Τα προβλήματα του συνεταιριστικού κινήματος στον αγροτικό τομέα και προτάσεις για ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών, ήταν τα κεντρικά θέματα της τοποθέτησης του Βουλευτού Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης για τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο σήμερα.
Η αγροτική ανάπτυξη θα όφειλε να συνιστά κεντρικό πυλώνα της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου, με παραγωγή προϊόντων ποιότητας, με τις βέλτιστες μεθόδους και με εξαγωγικό προσανατολισμό. Αν στη χώρα μας το συνεταιριστικό κίνημα είναι ταυτισμένο με την αποτυχία, σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη οι συνεταιρισμοί εμφανίζουν μεγέθη μεγάλων εταιρειών: στη Δανία πχ., το 90% του γάλακτος και σχεδόν το 100% του κρέατος διακινούνται από συνεταιρισμούς...........
Οι ελληνικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί όλα αυτά τα χρόνια έχουν παρουσιάσει και εξαιρετικά σημάδια νοσηρότητας:
-πελατειακές σχέσεις,
-διασπάθιση δημοσίου χρήματος,
-ανύπαρκτη συμβολή στις κατευθύνσεις της αγροτικής παραγωγής.
Όπως τόνισε η κ. Φούντα απαιτείται ένα σύγχρονο νομικό εργαλείο, βασισμένο σε ευρωπαϊκές κανονιστικές παραμέτρους, που δεν θα επιβάλει την αναγκαστικότητα και θα προβλέπει περιορισμένες παρεμβάσεις της πολιτείας στην άσκηση του δικαιώματος του «συνεταιρίζεσθαι», χωρίς ανελαστικές διατάξεις ως προς το βαθμό της οργάνωσης, χωρίς απαγορευτικές ρυθμίσεις για τον αριθμό των μελών και το αναγκαίο κεφάλαιο, με έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας και ανεξάρτητο όργανο εποπτείας.
Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στη γνωμοδότησή της παλαιότερα για την ΚΑΠ είχε προτείνει:
·«να προσαρμοστεί η ενωσιακή νοµοθεσία περί ανταγωνισµού ώστε να µπορέσουν οι οργανώσεις παραγωγών και οι συνεταιρισμοί να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην αγορά» και
·«να δηµιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μικρών αλυσίδων παραγωγής τις οποίες θα διαχειρίζονται απευθείας οι γεωργοί, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς των γεωργών στους παραγωγικούς τομείς.»
Εμείς ποια βήματα έχουμε κάνει;
Έχουμε αξιοποιήσει το τώρα και είμαστε προετοιμασμένοι να δεχτούμε το μέλλον της νέας ΚΑΠ;
Την νέα ΚΑΠ οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε δημιουργικά θέτοντας μακροπρόθεσμους στόχους, δίνοντας βάρος σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για το οποίο παρέχονται και κίνητρα: τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών σε όλα τα προϊόντα. (Ήδη υπάρχει ο Κανονισμός 1305/2013 με ανώτατο ποσό επιχορήγησης ετησίως τα 100.000 ευρώ και 10% ποσοστό χρηματοδότησης επί της παραγωγής).
Πώς οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει
α) η αύξηση του ανταγωνισμού,
β) οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι
γ)η εξαγωγική προοπτική που θέλει διασφαλισμένες ποσότητες προϊόντων και συνεχή ροή;
Μόνο μέσω του συνεταιρίζεσθαι, αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν να εξασφαλίσουν την καλύτερη διαπραγμάτευση των όρων πώλησης των προϊόντων τους και να ενισχύσουν σημαντικά τη θέση τους απέναντι σε εμπόρους και μεταποιητές, ώστε να καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των προϊόντων τους.
Η άρση της εξατομικευμένης παραγωγής και η δημιουργία μορφών συνεργατικών σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας, είναι ανάγκη να προωθηθεί συστηματικά και μεθοδικά και από το ΥΠΑΑΤ. Ο παραγωγός δεν θα πρέπει να είναι απλώς παραγωγός ενός χύμα προϊόντος, αλλά να προχωρά σε συμπράξεις (τύπου clusters) για τυποποίηση, μεταποίηση, προβολή, διάθεση προκειμένου να καταφέρει να είναι βιώσιμος.
Αν θέλουμε εξαγωγική αγροτική οικονομία και πρόσβαση στις αγορές, οι συνεταιρισμοί παραγωγών είναι μονόδρομος. Και η εξυγίανση της νοσηρής υπάρχουσας κατάστασης στο συνεταιριστικό κίνημα ώστε να περάσουμε σε ένα νέο στάδιο άμεση υποχρέωση του Υπουργείου.
Για την Ελλάδα η βιωσιμότητα και η ενίσχυση της θέσης των παραγωγών και των οργανώσεών τους στην αλυσίδα διάθεσης τροφίμων παραμένει ζητούμενο.
Απαντώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τις πολιτικές που ουδέποτε εφάρμοσε – αν και δεσμεύτηκε – εκτοξεύοντας μία ανοίκεια και άνευ περιεχομένου επίθεση στους Βουλευτές.
Κατά τη δευτερολογία της η κ. Φούντα, υπενθύμισε στον κ. Τσαυτάρη την νομοθετική του ένδεια, καθώς και την εν γένει πρακτική του να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου με μικροδιορθώσεις, που ουσιαστικά δεν λύνουν τα χρόνια πλέον ζητήματα.
Μετακυλώντας την ευθύνη σε προκατόχους του, προσπαθώντας να αποποιηθεί τη δική του μη πολιτική συνδρομή, πραγματοποιεί μέγιστο ατόπημα. Ειδικά για τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Θ. Θεοχαρόπουλο – στον οποίο αναφέρθηκε και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Βορίδης - η Βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. υπενθύμισε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα υπογραφής για να απορροφηθούν τεράστια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αλιεία, γεγονός ανεπίτρεπτο, όπως είχε δηλώσει, μάλιστα, και η ίδια η Επίτροπος Αλιείας κ. Δαμανάκη σε Επιτροπή της Βουλής, μήνες πριν. Απώλεια κονδυλίων άλλων 5 εκατομμυρίων ευρώ για τους άπορους με το ρύζι και τα φρούτα «διεκδικεί» επίσης το Υπουργείο, με την αντίστοιχη δικογραφία να εκκρεμεί στη Βουλή, χωρίς ακόμα να υπάρχουν επίσημες απαντήσεις.
Αναφορικά με τα θέματα των συνεταιρισμών που η κ. Φούντα έθιξε στην πρωτολογία της, ο Υπουργός Α.Α.Τ. επέλεξε να μην απαντήσει και πάλι, δηλώνοντας μόνο πολύ ικανοποιημένος με τον μικρό αριθμό ομάδων παραγωγών. Η Βουλευτής, κλείνοντας, επανέλαβε ότι υπάρχουν σήμερα έξι χιλιάδες ανενεργές σφραγίδες συνεταιρισμών, με τεράστιες πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν, στο όνομα επιτέλους της κοινωνικής δικαιοσύνης .
ΒΙΝΤΕΟ
εδω που μας εφτασαν οι πολιτικες που και εσεις υποστηριξατε κυρια Φουντα τιποτα δεν μας σωνει,μας ΦΟΥΝΤΑ-ΡΕ η τροικα και τα μνημονια σας
ΑπάντησηΔιαγραφή