Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Θλίψη για το χαμό της Ρίκας Βαγιάνη – Ήταν κόρη του Αστακιώτη δημοσιογράφου Οδυσσέα Ζούλα

ΗΤΑΝ ΜΟΛΙΣ 56 ΕΤΩΝ

-Έχασε τη μάχη για τη ζωή η γνωστή δημοσιογράφος, παρουσιάστρια και ηθοποιός. 
-Ανείπωτη θλίψη προκαλεί ο θάνατος της δημοσιογράφου Ρίκας Βαγιάννη σε ηλικία μόλις 56 ετών.
-Η παρουσιάστρια έδωσε άνιση μάχη με τον καρκίνο και δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Το μήνυμα της Αστακιώτισσας Φωτεινής Κλαδευτήρα για το Χαμό της Ρίκας: 
      Η Ρίκα Βαγιανη είχε την τύχη να έχει εκτός απ τη μητέρα της και δύο εξαιρετικούς μπαμπάδες! Τον βιολογικό της πατέρα Αστακιωτη δημοσιογράφο Οδυσσέα Ζούλα, άνθρωπο με ήθος και ποιότητα και τον θετό της πατέρα, τον μεγάλο Γιάννη Διακογιαννη. Τα άρθρα της με άποψη, χιούμορ και ρεαλισμό όπως κι ο προφορικος της λόγος. Χαιρόμουν πάντα να την βλέπω, να την ακούω, να τη διαβάζω. Και καμαρωνα θεωρώντας την άξιο τέκνο του μοναδικού Οδυσσέα που γνώρισα και σπουδαίο μέλος της δημοσιογραφικης εξ Αστακού ορμωμενης οικογένειας Ζούλα..
Καλό ταξίδι Ρίκα....


................................



Η Γκέλη Βούρβουλη για την αγαπημένη όλων μας Ρίκα Βαγιάνη


″Θα βγω”, μου είπε την τελευταία φορά που μιλήσαμε, πριν από 20 μέρες. Ηταν στο Ερρίκος Ντυνάν και στην φωνή της άκουγα όλη την προσπάθεια που έκανε για να πείσει και μένα και τον εαυτό της. ” Θα βγω, ξαδέλφη. Στείλε μου κίνητρα!”


Της έστειλα θάλασσες και ήλιους, φώτα και χρώματα, όλα αυτά που αγαπούσε και λαχταρούσε. 



Aλλά η Ρίκα δεν βγήκε. Μπήκε στην Εντατική κι επί τέσσερις βδομάδες έδινε την ύστατη μάχη με τον καρκίνο - τη μάχη που έχασε γύρω στις 10 το πρωί της 7ης Αυγούστου 2018.



Η Ρίκα ήταν η μοναχοκόρη του δημοσιογράφου Οδυσσέα Ζούλα και της Βαρβάρας Δράκου. Η μητέρα μου και ο Οδυσσέας ήταν πρώτα ξαδέλφια κι ένα μεσημέρι, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, οι γονείς μου τους κάλεσαν σε τραπέζι. Ο πατέρας μου ήταν κι εκείνος δημοσιογράφος και μεταξύ των καλύτερων φίλων του ήταν και ο Γιάννης Διακογιάννης, ο οποίος επίσης εκλήθη σ′ εκείνο το μοιραίο τραπέζι. 


Ο έρωτας μεταξύ της Βαρβάρας και του Διακογιάννη ήταν κεραυνοβόλος. Όπως μου είχε πει η Ρίκα, ο Οδυσσέας κατάλαβε από την πρώτη στιγμή τι είχε συμβεί. 

”Σε έχασα, Βαρβάρα μου...” είπε τότε στην συζύγό του και, πράγματι, το διαζύγιο δεν άργησε να βγει.

Η Βαρβάρα έμεινε με τον Διακογιάννη μέχρι που τους χώρισε ο θάνατός της, το 2016 - από καρκίνο κι αυτός. 



Ο Οδυσσέας Ζούλας είχε πεθάνει από το 1992 κι ένα χρόνο πριν από την απώλεια της μητέρας της, η Ρίκα διεγνώσθη με καρκίνο του πνεύμονα. Από τότε μέχρι και την τελευταία στιγμή, τον αντιμετώπισε με τα πιο ισχυρά όπλα της: χιούμορ, αυτοσαρκασμό και αισιοδοξία. 



Όλα αυτά τα έχασε σήμερα και η ελληνική δημοσιογραφία. Η Ρίκα Βαγιάνη σπούδασε μεν στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και άρχισε την καριέρα της ως ηθοποιός, αλλά η δημοσιογραφία ήταν που την κέρδισε τελικά. Δούλεψε σκληρά και επί χρόνια σε περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνα και κανάλια και το 2009 συναντηθήκαμε στο Protagon. 


Μέλος της ιδρυτικής ομάδας, η Ρίκα ήταν ήταν για μένα - και για χιλιάδες αναγνώστες - η καλύτερη πένα εκείνης της παρέας. Ο συνδυασμός του χιούμορ και της οξυδέρκειας στο γράψιμό της ήταν σπάνιος - και μοναδικός. 

Διάλεγε πάντα την αιρετική οπτική γωνία και σε υποχρέωνε να σκεφτεις διαφορετικά - μόλις σταματούσες να γελάς. Δεν δίσταζε να εκφράσει την ”δύσκολη” γνώμη (δεν της άρεσαν ποτέ τα εύκολα της Ρίκας) την οποία υποστήριζε πάντα με επιχειρήματα, που οδηγούσαν κάθε συζήτηση εκεί όπου οι περισσότεροι δεν τολμούσαν να πάνε. 



Η Ρίκα τολμούσε - κι ας φοβόταν. Προχωρούσε - κι ας ήταν ο δρόμος γεμάτος παγίδες. Μαχόταν - κι ας ήταν η μάχη χαμένη από την αρχή. 



Και τώρα που έφυγε, δεν αφήνει πίσω της σκοτάδι. Αφήνει Φως. 


Μόνο Φως, Νίκο και Οδυσσέα. Μόνο Φως...........

https://www.huffingtonpost.gr/
  

Πέθανε σε ηλικία 56 ετών η Ρίκα Βαγιάνη ύστερα από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο. Τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλευτόταν στην εντατική, δίνοντας με αξιοπρέπεια τον δικό της αγώνα. Η Μαρίκα Ζούλα (ή Ρίκα Βαγιάνη, όπως την ήξεραν όλοι), ήταν κόρη του δημοσιογράφου Οδυσσέα Ζούλα και της Βαρβάρας Δράκου.
Γεννήθηκε στο Παγκράτι το 1962 και αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου το 1982.
Λίγοι ξέρουν πώς προέκυψε το όνομα Βαγιάνη. Είναι τα αρχικά από το όνομα της μητέρας της Βαρβάρας και του δεύτερου γάμου της με τον αθλητικογράφο Γιάννη Διακογιάννη, που ως πατριός της την μεγάλωσε σαν κόρη του.
Ήδη, από το 1979 άρχισε να εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έπαιξε στο Εθνικό, στο Θεσσαλικό, σε αρκετές ταινίες, αλλά και σε σήριαλ, όπως το Μινόρε της Αυγής. Παράλληλα, είχε ήδη αρχίσει και την δημοσιογραφία σε περιοδικά και εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Διετέλεσε αρχικά συντάκτης και στη συνέχεια διευθύντρια σύνταξης στα περιοδικά «Cosmopolitan» και «Colt», ενώ αρθρογραφούσε στα περιοδικά «Ένα» «Και», «Τέταρτο» και από το 1994 με καθημερινή στήλη στην Απογευματινή και από το 2005 στο Έθνος.
Στην τηλεόραση αρχικά δούλεψε σαν ηθοποιός και από το 1986 ως παρουσιάστρια και δημοσιογράφος. Έχει παρουσιάσει αμέτρητες εκπομπές στο Μega, το Star, το Seven Χ, το Κανάλι 5 και από το 1997 άρχισε τη συνεργασία της με την ΕΡΤ στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2012.
Ήταν επίσης ιδρυτικό στέλεχος του Protagon, ενώ έχει γράψει και δύο παιδικά βιβλία. Η Ρίκα Βαγιάνη ήταν παντρεμένη με το Νίκο Στεφανή και έχει έναν γιο, τον Οδυσσέα.

Τη θλίψη του για την απώλεια της Ρ. Βαγιάνη εξέφρασε ο Ν. Βούτσης

Τη θλίψη του για την απώλεια της ηθοποιού και δημοσιογράφου, Ρίκας Βαγιάνη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: « Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Ρίκας Βαγιάνη. Ενός νέου ανθρώπου που άφησε το στίγμα της στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, ως ηθοποιός, αλλά και ως δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στο σύζυγό της, το μονάκριβο γιο της, στους γονείς και στους οικείους της».

ΕΣΗΕΑ: «Καλό ταξίδι Ρίκα»

Την ανείπωτη θλίψη του για τον θάνατο της Ρίκας Βαγιάνη η οποία «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών.
«Το πηγαίο χιούμορ της, η αυθεντικότητά της, η άνεσή της απέναντι στον τηλεοπτικό φακό, η εξαίρετη πένα της, η ετυμολογία και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της, ήταν στοιχεία που χαρακτήρισαν τη ζωή και τη σταδιοδρομία της», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ και συμπληρώνει: «Όλοι όσοι τη γνώρισαν ή είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί της, βεβαιώνουν την ακεραιότητα του χαρακτήρα της και την πρόσχαρη διάθεση με την οποία αντιμετώπιζε τα προσφιλή της πρόσωπα και τους συναδέλφους της».
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους της, το σύζυγο και τον ανήλικο γιο της Οδυσσέα και ιδιαίτερα τον συνάδελφο Γιάννη Διακογιάννη. Επισημαίνει επίσης, ότι η Ρίκα Βαγιάννη υπήρξε μια εξαίρετη συνάδελφος που, παρά το σύντομο βίο της, κατάφερε να αφήσει γερό το αποτύπωμά της στην ελληνική δημοσιογραφία.
Τα στοιχεία της κηδείας της Ρίκας Βαγιάννη θα γίνουν γνωστά με νεότερη ανακοίνωση της Ένωσης.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια της Ρ. Βαγιάνη από την Εν. Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων και ο πρόεδρός της Βασίλης Λεβέντης εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για τον αδόκητο θάνατο της δημοσιογράφου Ρίκας Βαγιάνη.
Η Ρίκα Βαγιάνη -σημειώνουν- αφιέρωσε όλη της τη ζωή στη δημοσιογραφία, την οποία και υπηρέτησε με ήθος και αξιοπρέπεια. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους και την οικογένειά της.

Το Ποτάμι αποχαιρετά την Ρίκα Βαγιάνη: Ήταν μια αντισυμβατική αρχόντισσα

Tη θλίψη του για τον θάνατο της Ρίκας Βαγιάνη εκφράζει με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, επισημαίνοντας ότι η Ρίκα ήταν μία «μορφωμένη, δημιουργική, ευαίσθητη, αιρετική, που ποτέ δεν επαναπαυόταν στις δάφνες της».
Αναλυτικά η ανακοίνωση: Mια αντισυμβατική αρχόντισσα ήταν η Ρίκα. Μορφωμένη, δημιουργική, ευαίσθητη, αιρετική, που ποτέ δεν επαναπαυόταν στις δάφνες της. Ρίκα σε ευχαριστούμε για όλα. Για τις ανησυχίες σου που ποτέ δεν έπαψαν να μας αφυπνίζουν. Σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που έκανες, για όλα αυτά που προσπάθησες, για όλα αυτά που έλεγες. Για το γέλιο σου που γέμιζε τις ψυχές μας αισιοδοξία, για τα ανυπέρβλητα κείμενα σου. «Δεν μπορώ να γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί η συνέχεια», έγραφες, «σημασία έχει ότι συναντηθήκαμε και δεν διασταυρωνόμαστε βουβοί, σαν πλοία μέσα στη νύχτα». Καλό ταξίδι κορίτσι μας, καλό ταξίδι. Αν και να ξέρεις ότι η απουσία σου άπλωσε και άλλα σύννεφα σε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι.
Η Ρίκα τον Σεπτέμβριο του ’15 επέλεξε να είναι υποψήφια με το Ποτάμι στην Μαγνησία. Στην νησιωτική Μαγνησία ήταν ο νους της – «ένα διαμάντι της Ελλάδας που πρέπει να πάρει την αξία που του αντιστοιχεί». Μετά έφυγε για την Αυστραλία και όταν γύρισε ανέλαβε Πρέσβειρα Απόδημου Ελληνισμού του Ποταμιού. Γιατί όπως έλεγε: «κάθε ελληνική κοινότητα που ξεπηδάει στο χάρτη του κόσμου, είναι για μάς, εδώ στην Αθήνα πηγή δύναμης και ελπίδας».

Η Μαρέβα Μητσοτάκη αποχαιρετά τη φίλη της, Ρίκα Βαγιάνη

Την καλή της φίλη Ρίκα Βαγιάνη, θέλησε να αποχαιρετήσει με ένα μήνυμα στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, η σύζυγος του Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα.
Υπενθυμίζεται ότι η αγαπημένη δημοσιογράφος και παρουσιάστρια έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τους οικείους της, αλλά και όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο.
«Όμορφη μέσα και έξω. RIP Ρίκα μου», έγραψε χαρακτηριστικά η Μαρέβα Μητσοτάκη στο instagram, ανεβάζοντας μία φωτογραφία της Ρίκας Βαγιάνη.

Το αντίο της Αγγελικής Νικολούλη

Τα social media έχουν πλημμυρίσει από μηνύματα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης πως η Ρίκα Βαγιάνη έφυγε από τη ζωή. Φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρετούν τη γνωστή δημοσιογράφο που άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή σε ηλικία 56 ετών, ανάμεσα σε αυτούς και η Αγγελική Νικολούλη που έγραψε:
«Καλό ταξίδι κοριτσάκι μου. Να κάνεις τις πιο όμορφες παρέες…θα βρεις πολλούς δικούς μας εκεί…»

Ο Σταμάτης Κραουνάκης: «Δεν ήθελε θεραπείες…»

Η είδηση του θανάτου της Ρίκας Βαγιάνη στα 56 της χρόνια βύθισε στη θλίψη τα κοντινά της πρόσωπα και παλιούς συνεργάτες. Οι περισσότεροι θυμούνται έντονα γέλια και πόσο καλό παιδί ήταν και την αξιοπρέπεια της, στεκόμενοι και στην αθόρυβη μάχη της με τον καρκίνο. Ανάμεσα σε αυτούς και ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, οποίος αποχαιρέτησε τη φίλη του Ρίκα Βαγιάνη γράφοντας τις σκέψεις τους σε λίγα στιχάκια…
«Ρίκα …λατρεία
Πάντα κοντά
Με γέλια και τρελές ατάκες
Υπόκωφα αστεία
Στο Μαρίνο μια απ’ τις κοπέλες κάποτε
Στην τηλεόραση ξανά ξανά και ξανά
Πρώτο παιδί
Λύπη
Πέτα φεύγα αγάπη μου
Δεν ήθελε άμυνα
Δεν ήθελε θεραπείες
Αφέθηκε στο Θεό της.
Συλλυπητήρια .
«Μη μου λέτε τέτοια εγώ είμαι σοβαρή”».

 Θλίψη στο δημοσιογραφικό κόσμο για το χαμό της!


https://www.eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο