Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

«Γενοκτονία» στο Ιόνιο

    Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι μαζικοί θάνατοι ψαριών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σχεδόν σε όλο το Ιόνιο πέλαγος. Το φαινόμενο, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ειδικά στη Λευκάδα, αποδίδεται, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας του νησιού, στην ιογενή εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια, έναν ιό που πλήττει τα μάτια και το κεντρικό νευρικό σύστημα των ψαριών....

      Αν και η αιτία έχει εξακριβωθεί, καμία από τις αρμόδιες Αρχές δεν μπορεί να απαντήσει για τους λόγους εμφάνισης του ιού, με αποτέλεσμα η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας αλλά και το τμήμα αλιείας της Κέρκυρας να εξετάζουν αιτίες που σχετίζονται με τη θαλάσσια ρύπανση. 


     «Στη Λευκάδα, από τον Οκτώβριο και μετά, το φαινόμενο είναι πολύ έντονο. Είμαι ψαράς 30 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο να συμβαίνει στο Ιόνιο.
     Ειδικά στην περιοχή Αλέξανδρος, όπου ο κόλπος έχει βάθος 100 μέτρα, τα ψάρια που ανεβαίνουν στην επιφάνεια σε ημιθανή κατάσταση είναι δεκάδες», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιας αλιείας Ιονίων Νήσων, Νεκτάριος Καββαδάς. Οπως επισημαίνει, τα ψάρια που έχουν εντοπιστεί είναι ροφοί, σφυρίδες, συναγρίδες και είδη που ανήκουν στη συγκριμένη οικογένεια. 



    «Ολη η θαλάσσια περιοχή από τη Λευκάδα μέχρι τον Αστακό στην Αιτωλοακαρνανία έχει πρόβλημα. Οι αλιείς βλέπουν ψάρια, που το καθένα μπορεί να ζυγίζει μέχρι και έξι κιλά, να ανεβαίνουν στην επιφάνεια και να προσπαθούν να αναπνεύσουν. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποιος είναι ο αριθμός των νεκρών ψαριών μέχρι σήμερα, γιατί οι πληροφορίες που έχουμε έρχονται από πολλές περιοχές και αποσπασματικά. Ομως, στο σύνολο ο αριθμός είναι σίγουρα πολύ μεγάλος», δηλώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας (ΣΑΕ) Δημήτρης Κοτσόργιος. 



Σε μεγάλο βάθος

    Οπως εξηγεί η προϊσταμένη του τμήματος αλιείας της περιφερικής ενότητας Λευκάδας, Σαλώμη Σταύρακα, τα ψάρια που έχουν βρεθεί νεκρά ανήκουν σε είδη που ζουν σε μεγάλο βάθος -όπως οι σφυρίδες και οι ροφοί- και τα οποία ξαφνικά ανεβαίνουν στην επιφάνεια είτε νεκρά είτε σε ημιθανή κατάσταση. 
      «Στείλαμε δείγματα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τις ασθένειες των ιχθύων και τα αποτελέσματα έδειξαν πως πρόκειται γι’ αυτόν τον ιό, ο οποίος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση των ψαριών. Βέβαια ο εν λόγω ιός που παρατηρείται σε συγκεκριμένα είδη ψαριών δεν γνωρίζουμε πού οφείλεται και για ποιον λόγο έχει εμφανιστεί», αναφέρει η Σ. Σταύρακα.



     Το φαινόμενο, που έχει ανησυχήσει τους ψαράδες του Ιονίου, οι οποίοι βλέπουν τις ήδη μειωμένες ψαριές να ελαττώνονται, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει απάντηση για την αιτία εμφάνισης του ιού, έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τον Δ. Κουτσόργιο, τη ΣΑΕ σε συνεργασία με ιδιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο, προκειμένου η συνομοσπονδία να λάβει μια επιπλέον απάντηση για τα αίτια που οδηγούν στους μαζικούς θανάτους των ψαριών. «Εχουμε στείλει με δική μας πρωτοβουλία δείγματα και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε απαντήσεις. 



      Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ούτε σε ποιο υπουργείο ανήκουμε, ούτε με ποιον μπορούμε να μιλήσουμε για τα θέματα της αλιείας, αναλαμβάνουμε δράση μόνοι μας. Πάντως, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα έχουμε πει σε όλους τους ψαράδες που βρίσκουν νεκρά ψάρια να τα απορρίπτουν στη θάλασσα και να μην τα προωθούν στις αγορές, γιατί ακόμη δεν είναι τίποτα σίγουρο», αναφέρει ο Δ. Κοτσόργιος. 


Της Αναστασίας Σιμιτσιάδη 

Πρώτη πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο