Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Εκδηλώσεις Μητροπόλεως Αιτωλίας κ Ακαρνανίας για τους Τρεις Ιεράρχες

Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως

       Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων, διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στην πόλη του Αγρινίου. Συγκεκριμένα:... 

          Στο πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 18:30’ μ.μ., στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Ομιλητής θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κρουσταλλάκης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η παιδαγωγική των Μεγάλων της Εκκλησίας Ιεραρχών».
      Η αντίστοιχη εκδήλωση στην πόλη του Αγρινίου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 19:00' μ.μ. στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας. Ομιλητής θα είναι ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Σαράντος Ι. Καργάκος, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Η Επικαιρότητα των Τριών Ιεραρχών»
Η Ιερά Μητρόπολις προσκαλεί σε αυτές τις εκδηλώσεις σύνολη την εκπαιδευτική κοινότητα.
                                                       
Ακολουθεί το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητά μου παιδιά,
      Σήμερα αυτή τη μεγάλη ημέρα που τιμούμε τους προστάτες των ελληνικών γραμμάτων, αγίους Ιεράρχες Βασίλειο, Γρηγόριο και Ιωάννη Χρυσόστομο, θέλω να σας απευθύνω πατρικό χαιρετισμό και ολοκάρδιες ευχές.
    Όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, σας παρακολουθούμε, σας χαιρώμαστε, σας καμαρώνουμε στις καλές προσπάθειές σας, στους αγώνες σας για την κατάκτηση της γνώσης, της επιστήμης, για την επιτυχία και την πρόοδο.
       Είμαστε κοντά σας, σας αγαπούμε ειλικρινά και θέλουμε να νικήσετε κάθε δυσκολία, κάθε εμπόδιο στην πορεία σας για την ολοκλήρωσή σας και την αποκατάστασή σας.
      Ομολογώ ότι διάφορες απροσεξίες και παραλείψεις πολλών σήμερα έφεραν σύγχυση και ακαταστασία στην πατρίδα μας, με αποτέλεσμα εσείς να συναντάτε περισσότερα εμπόδια στον αγώνα για την κατάκτηση της επιστήμης, της επιτυχίας και της προόδου.
            Σήμερα αυτή την ιδιαίτερη ημέρα για σας, πατρικά σας παρακαλώ να δεχθήτε την ειλικρινή πρότασή μου.
       Αν θέλετε αληθινά να νικήσετε τα εμπόδια και να επιτύχετε το προσωπικό σας ανέβασμα στα σκαλοπάτια της αληθινής μάθησης, δεχθείτε να γνωρίσετε, να αντιγράψετε και να μιμηθείτε τα τρία μεγάλα πρότυπα που τιμούμε σήμερα, τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες, οι οποίοι είναι αληθινοί αγωνιστές και νικητές.
  
    Δεν ήταν άνθρωποι υστερημένοι προσόντων και ικανοτήτων. Η καταγωγή τους, τα διανοητικά και σωματικά τους προσόντα, η μόρφωσή τους ήταν πολλά και αξιόλογα.
      Δεν ήταν άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν να στρέψουν τις επιδιώξεις τους και να επιτύχουν νίκες σε άλλες κατευθύνσεις.
       Δεν ήταν άνθρωποι οι οποίοι θεωρούσαν τη γνώση και την επιστήμη ως κάτι κακό. Κατέκτησαν όλα τα είδη της γνώσης με τόση ευκολία, ενώ άλλοι δεν κατορθώνουν ούτε ένα είδος γνώσης να σπουδάσουν. Παρά τις δυσκολίες της εποχής κατέκτησαν την επιστήμη τόσο τέλεια, που και οι σοφώτεροι άνθρωποι τους θαυμάζουν.
     Τι κι αν απείλησαν τον Μέγα Βασίλειο; Τι κι αν εξώρισαν τον Ιερό Χρυσόστομο; Τι κι αν έφυγε από τον Πατριαρχικό Θρόνο ο Άγιος Γρηγόριος;
       Και οι τρεις για την αλήθεια, για τη δικαιοσύνη, για να μην επικρατήσει το ψεύδος και η πλάνη, προτίμησαν τη θυσία.
      Εμπρός στους τρεις γίγαντες της καθαρότητος, της αρετής, της αγιότητος συντριβόταν κάθε υλική και κοσμική δύναμη των εχθρών της προόδου, της πίστεως, της ορθοδόξου αληθείας.
       Και σαν κοινωνικοί εργάτες, περισσότερο από κάθε άλλον, νίκησαν τα εμπόδια και προσέφεραν στον φτωχό, τον πεινασμένο, τον άρρωστο, τον εγκαταλελειμμένο, αγάπη, στοργή, θαλπωρή, τροφή, στέγη, ενδύματα, θεραπεία, φιλανθρωπία, αγαθοεργία.
     Αν μελετήσετε, παιδιά μου, και γνωρίσετε τους τρεις Ιεράρχες, θα μάθετε και ποιός τους έδινε τη δύναμι για να νικήσουν. Άφησαν την νεανική τους καρδιά να την φωτίζει, να την ενισχύει, να την στηρίζει, να την κατευθύνει το φως το αληθινό, ο Παντοδύναμος Θεός μας, ο Χριστός. Η Αγία Γραφή ήταν σταθερή εντρύφησί τους, πηγή έμπνευσης, ενδυνάμωσης και τρόπου πλεύσης. Η προσευχή, ήταν αέναη δύναμη, που τους έκανε ισχυρούς «εν πολέμω».
           
      Η επικοινωνία με τον πνευματικό, η μυστηριακή ζωή, τους ένωνε με το Χριστό και ένοιωθαν παντοδύναμοι, άτρωτοι, συνέτριβαν κάθε εμπόδιο. Έτσι, με λόγια κι έργα, κι οι Τρεις Ιεράρχες διεκήρυτταν «πάντα ισχύω εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ» (Φιλ. δ , 13).
     Και με του Χριστού τη Θεία Χάρι στους αγώνες της σπουδής, της εκκλησιαστικής διακονίας, της κοινωνικής προσφοράς, επέτυχαν νίκες μοναδικές, έγιναν αληθινά μεγάλοι.
            Παιδιά μου,
 Με πατρική αγάπη σας παρακαλώ και σας προτείνω:
      Ανοίξτε σαν τους τρεις Ιεράρχες την παιδική, την νεανική καθαρή καρδιά σας να έλθει, να σας φωτίζει και να σας κατευθύνει ο Χριστός. Τότε, όσα εμπόδια και να παρουσιάζονται μπροστά σας, μη φοβάστε. Με του Χριστού την δύναμι θα προχωρείτε ανεμπόδιστα και νικηφόρα, για να γίνετε αληθινοί επιστήμονες, άνθρωποι αρετών, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, ωφέλιμοι σε όλους και άγιοι. 
Το εύχομαι ολόψυχα!

Με την αγάπη του Χριστού

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο