Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Γερμανική «σφραγίδα» στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση

 
Τον λογαριασμό για την εξυγίανσή μιας τράπεζας θα τον πληρώσουν πρώτα οι ομολογιούχοι, μετά οι μέτοχοι και τέλος οι καταθέτες με υπόλοιπα κατάθεσης άνω των 100.000 ευρώ.

Η βασική θέση του Βερολίνου ήταν να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι την πτώχευση μιας τράπεζας, αλλά ο «λογαριασμός» να απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε μετόχους, ομολογιούχους χαμηλής εξασφάλισης, καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών άνω των 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο σε κάθε λογαριασμό. Η θέση αυτή πέρασε στη συμφωνία και το κόστος της εξυγίανσης για ένα κράτος περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που δεν ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δόθηκε στην ΕΚΤ η ευθύνη της απόφασης για το αν απαιτείται η εξυγίανση μιας τράπεζας.
Ο συμβιβασμός, που χαιρέτισαν με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια για τις προσπάθειες της Αθήνας οι πρόεδροι της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα σπάσει τον φαύλο κύκλο μεταξύ τραπεζικών κρίσεων και κρίσης χρέους, ώστε τελικά να μην επιβαρύνονται πλέον οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
Το τηλεφώνημα
 Καταλυτική για να υπάρξει συμφωνία ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 5.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου εξασφαλίστηκε το πράσινο φως του Βερολίνου στην προωθούμενη συμβιβαστική λύση.
Με τη λύση που δόθηκε, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των 8 ετών μέχρι να προικοδοτηθεί πλήρως στα 55 δισ. ευρώ μέσω των εισφορών των τραπεζών είναι περισσότερα, ενώ υλοποιείται και κοινός «κουμπαράς» πολύ νωρίτερα, κάτι που διευκολύνει τις χώρες με μικρότερες τράπεζες και δημοσιονομική στενότητα. Επιπλέον, το Ταμείο θα μπορεί στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου να δανείζεται και από τις αγορές.
Προβλέπεται ότι μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης σε περίπου 48 ώρες, δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί από το κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Παρασκευή το βράδυ μέχρι το άνοιγμα των ασιατικών αγορών τη Δευτέρα το πρωί. Παράλληλα, ο ρόλος των κρατών-μελών περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που το κόστος της εξυγίανσης ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ κεντρική αρμοδιότητα δίνεται στην ΕΚΤ, που θα έχει την ευθύνη για την ενεργοποίηση της διαδικασίας εξυγίανσης.
Η συμφωνία θα επικυρωθεί τώρα από τα κράτη-μέλη και στη συνέχεια θα υποβληθεί στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, στις 15 Απριλίου, πριν από τη διάλυσή της εν όψει των ευρωεκλογών.
Βρυξέλλες: Β. Δεμίρης
πηγή:e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο