενών – υγιών κλπ).
Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ισχύσει σε όσους αρχίσουν να εργάζονται από την 1-1–2021 και συνεπώς δεν θα επηρεάσει τις επικουρικές συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων και συνταξιούχων είναι έωλο. Κι αυτό, γιατί το Ταμείο Επικουρικής σύνταξης, αφού δεν θα έχει έσοδα από τους νέους ασφαλισμένους, σιγά σιγά θα μαραζώνει και τελικά θα οδηγηθεί σε μειώσεις των συντάξεων και των σημερινών ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Γι’ αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να προωθηθεί το συνταξιοκτόνο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για γενίκευση της ατομικής - ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενταθούν οι αγώνες για να αποκατασταθεί και να στηριχθεί το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα  κοινωνικής ασφάλισης.
Χρειαζόμαστε ασφαλισμένους, οι οποίοι να λειτουργούν ως ενεργοί πολίτες, που διεκδικούν μέσα από τους συλλογικούς κοινωνικούς αγώνες δημόσιες, συλλογικές και καθολικές κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές και όχι ως καταναλωτές των υπηρεσιών ασφάλισης των αγορών.
Για όλους αυτούς τους λόγους αγωνιζόμαστε για:
  • Επαναφορά του δημόσιου – καθολικού – αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με κατάργηση όλων των νόμων που ψηφίστηκαν στη διάρκεια των 3 μνημονίων λιτότητας, με τους οποίους το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατράπηκε σ’ ενα μεγάλο βαθμό σε κεφαλαιοποιητικό.
  • Ανακεφαλαιοποίησή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, για την αποκατάσταση της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών της από τις τράπεζες, τις κυβερνήσεις και την άρχουσα τάξη της χώρας μας.
  • Οριστικό και αμετάκλητο τέλος στις μειώσεις συντάξεων και για τους παλιούς και για τους νέους συνταξιούχους. Σταδιακή αποκατάσταση των μνημονιακών απωλειών στις συντάξεις, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εφαρμογή για όλους τους συνταξιούχους των δικαστικών αποφάσεων, που κρίνουν παράνομες τις μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων από τους συνταξιούχους.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους συνταξιούχους
  • Ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι πρώτα απ’ όλα η ενότητα και ο συντονισμός όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων, και η ανάπτυξη από αυτές από τις αρχές του φθινοπώρου κινητοποιήσεων, ώστε οι συνταξιούχοι να πάρουν πίσω όσα τους λεηλάτησαν τα χρόνια των μνημονίων και να ανατρέψουν τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ.

7 σχόλια:

  1. Κύριε στρατούλη ξέρετε τι σημαίνει αναδιανεμητικο σύστημα; Τα παίρνω με το ζόρι από τους νυν εργαζόμενους για να πληρώσω τους εκλογικούς πελάτες και να κάνω τον φιλάνθρωπο με τα χρήματα των άλλων. Ε όχι! Πρέπει άμεσα το ασφαλιστικό (η κυριότερη αιτία της χρεοκοπίας μας) να αντικατασταθεί με ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικο σύστημα και ο καθένας θα εισπράττει σύμφωνα με τις εισφορές του. Αν θέλετε κάτι άλλο να το πληρώσετε εσείς από την τσέπη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δεν πληρώνω εισφορές, αλλά θέλω σύνταξη,.. πέθανε...και ο νοων νοειτω..η χρεοκοπία τής Ελλάδος είναι, δημοσιονομική (πτώχευση τού δημοσίου) συνέπεια καί του λάθους συστήματος αποδοχής συντάξεων,ΔΕΚΟ καί ΔΗΜΌΣΙΟ οι συντάξεις ήταν από ,1700 έως 2800 ευρώ, είναι οικονομικά αδύνατο κύριε Στρατουλη να επανέλθει τό παλαιό σύστημα, χρειάζονται ριζικές τομές, καί πολλά χρόνια σωστής διαχείρισης,για να έχουν τα παιδιά μας τουλάχιστον μία αξιοπρεπής σύνταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Κύριε Στρατούλη γιατί δεν ρωτάς πόσοι απο τους Έλληνες θα κατέβαλαν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία εάν δεν ήτο υποχρεωτική η καταβολή. Επίσης γιατί δεν ρώτησες πόσοι απο τους Έλληνες εμπιστεύονται τα ασφασλιστικά ταμεία για την συνταξιοδότησή τους.
    Δεν καταλαβαίνω επίσης που είναι το κακό στο να επιλέγει για την επικουρική ασφάλισή του το ασφαλιστικό ταμείο της επιλογής του΄. Κάνατε πάρτυ τόσα χρόνια με τις εισφορές των ασφαλισμένων και θέλετε να διατηρήσετε ένα άρρωστο σύστημα για να τροφοδοτεί την συνδικαλιστκή δράση των τεμπελχανάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν χρειάζεται να είμαστε οικονομολόγοι να καταλάβουμε ότι
    άν σταματήσουν οι νέες εισφορές των εργαζομένων πρός το Επικουρικόν Ταμείον
    σιγά-σιγα θα είναι μειον το Επικουρικόν Ταμείον
    << Φασούλι-φασούλι θα αδειάζει το σακούλι >>


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρώην δήμαρχοι και νυν δήμαρχοι της περιοχής μας:
    -Εαν και λεμε εάν στο μέλλον τύχει να σας προταθεί να γίνεται υπουργοί θα πείτε ΌΧΙ ?
    Δέν νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΊΛΕ ΔΗΜΉΤΡΗ ΠΟΤΈ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΙ ΝΈΟ ΦΙΛΕΛΕΎΘΕΡΗ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ. ΜΌΝΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΉ ΚΑΙ ΠΆΝΕ ΆΡΙΣΤΑ. Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΉΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κ Ο ΚΩ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΩΣ ΚΕΝΤΡΩΟΣ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ. ΒΓΉΚΑ ΜΕ 662 ΕΥΡΏ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΎΝΤΑΞΗ 36ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΠΑΊΡΝΩ 145Ε ΑΝ ΤΑ ΈΒΑΖΑ 36 ΧΡΌΝΙΑ ΑΛΛΟΎ ΤΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΈΙΧΑ ΣΉΜΕΡΑ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κυριε στρατουλη
    με ξενα κολυβα ασφαλιστικο οχι.
    τοσα χρονια πριν την κριση δεν κανατε απεργια για τα οικονομικα των ταμειων
    αλλα δωστε δωστε , απεργιεσ πχ παραμονεσ χριστουγεννων και τωρα μιριολογατε επανω στα ερειπια
    τα πραγματα αλλαξαν παγκοσμιως και εσεις ακομα στο συνθημα δεν πληρωνω και ολα τζαμπα και να τα πληρωνουν αυτοι που επενδυουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο