Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αντώνη Βασιλείου: «Το Αρβανιτοβλάχικο (Καραγκούνικο) γλωσσικό ιδίωμα της Ακαρνανίας» στην Αθήνα

     





        Στην κατάμεστη αίθουσα Λόγου και Τέχνης,  παρά το τριήμερο της Αποκριάς, στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου (Αρσάκειο Μέγαρο), Αθήνα, πραγματοποιήθηκε χθες  Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016, το απόγευμα, η παρουσίαση του βιβλίου του παιδαγωγού, φιλόλογου και διδάκτορα Γλωσσολογίας Αντώνη Βασιλείου, με τίτλο: «Το Αρβανιτοβλάχικο (Καραγκούνικο) γλωσσικό ιδίωμα της Ακαρνανίας, Φωνολογική, λεξιλογική και μορφοσυντακτική περιγραφή». 
       Το βιβλίο είναι μια καλαίσθητη έκδοση των εκδόσεων Ηρόδοτος και αποτελείται από δύο μέρη και σε γενικές γραμμές έχει την ακόλουθη δομή:..........



     Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται μια σύντομη ιστορική εισαγωγή σχετικά με τη Βλάχικη γλώσσα και την ένταξή της στην ευρύτερη ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών. Περιέχονται στοιχεία για τη γλώσσα αυτή, όπως καταγωγή, ταξινομία, διάλεκτοι κ.λπ. Εξετάζεται επίσης η παρουσία της Βλάχικης στον Βαλκανικό χώρο με έμφαση στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ακαρνανία. Ακόμη δίνονται στοιχεία για τις βασικές διαφορές των διάφορων Βλάχικων ιδιωμάτων μεταξύ τους (βόρεια και νότια) με ιδιαίτερη έμφαση στις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει το Βλάχικο ιδίωμα της Ακαρνανίας από τα άλλα ιδιώματα της ίδιας γλώσσας. 
      Στο δεύτερο μέρος -το οποίο περιλαμβάνει δεκατέσσερα κεφάλαια- περιγράφεται αναλυτικά το Βλάχικο ιδίωμα της Ακαρνανίας, όπως αυτό διασώζεται σήμερα, τόσο από φωνολογική, όσο και από μορφολογική και συντακτική σκοπιά. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης πέντε παραρτήματα, το υλικό των οποίων στην πλειοψηφία του προέρχεται από επιτόπια έρευνα.

Ο χώρος, γεμάτος άτομα, φίλοι, δάσκαλοι, μαθητές και γονείς τίμησαν με την παρουσία τους. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της ΑΙΠΟΕ Κοντός Παναγιώτης και για το βιβλίο μίλησαν:
-Ο κ. Αθανάσιος Νάκας, καθηγητής Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και 
-Η κ. Ελένη Σελλά-Μάζη, καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου.

       Χαιρετισμό απηύθυναν ο  Μπάμπης Τσελεπής πρόεδρος της "Ξηρομερίτικης Εταιρίας Λόγου και Τέχνης" και η φιλόλογος Πηγή Χαντζή πρόεδρος του Συλλόγου Στρογγυλοβουνιωτών. 
          Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου Αντώνη Βασιλείου ευχαρίστησε τον εκδοτικό του οίκο, τους ομιλητές, τους καλεσμένους και το κοινό και έκλεισε την εκδήλωση με την υπογραφή αντιτύπων τού βιβλίου του. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι:
Ο πρωθιερέας Πόπης Βασίλειος του Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά, ο π. υπουργός Δημήτρης Στρατούλης και στέλεχος της Λαικής ενότητας, ο π. Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, 
Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, επίτιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Φρειδερίκη Μπατσαλιά, Καθηγήτρια και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυριδούλα Βαρλοκώστα, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευγενία Μακρυγιάννη, επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευγενία Μαγουλά, επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριος Δροσινός, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευδοκία Μισουρίδου, Καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήματος Νοσηλευτικής, ΑΤΕΙ Αθήνας, Διονύσιος Μπερερής, πρώην Σχολικός Σύμβουλος, Πέτρος Μπερερής, πρώην Σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Μιχάλης Γιάγκας, Οικονομολόγος-πρώην Πρόεδρος Ταμείου Επικουρικής ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) από τα Όχθια, Γιάννης Δήμος, Οικονομολόγος, Τμηματάρχης Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού από τα Όχθια, Φώτης Βασιλείου, Καθηγητής Φιλόλογος, Ευθυμία Καρέλη, Διευθύντρια Καταστήματος Τραπέζης Eurobank, Χρήστος Μαρούσος, ανώτερο τραπεζικό στέλεχος από τη Γουριώτισσα, Νίκος Γεραντώνης, Οικονομολόγος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Οικονομικών της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς, Πρόεδρος Συλλόγου Ριγανιωτών με καταγωγή (εκ μητρός) από τα Όχθια, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάσω Γιαννακού, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Διδασκαλείου της  Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριος Αλεξάκης, Ακαδημία Αθηνών, Ελένη Μπίτα, Ακαδημία Αθηνών (από την Παλαιομάνινα), Αιμιλία Τσαγκαράτου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Παρθενώνας», Δημήτρης Παπαδημητρίου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Παρθενώνας»,  Ανδρέας Μπέσσας, Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, οι εκπαιδευτικοί (συνάδελφοι του συγγραφέα): Βασίλης Ντάβας (υποδιευθυντής 72ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών), Γιώτα Αθανασιάδου, Σαββούλα Χρήστου, Δρόσος Ξηρομμάμος, Μαρία Σολάκη, Χρήστος Παλαμίδης, Πέτρος Μπάτσιαρης, Βάσω Τσουκαρέλλη, Χρυσούλα Μπάκα κ.ά.
       Οι συγγραφείς Γιάννης Δημητρούκας, Νίκος Μήτσης, Πάνος Λαζαρόπουλος, ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Χρυσοβίτσας Μάκης Ζορμπάς, ο πρόεδρος του συλλόγου Αγραμπελιωτών Δημήτρης Μπολίκας, ο πρόεδρος της Βελανιδιάς Δημήτρης Καμπέρης, απο την Ξηρομερίτικη εταιρεία Λόγου και τέχνης ο Γιώργος Τσέλιος, απο το Σύλλογο Στρογγυλοβουνιωτών Νίκος Ράπτης, κ.α..... 

























































1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέρουσα η επιλογή προσώπων στην παρουσίαση ...
    Η δραστηριοποίηση για κατασκευή μειονοτήτων καλά κρατεί!!
    Ποιά είναι η κ.Ελένη Σελλά-Μάζη:
    Ελευθεροτυπία, 20/6/1998
    Λάμπρος Μπαλτσιώτης
    (Νομικός, ένας από τους οργανωτές των Διημερίδων του ΚΕΜΟ)
    Το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ) είναι μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (?) που ιδρύθηκε το 1996 από επιστήμονες διαφόρων κλάδων με σκοπό την πολυδιάστατη μελέτη της γλωσσικής, θρησκευτικής, εθνοτικής κλπ διαφορετικότητας στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας. Στα μέλη του συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο τ. υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, ο νομικός (και στέλεχος του Συμβουλίου της Ευρώπης) Χρήστος Γιακουμόπουλος, η πανεπιστημιακός (και σύμβουλος του αναπληρωτή Υπ.Εξ. Γιώργου Παπανδρέου) Μαριλένα Κοππά, η σλαβολόγος (και εμπειρογνώμων του Υπ.Εξ.) Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, οι ερευνητές του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλης Γούναρης και Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, οι πανεπιστημιακοί Λένα Διβάνη, Αλέξης Ηρακλείδης, Δώρα Λαφαζάνη, Ελένη Σελλά- Μάζη, κά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο