Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Γεμάτος σκουπίδια ο δρόμος λίγο έξω απο τον ΜΑΧΑΙΡΑ | Να προστατεύσουμε το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό μας, το μέλλον των παιδιών μας..


Γεμάτος σκουπίδια ο δρόμος λίγο έξω απο τον ΜΑΧΑΙΡΑ | Να προστατεύσουμε το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό μας, το μέλλον των παιδιών μας....

Του Χρήστου Κολοβού
Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Ξηρομέρου


     Τι είχες συμπολίτη. Τι είχα πάντα. Το αιώνιο πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα όπως και στο τόπο μας το Ξηρόμερο. Το ανεξέλεγκτο ρίξιμο πάσης φύσεως σκουπιδιών, λυμάτων και ακαθάρτων, οπουδήποτε αλλού εκτός των κάδων απορριμμάτων, των ΧΥΤΑ ή άλλων τρόπων σωστής διαχείρισης αυτών. Το σπίτι μας το προσέχουμε και δεν πετάμε σκουπίδια…. ΜΑ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ???.....
        Το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου που δείχνω στις φωτογραφίες είναι γεμάτο σκουπίδια και μπάζα και είναι στη κύρια επαρχιακή οδό του Ξηρομέρου λίγο έξω από τον Μαχαιρά προς τον  Αστακό.  
        Το ίδιο συμβαίνει από πλευράς σκουπιδιών σε όλα σχεδόν τα χωριά στις εισόδους- εξόδους και κατά μήκος των δρόμων και ρεμάτων......



            Το παραπάνω όμως θέμα το έχω αναφέρει ξανά και αρμοδίως πριν από  μήνες στη δημοτική αρχή, το ίδιο δε έχει πράξει και ο κος Τριάντης Νίκος, πρόεδρος του χωριού.  
-Φωνή βοώντος εν τη ερήμω....... 

         Ακόμα να εμφανισθεί  συνεργείο με μηχάνημα και φορτηγό και απορριμματοφόρο, για να μαζευτούν τα σκουπίδια  και να τα μεταφερθούν για υγιειονομική ταφή στον ΧΥΤΑ και στη συνέχεια να διαμορφωθεί ο χώρος. 
              Απορώ με το γεγονός ότι ενώ την ασχήμια και τη βρωμιά αυτή την βλέπει κάθε ημέρα σχεδόν η δημοτική αρχή, δεν πράττει τίποτα. 
-Κανείς δεν στεναχωριέται?. -Κανείς δεν ενδιαφέρεται? 

            Παρακαλώ επιτέλους να ασχοληθεί κάποιος υπεύθυνος με την αποκατάσταση του προβλήματος και να εξετασθεί η περίπτωση να περιφραχθεί στη συνέχεια ο χώρος, για να εμποδίζονται οι εκ νέου προσεγγίσεις από ΙΧ η φορτηγά και μηχανήματα πχ τρακτέρ. (Κάποιος δικαίως θα αντιπαρατάξει ότι τα σκουπίδια θα βρουν να  τα ρίχνουν αλλού οι επιτήδειοι… και ούτω καθ εξής…). Το ρέμα όμως μολύνεται συνεχώς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή, με τις καλλιέργειες και τον υδροφόρο ορίζοντα.

       Στην Ελλάδα έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα με τα σκουπίδια και το γνωρίζουμε άπαντες. Αδιαφορούμε γενικά για την καθαριότητα των κοινόχρηστων και δημόσιων χώρων. Πετάμε σκουπίδια στο δρόμο, στις αυλές των σχολείων, στα πάρκα, στα δάση, στις ρεματιές, στις παραλίες κλπ και μολύνουμε το περιβάλλον. Όλη η Ελλάδα ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Γίνονται καθαριότητες κατά καιρούς από τους ΟΤΑ ή εθελοντές, αλλά αυτό δεν είναι λύση.

        Συνοψίζοντας πρέπει να ενστερνιστούμε ότι το περιβάλλον είναι ο πιο πολύτιμος πόρος για την επιβίωσή μας (νερό-τρόφιμα-αέρας) και πρέπει να το παραδώσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Γιατί δεν συνειδητοποιούμε ότι η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και απόδειξη παιδείας και Πολιτισμού και ότι τα πάντα ξεκινάνε μέσα από την οικογένεια και  το σχολείο δια της σωστής διαπαιδαγωγήσεως και του παραδείγματος?

(Υ.Γ: Θέματα σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων από ΟΤΑ κλπ, διεθνών συνθηκών αποφυγής μόλυνσης περιβάλλοντος κλπ, είναι άλλα τεράστια κεφάλαια που δεν είναι του παρόντος).  








17 σχόλια:

  1. καθ ολη την διαρκεια του ετους πετανε εκει σκουπιδια . κανα 2 φορες το ειδα ας πουμε καθαρο . βεβαια τα σκουπιδια εκει δεν έρχονται απο τον ουρανο . ειναι οι ντοπιοι που κατα πασα πιθανοτητα διμιουργουν αυτο το υπεροχο φαινόμενο των σκουπιδιων . τελικα ο νομος πρεπει να γινει παρα ... μα παρα πολυ αυστηρος στο θεμα σκουπιδιων . αλλα η καθε κυβερνηση κοιταει το δεντρο και χανει το δασος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για πάτε και στην χρυσοβιτσα να δείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τοπική αρχή , ο Δήμος Ξηρομέρου , πρέπει να επιβάλει αυστηρά πρόστιμα για το σκουπιδαριο που υπάρχει σε κάθε τοπική Κοινότητα , εθελοτυφλουμε αν λέμε η εκάστοτε κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Stin xrisovitsa ston dromo gia ton kampo ginete xamos kai oso tha iparhoun afti oi 5 10 xazomialoi pou tha kanoun afto to pragma tha ginete xamos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα πετιούνται εκεί τα σκουπίδια;
    Οι προηγούμενες αρχές γιατί δε το φτιάξανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όντως έξω από κάθε χωριο υπαρχει μια μικρή χωματερή κι αυτό δεν μας τιμαει καθόλου ούτε τους ντόπιους ούτε αυτούς που έρχονται από τα αστικα κέντρα.Ειναι θέμα παιδείας κάθε ανθρώπου και καταβολών από την οικογένεια. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω τους ντόπιους όμως δεν είναι οι μονοι που το κάνουν.Το καλοκαίρι που κατεβαίνουν οι παραθεριστές καθαρίζουν τα σπίτια τους φορτώνουν παλια στρωματα και ξεχαρβαλωμενους καναπεδες και τα πετάνε έξω από το χωριό τους.Επισης κατεβαίνοντας για μπάνιο στον Αστακό εξφενδονιζουν απ' το παραθυπα των αυτοκινήτων τους το πλαστικό του καφέ και το μπουκαλάκι από το νερό.Τελος καλοκαιριου όχι φέτος περυσι περασα από το δρομο Φυτείες Αστακο .Απ' το σπαστηρα μεχρι κάτω Βασιλόπουλο υπήρχαν σακουλες μαύρες γεμάτες σκουπίδια μπουκάλια και καφέδες που τα μάζευαν οι υπευθυνοι καθαριότητας του Δήμου.Τοσα σκουπίδια να φορτώνονται σε αγροτικά και απορριματοφορα δεν έχω ξαναδεί κάθε 50 μέτρα και μαύρη σακουλα στην ακρη του δρομου.Και οι ιδιοι αυτοί που πετάνε απ' το παραθυρο το μπουκάλι του νερού αρπάζουν το κινητό και κάνουν τον παπαρατσι στέλνοντας την κατάσταση στα διαφορα μπλοκς περιγράφοντας την κατασταση και παρουσιάζοντας τους χωριάτες ως βρωμιάρηδες. Παλι θα πω πως κι οι ντοπιοι έχουν μεγάλο μεριδιο ευθυνης σε όλο αυτο .Αλλα το καλοκαίρι πνιγόμαστε στο σκουπιδι στη άκρη του δρόμου και έξω από τα χωριά ,τυχαίο είναι;Θα μου πείτε είναι περισσότερος ο κοσμος όμως οι ντοπιοι είναι οι ίδιοι άρα ποιοι είναι αυτοί που τα ρίχνουν; Όταν λοιπόν δείτε κάποιον να πετάει σκουπίδια κατεβείτε από το συτοκινητο σας και κάντε τον να τα μαζεψει εκεινη τη στιγμή με προσβλητικο τρόπο είναι στα αληθεια ντροπη και φταιμε ολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο δίκιο. Το είχε καταγγείλει και η Πόπη Γκούμα στις 30 Οκτωβρη του 18 εδώ στο Ξηρόμερο News. Από τότες ο δήμος δεν έστειλε ποτέ ένα μηχάνημα που φώναζε και ο πρόεδρός μας ο Τριάντης.

    http://xiromeronews.blogspot.com/2018/10/blog-post_850.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο δίκιο. Το είχε καταγγείλει και η Πόπη Γκούμα στις 30 Οκτωβρη του 18 εδώ στο Ξηρόμερο News. Από τότες ο δήμος δεν έστειλε ποτέ ένα μηχάνημα που φώναζε και ο πρόεδρός μας ο Τριάντης.

    http://xiromeronews.blogspot.com/2018/10/blog-post_850.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα ίδια παντού.

    http://mpampini.blogspot.com/2018/08/blog-post_360.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαμός γίνεται. Τα ίδια φαινόμενα με πλαστικα μπουκαλια και κύπελα και σκουπίδια για τον ίδιο δρόμο και το 2016 από Μπαμπίνη- και ανηφόρα στη Τσαπουρνιά

    http://xiromeronews.blogspot.com/2016/06/blog-post_385.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για τα σκουπίδια στο δρόμο Βασιλόπουλο- Βελά αγανάκτησαν το 2016 και οι κάτοικοι του Βασιλόπουλου Ξηρομέρου. Παντού σε όλα τα χωριά σκουπίδια.

    http://xiromeronews.blogspot.com/2016/08/blog-post_405.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο κάθε εκλεγμένος με θέση ευθύνης έχει υποχρέωση να το καταγγείλει ιεραρχικά(Αστυνομία για αρχή και τμήμα Καθαριότητας δήμου και να απαιτήσει ελέγχους κ πρόστιμα, οι οποίοι εν συνεχεία οφείλουν να λάβουν μέτρα εκκαθάρισης και προστασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ 1009 έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε και αυτά γράφω και έγραφα πάντοτε. Είμαι ένας από τους ελάχιστους δημοτικούς συμβούλους που συμμετέχω εθελοντικά σε δράσεις καθαρισμού χώρων ή δενδροφυτέυσεων. Η αλήθεια είναι ότι επελοντισμός δεν υπάρχει σχεδό καθόλου στο τόπο μας. Σε άλλα μέρη κυρίως της Μακεδονίας είναι πολύ μπροστά. Στο χωριό μου πολλές φορές μάζεψα εθελοντικά μαζί με νεολαίους του χωριού ή εργάτες δήμου ή πενταμηνήτες σκουπίδια, σακούλες και μπουκαλάκια πλαστικά απο Μαχαλά μέχρι Κουβαρά και από Παπαδάτο μέχρι Αγ Στέφανο( και σήμερα πάλι σκουπίδια έχουν εκεί έξω) ...που ΑΛΛΟΙ ΠΕΤΑΝΕ από τα αυτοκίνητά τους. Στο Λιγοβίτσι δενδροφύτευση. Στο Βελανιδοδάσος δενδροφύτευση. Στο Μύτικα δενδροφύτευση και καθάρισμα παραλίας. Σε χωριά και δρόμους του Ξηρομερου, καθάρισμα σε ξερά χόρτα για αποφυγή πυρκαιάς και μπαλώματα σε λακκούβες κλπ κλπ. Μία αναζήτηση στα διάφορα τοπικά μπλογκς είναι καλή για πληρέστερη ενημέρωση. Στο χωριό μου είναι πολύ περισσότερα και σε πιο πολλά σημεία, (γήπεδο-μέγα Λιθάρια-Βελούχι- είσοδο έξοδο ρέματα κλπ Παντού τα ίδια . Πρώτα φταίμε εμείς και βέβαια και οι διερχόμενοι αλλά αυτοί πιο πολύ έχουν θέμα με μπουκαλάκια στους δ΄ρομους και κυπελλάκια καφέ. Αν θέλεις και έχεις πληρέστερη ενημέρωση ή ξέρεις κάποιο χωριανό μου ρώτησε και νομίζω ότι δεν θα με διαψέυσει σε αυτά που γράφω. Δεν κολακεύω τον εαυτό μου.... έτσι έχω μάθει να δουλεύω και να προσφέρω χωρίς εγωισμό. Αν δε έκανα τίποτα ή ήμουν τεμπέλης τι να γράψω?? Αμ έπος αμ έργον Χ. Κολοβός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγνώμη για τα ορθογραφικά λάθη, καθώς επίσης και το συντακτικό. Έγραφα γρήγορα λόγω περιορισμένου χρόνου και χωρίς φως, με αποτέλεσμα να μη προσέχω και πολύ στη πληκτρολόγηση. Χ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καταρχήν κ.Κολοβέ σας συγχαίρω για τη δράση σας.Δεν σας γνωριζω προσωπικά και φυσικά δεν έχω λογο να μην σας πιστευω. Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που εθελοντικα δρουν για το καλό του περιβάλλοντος, στον τόπο μας .Όταν μιλησα για ανθρώπους που γράφουν και παρουσιάζουν καταστάσεις σαν κι αυτες δεν φωτογραφίζω σε καμία περίπτωση εσας γιατί δεν έχω λόγους να σας αμφισβητω και να μην σέβομαι τη δράση σας. Μιλησα γενικά για εκείνους που επισκεπτονται τον τοπο βοηθούν στη μόλυνση του και ταυτόχρονα είναι οι ίδιοι οι οποίοι καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα κι αν δεν είναι στα μπλοκς ειναι ας πούμε σε μια δημόσια συζήτηση. Η αλλαγή και η συμμόρφωση θα γίνει όταν αλλαξουμε νοοτροπία και συμπεριφορα σαν μοναδα. Φυσικά και σεις θα έχετε ακούσει κάποιους επισκεπτες να μιλάνε να κρίνονοντας και κατηγορωντας τους μόνιμους κατοίκους ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στο να μας χειροτερευουν τις συνθήκες διαβίωσης. Ενιωσα την αναγκη να σας απαντήσω προς αποφυγη πρεξηγησης. Καλή συνέχεια στην προσπαθεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αλίμονο φίλε 640. Δεν ήθελα με τη παρέμβασή μου να απαντήσω ως θιγόμενος, διότι έγραψα στην αρχή ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Απλά μου δόθηκε η ευκαιρία δια του σχολίου σας να διευκρινήσω και εγώ τον εύστοχο προβληματισμό σας για κάποιους που ενώ δεν έχουν ιδέα ή γνώσεις ή πείρα για πολλά ζητήματα έχουν άποψη για όλα ως ''παπαράτσι'', όπως σοφά το παρατηρήσατε και πολλές από τις εμφανίσεις τους τις κάνουν για το θεαθήναι. Γελάω ακόμα με μία περίπτωση για εθελοντική προσφορά, όταν εκεί που πήγαμε είμασταν με τα ρούχα της εργασίας και εργαλία 4-5 και βρέθηκαν στην ''εκάστοτε μετέπειτα γνωστή ανακοίνωση στα ΜΜΕ'' ...(παρευρέθησαν και οι παρακάτω ....διπλάσιοι ''κουστουμάτοι'')... που ούτε πλησίασαν εκεί μη σκονιστούν τα λουστρίνια τους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χαιρομαι που καταλαβαίνετε το σκεπτικό μου και απαντησατε με τόσο ωραιο τρόπο γιατί όταν ανταλλάσουν απόψεις δύο άνθρωποι πάνω σε ένα ζήτημα που θα επρεπέ να απασχολει πολλούς νομίζω βάζει σε σκέψεις αρκετούς αναγνωστες και σε προβληματισμό. Γελάω κ γω γιατί σε μια εθελοντικη δενδροφύτευση και καλλωπισμό ενός κοινόχρηστου χωρου στο χωριο μου παρεβρέθηκαν πολλοι κύριοι του τοπικού συλλογου για να φωτογραφηθούν και την ώρα της πραγματικής εργασίας που χρειάστηκε να βάλουν πλάτη ξαφνικά προσποιούνταν ότι μιλανε στο κινητό λες και τους είχε καλέσει ξαφνικα ο υπουργός κι έπρεπε να απομακρυνθούν για να μιλησουν. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούμε 2-3 άτομα να σκάβουμε και να δουλεύουμε και το βράδυ να διαβαζουμε ότι ο συλλογος παρενέβει και ομόρφυνε το χωριο.Γι αυτο δεν υπάρχουν εθελοντες μια και το θιξατε.Παρεπιπτοντως οι 2-3 δεν ήταν μελη του συλλογου αναμεσα τους κι εγώ.Ετσι αηδιαζουν οι νεοι άνθρωποι κι απομακρύνονται όχι γιατι δεν τα βλέπουν κι όχι γιατί δεν θελουν. Κάτι τετοιους δεν τους χρειαζομαστε ουτε και θελουμε να έρχονται να μας βρωμιζουν και να μας κρίνουν κι από πάνω του στυλ πως ζειτε εδώ.Τα εγραψα γιατί νιώθω ότι κάθε φορά που έρχονται απολαμβάνουν τις ομορφιές του τοπου και τα αγαθα του και προσπαθουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.Να είστε καλα σας ευχαριστώ για το διάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο