Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

ΝΙΚΟΣ ΡΑΠΠΟΣ: Μάθημα Φυσικής: Λίγη γνώση περί Ανέμων!!

    Ο Νίκος Ράππος είναι ένας παθιασμένος συλλέκτης και διατηρεί ένα σπάνιο λαογραφικό μουσείο στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου, με εκατοντάδες εκθέματα από διάφορα σημεία του κόσμου. Με το άρθρο του: "Λίγη γνώση περί Ανέμων" και με τον χαρακτηριστικό του πίνακα, μας παρέχει ένα σύγχρονο μάθημα φυσικής.... 

Του Νίκου Ράππου, Λαογράφου

Λίγη γνώση περί Ανέμων

        Ετούτη η μελέτη μου αφιερώνεται σε όσους θέλουν να ρίζουν μια ματιά προς το μέρος των... Αέριδων...!!
  Οι Αέρηδες παλιότερα μας αποκάλυψαν την ανθρωπότητα: Ιστιοφόρα κινούμενα απολειστικά απο ανέμους, όργωναν την Υδρόγειο και μας έκαναν γνωστούς καινούριες Ηπείρους και νέους Κόσμους. 
    Αέριδες μετέτρεπαν το σιτάρι σε αλεύρι (Αλευρόμυλοι) και έθρεψαν πεινασμένους. 
    Με τη βοήθεια των ανέμων διάφορες μηχανές αντλούσαν νερό απο τη γη και το έκαναν αυλάκι ή λούτσες ποτίζοντας έτσι σπαρτά και ζώα. 
   Με τη δύναμη του αέρα διαφόρων ειδών Χαρταετοί, μετέφεραν μηνύματα στα φίλια στρατόπεδα. 
     Με την ώθηση του Αέρα, ο άλτης θα κερδίσει μερικούς ακόμα πόντους στο άλμα του. 
    Χρησιμοποιώντας τον ούριο ή κόντρα άνεμο, οι σημερινοί πιλότοι απογειώνουν ή προσγειώνουν τα αεροπλάνα τους...........        Με τον αέρα κινείται το Αεροπλάνο. Με τον αέρα ξαναβλέπει την επιφάνεια το Υποβρύχιο. Μες στον Αέρα "ταξιδεύει" ο ήχος και αέρα αναπνέει ο άνθρωπος. 

            Σήμερα δυστυχώς λόγω των ανέμων γέμισαν τα βουνά μας αιολικά (τα λεγόμενα) πάρκα με αποτέλεσμα να καταστραφεί η ομορφιά τους και να εξαφανιστούν Χλωρίδα και Πανίδα. 
       Δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Τελειώνοντας -και πριν πάρουν τα μυαλά μου αέρα- θα δεχτώ ευχαριστώς αναφορά κάποιου που θα ήθελε να συμβάλει στην έρευνα αλλά... θα πρέπει να βρώ χώρο να καταχωρήσω την βοήθεια του στον πίνακα μου!!!! Αυτά!!

Νίκος Ράππος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο