Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΛΑΜΟΣ, ΚΑΣΤΟΣ, ΜΥΤΙΚΑΣ: Aν εφαρμοστεί η ΚΥΑ Γερουλάνου τότε η ολική μόλυνση της περιοχής είναι ζήτημα χρόνου….

     Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση επί του θέματος  βρήκαμε στο blog gialinomati και σας την παρουσιάζουμε. Δείτε λοιπόν τι αναφέρει σχετικά με την εφαρμογή της περίφημης ΚΥΑ Γερουλανου στην περιοχή και τι συμβεί τελικά. 
  
"ΟΥΚ ΕΑ ΜΕ ΚΑΘΕΥΔΕΙΝ ΤΟ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΝ...
      Έχετε καταλάβει (τουλάχιστον οι νοήμονες εξ υμών) πως η μεθόδευση και η εφαρμογή  του κλωβο- χωροταξικού του Γερουλάνου και των  λοιπών  δημοκρατικών δυνάμεων, μου έχει κάτσει στο λαιμό... Δεν μπορώ να κατανοήσω πως υπάρχουν τέτοιου είδους καλόπαιδα (το α με Ω παρακαλώ), που με μια τους κίνηση, την τελευταία μέρα της ύπαρξής τους σαν δημόσια πρόσωπα, μπόρεσαν να φτύσουν κατάμουτρα τους κάτοικους μιας από τις πιο όμορφες περιοχές του τόπου μας............


      Μέρες τώρα παρατηρώ το χάρτη που ανάρτησε το http://mytikaspress.blogspot.gr/2013/09/1000.html και κάπως αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν μέσα μου τα πράγματα....

          Ο χάρτης αυτός μπορεί να χωριστεί σε κάποιες υπο ζώνες, όπως αυτές μπορούν να διακριθούν αν τις δούμε κάτω από το πως -λόγω της θέσης τους - μπορούν να επιβαρύνουν την εκμετάλλευση μιας  ιχθυοκαλλιέργειας τόσο σε άμεσο κόστος (μεταφορικά υλών και υλικών καθώς και  ανθρώπων) όσο και σε έμμεσο (δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καταστροφές εγκαταστάσεων, απώλειες σε παραγωγή, δυσχέρειες μεταφοράς υλικών και προσωπικού κλπ) , οπότε μπορούμε με μια πρώτη ταξιθεσία να τις ορίσουμε όπως παρακάτω: 

     ΖΩΝΗ  Α (πράσινη ζώνη) ευνοϊκότατες τοποθεσίες για άμεση πρόσβαση (πλην των νησιωτικών  περιοχών) φορτηγών μεταφοράς τροφών και εφοδίων, προσωπικού, αποστολής της         ιχθυοπαραγωγής  και μάλλον χαμηλής αντίστασης από κάτοικους και αντιδρώντες φορείς. Εδώ η εκτίμησή μας  βασίζεται στις μέχρι τώρα ανύπαρκτες αντιδράσεις των κατοίκων του Μύτικα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείου, που βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από  το χωριό.

ΖΩΝΗ  Β (κόκκινη ζώνη) με δυσμενέστερες τόσο τις κοστολογικές όσο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες για την ανάπτυξη των ιχθυο παραγωγικών μονάδων, χωρίς όμως αυτή η  δυσχέρεια να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα επιλογής  των περιοχών αυτών για τέτοιας μορφής εγκαταστάσεις. Δυσχέρειες υπάρχουν για τις κόκκινες περιοχές και από τις αντιδράσεις πολιτών και τοπικών φορέων, όπως έχουν αυτές καταγραφεί μέχρι σήμερα.

ΖΩΝΗ C (ρόζ ζώνη)  ορίζεται η ως κορεσμένη πλέον περιοχή των Εχινάδων από την άποψη του ήδη εγκατεστημένου ιχθυοπαραγωγικού δυναμικού, οι εγκαταστάσεις του οποίου μάλλον σχεδιάζεται να μεταφερθούν βορειότερα  λόγω της αναγκαιότητας πώλησης των νησίδων .
    Εδώ θέλουμε να ξανά τονίσουμε ότι οι τρεις ζώνες δημιουργήθηκαν για τις  ανάγκες της ανάλυσης που ερασιτεχνικά και με μια πρώτη προσέγγιση επιχειρούμε για να δούμε τι παίζει στην περιοχή.

    Στην υπό εξέταση περιοχή, ο κρατών άνεμος είναι ο Μαϊστρος, που επιδρά με επιμονή τους περισσότερους μήνες του χρόνου.Κατά τη διάρκεια του χειμώνα όμως επικρατούν ισχυροί Νότιων διευθύνσεων αέρηδες που με τους κυματισμούς που  προκαλούν, θα διαχέουν τους ρύπους των κλωβών στα βορειότερα κλειστά τμήματα του συμπλέγματος Καστού Καλάμου Μύτικα. 
    Αλλά και ο Μαϊστρος θα επιβαρύνει τους υπόλοιπους (εκτός χειμώνα) μήνες την κλειστή αυτή περιοχή με ρύπους λόγω του φαινομένου της "άντλησης Ekmer". Το φαινόμενο αυτό σχηματικά παριστάνεται ως εξής: 

      Έτσι, γίνεται εμφανές πλέον πως χειμώνα καλοκαίρι οι ρύποι θα εγκατασπείρονται στην κλειστή θαλάσσια περιοχή του συμπλέγματος αδιάκοπα... 
     Ως εκ τούτου, είναι ζήτημα χρόνου να κάνει την εμφάνισή του το "Θείο Δώρο" της ολικής ρύπανσης, είτε τα κλουβιά τοποθετηθούν στη μια ή στην άλλη πλευρά του συμπλέγματος. "

ΠΗΓΗ:http://gialinomati.blogspot.gr/ 
http://ksiromeritikimatia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο