Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Βάζει μπρος για την αξιοποίηση της βιοενέργειας το Πλατυγιάλι

        Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Αγρίνιο ημερίδα από την ΑΚΑΡΠΟΡΤ Α.Ε., την εταιρεία που διαχειρίζεται και λειτουργεί το λιμένα της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPIC 2020. Στην ημερίδα συζητήθηκε μεταξύ άλλων η αποτύπωση του δυναμικού βιοενέργειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι δυνατότητες αξιοποίησης κάθε μορφής πηγής βιομάζας με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι δυνατότητες υποστήριξης και χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων παραγωγής βιοενέργειας..........


    
      Ο Μ. Μάλλης, σύμβουλος ανάπτυξης της ΑΚΑΡΠΟΡΤ Α.Ε. μίλησε στο ΑγρίνιοCulture.gr για την ημερίδα και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας ενδιαφέρει η βιομηχανική συνεργασία επιχειρήσεων και οι δυνατότητες αξιοποίησης πάσης φύσεως δυναμικού βιομάζας που έχει μια περιοχή και ιδιαίτερα μια «υπανάπτυκτη» περιοχή, όπως η Δυτική Ελλάδα και η Αιτωλοακαρνανία, αξιοποιώντας πρώτες ύλες – απόβλητα που δεν αξιοποιούνται. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να γίνουν μονάδες βιοαερίου ή κομποστοποίησης». 

Ο σύμβουλος ανάπτυξης της ΑΚΑΡΠΟΡΤ Α.Ε. Μ. Μάλλης

     Εξήγησε μάλιστα τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει μια τέτοια προσπάθεια λέγοντας : «Προσπαθούμε με βάση την εμπειρία των λιμανιών (του Μάλμε στη Σουηδία, του Βολάντο στην Ιταλία, του Βίσμαρ στη Γερμανία και του Κλάιπεντα στην Λιθουανία) που συνεργαζόμαστε και συμμετέχουν στην ημερίδα, με βάση το τι επειχείρησεις υπάρχουν στη ζώνη επιρροής του λιμανίου (περίπου 100χλμ) να μπορέσουμε μέσω συνεργείων με την αξιοποίηση των αποβλήτων να παράξουμε θετικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία, όπως η μείωση της ρύπνασης του περιβάλλοντος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». 
      Σχολίασε μάλιστα το δυναμικό που υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία σημειώνοντας χαρακτηριστικά «έχουμε κάνει μια προέρευνα και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα πολύ υψηλό δυναμικό κυρίως αγροτικού περιεχομένου, κτηνοτροφικές μονάδες, αγροτοκαλλιέργειες, ελαιοκαλλιέργειες κ.α».
      Κατέληξε μάλιστα ο κ. Μάλλης αναφερόμενος στο επόμενο στάδιο της προσπάθειας της ΑΚΑΡΠΟΡΤ λέγοντας : «Σκοπεύουμε να εμπλέξουμε και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την πολιτεία από την οποία θέλουμε σύντομες αδειοδοτικές διαδικασίες, προωθώντας διαδικασίες που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλα λιμάνια της Ευρώπης, ώστε να πετύχουμε την προσέλκυση επενδύσεων και να κάνουμε κάτι καινούργιο και δυναμικό στην περιοχή μας. Σε δεύτερο επίπεδο σκοπεύουμε να καλέσουμε και τους τοπικούς άρχοντες και τις υπηρεσίες, ώστε να είναι γνώστες του τι πάμε να κάνουμε».
       Σε ερώτηση του ΑγρίνιοCulture.gr για το αν η προσπάθεια αυτή της ΑΚΑΡΠΟΡΤ σχετίζεται με τη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων στη ΝΑΒΙΠΕ, ο κ. Μάλλης εξήγησε ότι «η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων δεν έχει σχέση με αυτή την προσπάθεια για την βιοενέργεια. Η τροποποίηση έγινε για να εξομοιωθούμε με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ΒΙΠΕ. Έπρεπε προσαρμοσμένοι στις καινούργιες οδηγίες, να έχουμε τη δυνατότητα όταν εγκαθίσταται μια επιχείρηση στη ΒΙΠΕ και επειδή ούτως ή άλλως θα υποβάλλει περιβαλλοντικούς όρους, να μην γίνεται δυο φορές η ίδια δουλειά».

http://www.agrinioculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο