Με αντιπροσωπεία Αγροτών-Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κατούνα Ξηρομέρου αλλά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου συναντήθηκε η Βουλευτής Αιτ/νιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, με αφορμή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΛΑΓΗΕ.
Η Βουλευτής ενημερώθηκε για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παράγωγοι σήμερα, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στα φωτοβολταϊκά και την πράσινη ανάπτυξη. Οι παραγωγοί επισήμαναν με ένταση τα όσα έχουν να κάνουν με την αφερεγγυότητα του κράτους να διατηρήσει σταθερές τις αποδόσεις, την ασυνέπεια του ΛΑΓΗΕ να πληρώνει τους παραγωγούς ενέργειας στην ώρα τους –με καθυστερήσεις να ξεπερνούν το εξάμηνο-, το μεγάλο βάρος των τραπεζικών δανείων και των υψηλών επιτοκίων, αλλά και τις αιφνιδιαστικές και αυθαίρετες αλλαγές στην τιμολόγηση. Επέκριναν την πρακτική του να απαιτείται η απόδοση του ΦΠΑ μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες για χρήματα που δεν έχουν λάβει και να πληρώνεται από τους παραγωγούς η έκτακτη εισφορά, χωρίς να γίνεται κανένα βήμα για τον αυτονόητο συμψηφισμό των χρεών τους, ώστε να διευκολύνονται και να είναι συνεπείς φορολογούμενοι. Σημείωσαν δε ότι η καθυστέρηση πληρωμής των παραγωγών ενέργειας και οι φορολογικές απαιτήσεις της Πολιτείας, σε συνδυασμό με την αναδρομική περικοπή που προβλέπει το σχέδιο νόμου, στραγγαλίζουν τους επενδυτές και οδηγούν σε μαρασμό τις υπάρχουσες επενδύσεις.
Από την πλευρά της η κ. Φούντα αναφέρθηκε στις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που συνοδεύουν το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» που επιλέχθηκε. Την προτροπή της τότε κυβέρνησης ώστε να στραφούν οι αγρότες στα φωτοβολταϊκά και όχι στην πραγματική παραγωγή, στην πελατειακή λογική που ακολουθούσε όλες τις αποφάσεις τότε, στην ανυπαρξία πλάνου, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην ενεργειακή μας πολιτική σε βάθος χρόνου. Όσον αφορά στο σήμερα, η Βουλευτής πρότεινε την απαίτηση από το κράτος μιας σταθερής επενδυτικής φόρμας για τους αγρότες –κυρίως στο διάστημα απόσβεσης της επένδυσης-, με μικρότερες μειώσεις στην ταρίφα της παραγόμενης ενέργειας, με αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων από τις τράπεζες –το απαράδεκτο 11% των δανείων μπορεί να χαρακτηριστεί ληστρικό– και με άμεση καταβολή των κερδών των παραγωγών από τον ΛΑΓΗΕ.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με κατάθεση προτάσεων και από τις δύο πλευρές και με συμφωνία για τις προτεινόμενες τροπολογίες που θα κατατεθούν από πλευράς της Δημοκρατικής Αριστεράς, ώστε να μειωθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να καταστούν βιώσιμες οι επενδύσεις των παραγωγών.
Κατά την συνάντηση της με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου κ. Θωμά Κουτσουπιά, η κ. Φούντα ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών της περιοχής μεταξύ των οποίων η στήριξη των επενδύσεων στον γεωκτηνοτροφικό τομέα, οι εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και η δυναμική προώθησή τους, η συμβολαιακή γεωργία, η φορολογική πολιτική, η έλλειψη ρευστότητας στην αγροτική οικονομία, η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση και λειτουργία των κτηνοτροφικών και γεωργικών εγκαταστάσεων.
Στην συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναφορά στις προτάσεις και τα επιχειρήματα του συνεταιρισμού στο θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων και το κούρεμα των τιμών με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες.
Η κ. Φούντα αναφέρθηκε εκτενώς στις θέσεις και πρωτοβουλίες της Δημοκρατικής Αριστεράς στα παραπάνω ζητήματα του παραγωγικού κόσμου και τόνισε πως η ενημέρωση των αγροτών, το κόστος παραγωγής και ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και η διαφάνεια στις συναλλαγές του αγρότη, οι επιδοτήσεις που επιτέλους πρέπει να φτάνουν στα σωστά χέρια, καθώς και οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ, είναι σε απόλυτη προτεραιότητα για την αγροτική ατζέντα. Η Βουλευτής αναφέρθηκε στη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς για εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος, με άρση της αναγκαστικότητας και στη σημασία της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών, σε σχήματα με ευελιξία και με προτεραιότητα στο συνεταιρίζεσθαι ανά προϊόν ή ομάδα προϊόντων.
Η συζήτηση έκλεισε με την κατάθεση των προτάσεων για το θέμα των φωτοβολταϊκών αγροτών από την πλευρά της κ. Φούντα, με τις απαραίτητες συστάσεις και αναφορές στα λάθη του παρελθόντος, στην αναγκαιότητα των προτάσεων για το παρόν και στην εξεύρεση λύσεων στο μέλλον, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία και συνεργασία στα θέματα των παραγωγών, σε όλα τα επίπεδα.
Στο τέλος της συνάντησης η κ. Φούντα έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την ρύθμιση που πρόκειται να έρθει για το γάλα, στο πολυνομοσχέδιο τις προσεχείς μέρες:
«Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ξαφνικά έγινε η τιμή του γάλακτος –και μάλιστα με μοναδική αναφορά στην τιμή πώλησης του παραγωγού-κτηνοτρόφου. Στην έκθεση του ΟΟΣΑ, αυτή την ίδια που επικαλείται η κυβέρνηση, γίνεται καθαρά λόγος και για τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση στην ελληνική οικονομία και κτηνοτροφία, καθώς και για τα καρτέλ συμφερόντων της λιανικής πώλησης του γάλακτος, όπως αυτή διαμορφώνεται έως τον καταναλωτή. Φυσικά αυτό αποσιωπάται στην επιχειρηματολογία επερχόμενου νομοσχεδίου. Επιλέγεται στοχευμένα να θιγούν και πάλι οι “γνωστοί-άγνωστοι” απλοί κτηνοτρόφοι και όχι το κέρδος που ενυπάρχει στην τιμή του προϊόντος όπως διαμορφώνεται από τον παραγωγό στο ράφι. Και διερωτάται κανείς: πότε θα αποτελέσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στην ουσία της, το πραγματικό ζητούμενο;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο