Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Ζαφειρόπουλος αύριο στο Αγρίνιο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    Παρακαλείσθε να τιμήσετε με την παρουσία σας τη Συνέντευξη Τύπου που οργανώνεται από τον πρ. Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Γ. Ζαφειρόπουλο, υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα δοθεί την Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014, στις 12.30 το μεσημέρι, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αγρινίου (οδός Παπαστράτου 53, ΑΓΡΙΝΙΟ)…....



Στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πατρών, έδωσε χθες την πρώτη συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

Γιάννης Ζαφειρόπουλος
Η πρώτη συνέντευξη στην Πάτρα για την υποψηφιότητά του 

     Στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πατρών, έδωσε χθες την πρώτη συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.
   Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Ζαφειρόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ήδη από τις εκλογές του 2009 είχε δηλώσει την απόφασή του να ασχοληθεί με την Περιφερειακή Διοίκηση και αυτός ήταν ο λόγος που δεν συμμετείχε στις εκλογές εκείνες.
    Ιδιαιτέρως ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι «δεν επεδίωξα ούτε θέλησα να έχω τη στήριξη ούτε το χρίσμα του κόμματος, του οποίου ιστορικά ανήκω και για πολλά χρόνια συμμετείχα στην ηγετική ομάδα του, εννοώ το ΠΑΣΟΚ. γιατί πίστευα και είχα υποστηρίξει την διαμόρφωση μιας αντίληψης στο ΠΑΣΟΚ ότι τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν ανάμειξη στις λειτουργίες της τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».
    Το πλήρες κείμενο της εισαγωγικής του τοποθέτησης του στη συνέντευξή του, έχει ως εξής:

   «Κατ’ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευγενική καλοσύνη που είχατε να συμμετάσχετε σ’ αυτήν εδώ την Συνέντευξη - Διάσκεψη Τύπου. Όπως είναι ήδη γνωστό, έχω ανακοινώσει την κατάθεση της υποψηφιότητάς μου ως υποψηφίου Περιφερειάρχη της Δυτ. Ελλάδας και ήδη μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε ξεκινήσει την προσπάθειά μας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας,  Αχαΐας και Ηλείας.
    Υπάρχει ένα ερώτημα γιατί κατέθεσα την υποψηφιότητά μου, γιατί είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης. Πρέπει να θυμίσω για εκείνους που ή μνήμη τους δεν τους βοηθά ή οι σκοπιμότητες δεν τους το επιτρέπουν, ότι από τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές ή θα έλεγα από τις βουλευτικές εκλογές του 2009, είχα δηλώσει κάνοντας γνωστό στους πολίτες του νομού Ηλείας, (γιατί ήμουνα βουλευτής Ηλείας για πολλά χρόνια), ότι έχω αποφασίσει να μην είμαι υποψήφιος βουλευτής τότε αλλά θα ήθελα η μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία που αποκόμισα ως βουλευτής και του νομού Ηλείας αλλά και της Β’ Περιφέρειας Αθήνας  στο παρελθόν, σε κυβερνητικούς τομείς κρίσιμους όπως είναι ο τομέας της ανάπτυξης, της βιομηχανίας, της οικονομίας, των επενδύσεων, των ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών σχέσεων, αυτή την εμπειρία να την θέσω, όπως και τις γνώσεις μου στην υπηρεσία του νέου θεσμικού πλαισίου για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Γιατί όπως δήλωσα πίστευα τότε και πιστεύω ότι αυτός ο λαογέννητος θεσμός αξίζει μία άλλη θα έλεγα μεταχείριση και μια άλλη ιστορική προοπτική. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση που θέλω να θέσω υπ’ όψη σας.
     Η δεύτερη επισήμανση είναι ότι δεν επεδίωξα, ούτε ηθέλησα να έχω τη στήριξη ούτε του Κόμματος, στο οποίο ιστορικά ανήκω και για πάρα πολλά χρόνια συμμετείχα στην ηγετική ομάδα του, εννοώ το ΠΑΣΟΚ, δεν ηθέλησα να έχω ούτε τη στήριξη του, ούτε να μου δοθεί χρίσμα. Γιατί; Γιατί πίστευα και είχα υποστηρίξει τη διαμόρφωση μιας αντίληψης στο ΠΑΣΟΚ ότι τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν ανάμειξη στις λειτουργίες της τοπικής και συνακόλουθα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Και τι είχε συμβεί; Το ΠΑΣΟΚ σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει, ότι δεν πρόκειται να δώσει ούτε στηρίξεις ούτε χρίσματα. Επικράτησαν όμως δεύτερες σκέψεις για τις οποίες δεν είναι στην δική μου αρμοδιότητα η εξήγησή τους. Ενημέρωσα πολύ έγκαιρα ότι αυτή η βασική απόφασή μου του 2009 – 2010 εξακολουθούσε να ισχύει για μένα: ως υπεύθυνο πολίτη και ενεργό πολιτικό και αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους επανέρχεται η υποψηφιότητά μου. Εάν στη Δυτ. Ελλάδα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας  τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά, ή πήγαιναν αρκετά καλά ή ήταν ανεκτή η εξέλιξη των πραγμάτων από πλευράς αναπτυξιακής διαδικασίας. δημιουργίας συνθηκών για μια θα έλεγα ανεκτή κοινωνική συνοχή, να μην ταλανίζεται ο τόπος από την υπανάπτυξη  και μία χωρίς ανάκαμψη υφεσιακή πορεία, είχε λόγο η δική μου υποψηφιότητα; Προφανώς δεν είχε λόγο. Όμως, είναι αναμφίλεκτο ότι αυτή τη στιγμή η στασιμότητα έχει μετατραπεί σε μία ταχύτατη υφεσιακή πορεία  που επιτείνεται αυτή η υφεσιακή πορεία της Περιφέρειας για πάρα πολλά χρόνια και επίσης πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μία αδυναμία δημιουργίας προϋποθέσεων για να «κερδηθεί ο χαμένος καιρός». Ένα πρόσφορο στοιχείο που με πείθει για αυτό είναι ότι στην αξιολόγηση 8 Περιφερειών για την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ η Δυτ. Ελλάδα είναι 6η άρα λοιπόν δεν έγιναν εκείνα που έπρεπε να γίνουν. Υπάρχουν ενέργειες είτε αυτές είναι πράξεις είτε παραλείψεις που μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία η αλλαγή της Περιφερειακής Διοίκησης στη Δυτ. Ελλάδα κι αυτό θα συντελεστεί πρώτα – πρώτα  αν αποκτηθεί από όλους τους πολίτες κι από την κοινωνία των ενεργών πολιτών η απαραίτητη «δυτικοελλαδική» συνείδηση.
      Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι πολίτες όλων των νομών ότι είναι απαραίτητη η κοινή δράση για την επίτευξη των στόχων μας όπως αυτή προσδιορίζονται από τις καθημερινές πρώτα ανάγκες αλλά και από την προοπτική του μέλλοντος. Ευθύνεται βεβαίως το κράτος, η κυβέρνηση, η κεντρική διοίκηση γιατί η Δυτ. Ελλάδα είναι η 2η φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας αλλά ευθύνονται μόνο  οι άλλοι εκτός από εμάς; Δεν ευθυνόμαστε εμείς που ασκήσαμε, ασκούμε διοίκηση και κυρίως η Περιφερειακή Διοίκηση γιατί το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Δυτ. Ελλάδα δεν φτάνει ούτε το 70% του εθνικού μέσου όρου; Ήθελα λοιπόν να συνοψίσω, τις απόψεις μου λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή η δυτ. Ελλάδα απαιτεί μία αξιόμαχη Περιφερειακή  Διοίκηση η οποία με γνώση, αποφασιστικότητα, τόλμη, όραμα και συνεργασία όλων των κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, θα αξιοποιήσει την νέα προγραμματική περίοδο τη νέα θεσμική 5ετία για να οδηγήσει την περιφέρεια στο δρόμο της ανάπτυξης.
     Διερωτώμαι πολλές φορές πως είναι δυνατόν για το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα της περιφέρειας που είναι η ανεργία να ρίχνουμε την ευθύνη μόνο στο κεντρικό κράτος, να ρίχνουμε την ευθύνη μόνο στους άλλους και να μην εξηγούμε στην κοινωνία των πολιτών ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία με τα παλιά μέσα, με τις παλιές αντιλήψεις,  αλλά απαιτείται η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων και μάλιστα όχι μόνο εγχώριων επενδύσεων αλλά και ξένων επενδύσεων για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Ποιος απαντά υπεύθυνα στους πολίτες της Περιφέρειας γιατί καρκινοβατεί και έχει οδηγηθεί σε μη λειτουργία το μεγαλύτερο ουσιαστικά λιμάνι Ιονίου και Αδριατικής,  στο Πλατυγιάλι, στον Αστακό, ένα έργο για το οποίο προσωπικά ως υφυπουργός ανάπτυξης έχω δώσει σκληρές μάχες για τη υλοποίησή του. Γιατί δεν διαμορφώνονται οι απαραίτητες λειτουργικές συνθήκες μέσα από μια τριμερή συνεργασία της Περιφέρειας, τους Κράτους και των Τραπεζών και να αποκατασταθεί η λειτουργία του, είτε με την παραχώρηση σε ιδιώτες είτε με την αυτοτελή λειτουργία μέσω του τραπεζικού consortium που τα ελέγχει. Αυτό θα δημιουργούσε χιλιάδες άμεσες και έμμεσες σχέσεις θέσεις εργασίας και θα δημιουργούσε δορυφορικές επιχειρηματικές δράσεις οι οποίες θα ανακούφιζαν τους ανέργους στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία. Ποιος παίρνει θέση αυτή τη στιγμή για τις μεγάλες θα έλεγα σημαντικές και σε μέγεθος και σε αξία, ιδιωτικοποιήσιες και παραχωρήσεις που πρόκειται να γίνουν π.χ. για το πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο για την μετατροπή του παλαιού λιμανιού της Πάτρας σε μαρίνα; Για την εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ μεγάλων δημοσίων ακινήτων στην περιοχή, όπως η παραχώρηση στην γέφυρα του Ρίου – Αντίρριου των μεγάλων εκτάσεων του παλαιού εργοταξίου, για το οποίο πρέπει να καταβληθεί μία μεγάλη προσπάθεια να υπάρξουν μελετητικές προτάσεις τέτοιες που να φέρουν πρόσθετα έσοδα, στην Περιφέρεια.
Ασχοληθήκαμε τόνισα και προχθές στην ημερίδα του Τ.Ε.Ε. για τις πολιτικές του τομέα ενέργειας, για το πώς θα επιβάλλουμε στο κράτος τον τρόπο της καλύτερης διάθεσης του περιφερειακού φόρου από τους υδρογονάνθρακες σε μια προσπάθεια και να ενισχύσουμε την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να διοχετεύσουμε πόρους για την ανάπτυξη; Ποιος ασχολήθηκε να επιβληθεί στην κυβέρνηση ή άμεση έκδοση της Υπουργικής Απόφασης κ να βρεθεί μέσα στο υπάρχον νομικό πλαίσιο ο τρόπος αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων; Ποιος ασχολήθηκε για να ενεργοποιηθεί ο ψηφισμένος νόμος για τη λειτουργία στην Αρχ. Ολυμπία ενός μοναδικού ιδρύματος που ήταν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελληνικών Σπουδών, να ενεργοποιηθεί δηλαδή η νομοθετημένη ίδρυση του σε συνεργασία με τους Διεθνείς Ολυμπιακούς Θεσμούς.

     Κλείνοντας θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τα ΜΜΕ κ της Πάτρας , και της Αχαΐας και όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας. Να ευχαριστήσω τους λειτουργούς του Τύπου και ταυτόχρονα να σημειώσω ότι θα έχουμε την ευκαιρία στη διάρκεια αυτή του διμήνου να εξειδικεύσουμε και τις συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις μας αλλά και ταυτόχρονα να διαβουλευτούμε με την κοινωνία των πολιτών και τους εκπροσώπους της πάνω στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την περιφέρεια. Γιατί κυρίως απαιτείται μία συλλογική προσπάθεια για να κερδηθεί  ο χαμένος καιρός, και αυτή η  προσπάθεια αφορά όλους μας. 
Σας ευχαριστώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο