Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΆΣΗ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Για τη γιορτή της Γυναίκας

Μήνυμα του υποψήφιου δημάρχου Ακτίου Βόνιτσας Νίκου Λιάπη για την Ημέρα της Γυναίκας

         Στις 8 Μάρτη 1857, στη Ν Υόρκη, οι γυναίκες που δούλευαν στα εργοστάσια ιματισμού, έκαναν την πρώτη καταγεγραμμένη στην Ιστορία απεργία γυναικών, διαδηλώνοντας  για μείωση ωρών εργασίας, ισότητα αμοιβών με τους άνδρες, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ζωής.
    Εκείνη η απεργία πνίγηκε στο αίμα, όμως η αρχή είχε γίνει.
     Στα χρόνια που πέρασαν, με τους συνεχείς αγώνες, οι συνθήκες βελτιώθηκαν.
    Σήμερα, λόγω της κρίσης, με την πολύπλευρη συρρίκνωση της κοινωνικής δομής του κράτους, οι παλιές διεκδικήσεις επανέρχονται σαν να μην άλλαξε μια μέρα.
   Στην κρίση, οι πάλαι ποτέ μη προνομιούχοι, επανεμφανίζονται, σαν αποτέλεσμα μιας αποκάλυψης: η συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου, δεν είναι για όλους, αλλά για τους συνήθεις αδύναμους..............



      Έτσι, και η γυναίκα πρέπει να διεκδικήσει τα κεκτημένα και ως πρότινος αυτονόητα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, την προστασία της μητρότητας, το δικαίωμα στο όνειρο της πλήρους και ισότιμης συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
       Για αυτό, είναι αναγκαία η στήριξη όλων μας στις διεκδικήσεις τους, ώστε να ξημερώσει ένας καλύτερος και δικαιότερος κόσμος.

Βόνιτσα, 8 Μαρτίου 2014

Νίκος Λιάπης
Υποψήφιος Δήμαρχος
Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας

3 σχόλια:

  1. Η πρόσληψη μέσω των ΜΚΟ των γυναικών και γενικότερα των νέων στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω κ. Λιάπη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι ναι μας μιλανε για αμερικη και δεν λενε για κκσε. πχ Το 1983 οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο το 27,6 τοις εκατό του συνόλου των μελών του κόμματος και μόνο το 4,2 τοις εκατό της Κεντρικής Επιτροπής. Το 1986 ήταν εντελώς απούσα η ΓΥΝΑΙΚΑ από το Πολιτικό Γραφείο. να μας γραψουν και άλλα δικαιώματα στη σοβιετία του σταλιν. εγώ έχω πολλά ακόμα να γραψω το πως περνουσαν οι γυναικες.αληθεια να ρωτησω απεργιες στο κομμουνιστικο κοσμο υπάρχουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόκειται για διαδεδομένο μύθο. Στις 8 Μάρτη 1857, στη Ν. Υόρκη, δεν έγινε καμιά απεργία γυναικών και δεν υπήρξε …αίμα!!
    Τούτο το συμπέρασμα προέκυψε από έρευνα της ιστορικού Renée Coté για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που δημοσιεύθηκε το 1984 στον Καναδά με τον τίτλο: La Journée internationale des femmes ou les vrais dates des mystérieuses origines du 8 de mars jusqu'ici embrouillés, truquées, oubliées : la clef des énigmes. La vérité historique. Montreal: Les éditions du remue ménage.
    Η πρώτη καταγεγραμμένη απεργία στα υφαντουργεία της Ν. Υόρκης, στην οποία το 80% των απεργών ήταν γυναίκες διήρκεσε από το Νοέμβρη 1909 έως το Φλεβάρη του 1910. Η απεργία αυτή έληξε 12 ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο