Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Κριμαία και Κύπρος

Του Γιώργου Μπούρχα
             Δικηγόρου

      Είναι ευρέως αποδεκτή η αντίληψη στην Ελλάδα, ότι ο λαός της Κριμαίας έχει το δικαίωμα της εθνικής αυτοδιάθεσης και συνεπώς νομιμοποιείται μέσω δημοψηφίσματος, να αποσχισθεί από την Ουκρανία ή να ενωθεί με τη Ρωσία του Πούτιν.
      Είναι όμως έτσι; Μια προσέγγιση του ζητήματος αυτού σε σχέση με το κυπριακό ζήτημα, μπορεί, να αποδειχθεί χρήσιμη κατά την άποψή μου, προκειμένου να καταδειχθεί πόσο απαράδεκτη και λανθασμένη είναι αυτή η αντίληψη.
   Στην Κύπρο η κατάλυση του συντάγματος από τους ελληνοκύπριους με τη συνδρομή των ελλαδιτών έδωσε κάθε θεμιτό δικαίωμα στην Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, να παρέμβει. Ωστόσο η Τουρκία δεν είχε κανένα δικαίωμα, να προχωρήσει στο διαμελισμό της Κύπρου και στην ανακήρυξη τουρκοκυπριακού κράτους, ακόμα και στην περίπτωση, που θεωρηθεί, ότι συναινούσε σ' αυτό η πλειονότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα Βόρεια της νήσου. Είχε μόνο το δικαίωμα να εγγυηθεί την τήρηση του κυπριακού συντάγματος............



     Ζητήματα διαχωρισμού της πολιτικής κυριαρχίας μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων που συμβιώνουν σε συγκεκριμένη περιοχή, όταν είναι εγγυημένα συνταγματικώς τα πολιτικά, ατομικά και συλλογικά δικαιώματά τους, είναι θεμιτό, να επιλύονται με δημοψηφίσματα αποκλειστικά και μόνον, όταν συμφωνούν στη διεξαγωγή τους όλες οι επιμέρους κοινότητες. Αλλιώς τελεί εν αδίκω, όποια κοινότητα μονομερώς με δημοψήφισμα ή και με βίαια μέσα επιχειρεί τον διαχωρισμό της υφιστάμενης ενιαίας πολιτικής κυριαρχίας.
      Με βάση τα παραπάνω, στην Κριμαία το εξήντα της εκατό των ρωσόφωνων δεν έχει κανένα πολιτικό ή ηθικό έρεισμα, να προχωρήσει μονομερώς σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής ή την ενσωμάτωσή της στην Ρωσία, χωρίς την σύμφωνη γνώμη και των υπόλοιπων κοινοτήτων. Πολύ περισσότερο δεν έχουν κανένα τέτοιο πολιτικό ή ηθικό έρεισμα με την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κριμαία και χωρίς να καταπατούνται ή να κινδυνεύουν από τις υπόλοιπες κοινότητες τα συνταγματικά κατοχυρωμένα πολιτικά, ατομικά και συλλογικά δικαιώματά τους.



2 σχόλια:

  1. Μπράβο, τράβα να πάρεις την αμοιβή σου από τα αμερικανάκια.
    Δεν πιστεύω να γράφεις τέτοιες αρλούμπες δωρεάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα έλεγα ότι ορθότερη η έκφραση «δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα…» , καθότι , έχει διαχρονικά αποδειχθεί ότι τα πολιτικά και ηθικά ερείσματα ορίζονται από τον εκάστοτε ισχυρό (άλλη κουβέντα αυτή). Συμφωνώ κατά τα άλλα ότι, είναι εθνικά επιζήμια κάθε συζήτηση για αυτοδιάθεση , σύμφωνα με τη στιγμιαία βούληση κάποιων τεχνιτών πλειοψηφιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο